Fördelarna med rörelsebaserat lärande

Fördelarna med rörelsebaserat lärande
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 19 april, 2023

Traditionellt genomförs undervisning-inlärningsprocessen i skolorna passivt. I själva verket är klassrummen fulla av barn som agerar som passiva mottagare av information. Denna pedagogiska stil har dock betydande brister och begränsningar för alla elever, men särskilt för vissa minoriteter. Därför är det intressant att lära sig om några alternativ, såsom rörelsebaserat lärande (Movement based learning, MBL).

Faktum är att vissa skolor redan har gjort vissa förbättringar med införande av en mer aktiv form av lärande. Till exempel implementering av korta bensträckare. Dessa pauser mellan ett ämne och ett annat är små rörelsesessioner som hjälper barn att rensa sina huvuden och aktivera sina kroppar och sinnen. Men alternativet vi pratar om i den här artikeln går längre och integrerar rörelse som en grundläggande del av inlärningsprocessen.

Elever i klassrum
I skolans nuvarande pedagogiska stil är barn passiva. Detta ger många begränsningar.

Rörelsebaserat lärande (MBL)

Denna innovativa metod bekämpar några av de största svårigheterna som finns i klassrummet. Till exempel måste många lärare hantera barn som ständigt flyttar på sina stolar, intar olämpliga ställningar, pratar, blir distraherade eller slutar uppmärksamma läraren. I själva verket är det naturliga för dem att inte förbli statiska och passiva. Dessutom är rörelse nödvändigt för att förbättra deras kognitiva utveckling och akademiska prestationer.

Poängen med rörelsebaserat lärande är därmed att komma bort från den stillasittande kulturen i klassrummet, få upp barnen ur stolarna och låta dem ta en aktiv roll i sitt lärande. Faktum är att de lär sig genom att praktisera, genom handling och interaktion med miljön och andra människor. Viktigast av allt, de lär sig genom att röra på sina kroppar.

Fördelarna med rörelsebaserat lärande

Eftersom vi är vana vid traditionella undervisningsmetoder, kan rörelsebaserat lärande verka som ett konstigt eller galet förslag, men det är effektivt. Bland dess främsta fördelar finner vi följande:

1. Det bidrar till att motverka en stillasittande livsstil och barnfetma

Idag pågår en verklig epidemi av barnfetma. Faktum är att mellan 35-40 procent av minderåriga är överviktiga i någon mån. I själva verket har barn blivit allt mer stillasittande.

Rörelsebaserat lärande hjälper till att vända denna trend. Det gynnar inte bara den fysiska utan också den psykiska hälsan hos minderåriga. Forskning har till exempel visat att fysisk träning hjälper överviktiga barn att förbättra sin tankeförmåga och sina matematiska färdigheter.

2. Det förbättrar uppmärksamhet och impulskontroll

Bland dem som har störst svårigheter när det gäller att anpassa sig till klassrummets stillasittande sammanhang finns barn med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Det är särskilt komplicerat för dem att reglera sin uppmärksamhet och kontrollera sina impulser. Rörelse kan vara användbart.

Forskning visar att fysisk aktivitet underlättar barnens förmåga att fokusera sin uppmärksamhet, koncentrera sig och tänka, samt växla mellan uppgifter. Responsnoggrannhet och stimulansbearbetning (efter träning) visade sig bli bättre hos barn utan såväl som med ADHD. Dessutom förbättrades prestationerna inom läsning och räkning i båda grupperna.

3. Det främjar kognitiva processer

Andra mentala processer, såsom kreativitet, perception, minne, verbal förmåga och kognitiv utveckling, förbättras också av träning och rörelse. Fysisk aktivitet kan till och med främja förbättringar i intelligenskvot och akademisk prestation.

4. Det främjar effektivare lärande

Slutligen, (och detta är utan tvekan det mest eftertraktade målet i skolorna), gör rörelsebaserat lärande det lättare för eleverna att konsolidera information.

Å ena sidan beror detta på den aktiva roll som ges till barnen, som kan interagera med informationen och därmed generera betydande lärande. Men det beror också på det faktum att fysisk aktivitet främjar synaptisk plasticitet och tillväxten av neuroner i hippocampus. Detta är det område av hjärnan som är relaterat till minne och inlärning.

Barn som rör på sig i klassrummet
Rörelsebaserat lärande främjar kognitiva processer.

Hur man tillämpar rörelsebaserat lärande i klassrummet

Fördelarna med denna pedagogiska metod är obestridliga. Med det sagt är det en utmaning att använda det dagligen i klassrummet. Läraren måste kunna väcka elevernas intresse och uppmuntra dem att engagera sina kroppar i meningsfulla aktiviteter som gör att de kan utforska, påverka och interagera.

Kreativitet är nyckeln för att uppnå detta. Förslagen varierar från alternativ så enkla som stående ställning och fria rörelser till mer komplexa. Till exempel:

  • Skapa ett gym i klassrummet med ett tema, i enlighet med det ämne som eleverna läser just nu.
  • Ge varje elev ett papper (med en term eller definition) och be dem att se sig om i rummet efter någon som har ett papper som motsvarar deras.
  • Anordna en tävling där de måste utföra rörelser för att svara. Till exempel betyder ett hopp “ja” och en hukning “nej”.

Ovanstående är bara några förslag och alternativen är många. Poängen är att eleverna inte förblir stillasittande och att de involverar sin kropp i sitt lärande. Dessutom ska aktiviteterna vara meningsfulla och intressanta.

Trots den ansträngning som krävs för att utforma dessa typer av sessioner har de utan tvekan en positiv inverkan på lärande, såväl som den fysiska, mentala, känslomässiga och sociala hälsan hos minderåriga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Davis, C. L., Tomporowski, P. D., McDowell, J. E., Austin, B. P., Miller, P. H., Yanasak, N. E., … & Naglieri, J. A. (2011). Exercise improves executive function and achievement and alters brain activation in overweight children: a randomized, controlled trial. Health psychology30(1), 91.
  • Pontifex, M. B., Saliba, B. J., Raine, L. B., Picchietti, D. L., & Hillman, C. H. (2013). Exercise improves behavioral, neurocognitive, and scholastic performance in children with attention-deficit/hyperactivity disorder. The Journal of pediatrics162(3), 543-551.
  • Sattelmair, J., & Ratey, J. J. (2009). Physically Active Play and Cognition: An Academic Matter?. American journal of play1(3), 365-374.
  • Sibley, B. A., & Etnier, J. L. (2003). The relationship between physical activity and cognition in children: a meta-analysis. Pediatric exercise science15(3), 243-256.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.