Förhållandet mellan känslor och fysisk smärta

Känslor kan ha fysiska återverkningar; att känna sig orolig, besviken eller ängslig kan till och med orsaka ren fysisk smärta. Ta reda på varför i dagens artikel!
Förhållandet mellan känslor och fysisk smärta
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Känslor och fysisk smärta har en nästan direkt koppling vilket du antagligen har upplevt vid mer än ett tillfälle. Till exempel kan en arbetskonflikt ha gett dig magont, eller ett gräl med din partner gett dig huvudvärk. Ett annat exempel är att oroa sig för något som du har skjutit upp länge och sedan känna att musklerna i ryggen och nacken blir spända.

Och hur är det med smärtan hos ett ”brustet” hjärta? Om du någonsin har gått igenom en svår separation eller övergivits och svikits så är det emotionella lidandet intensivt och kan vara förödande på många sätt. Så mycket att din kropp känner av upplevelsen fysiskt.

Svåra känslomässiga situationer kan utlösa utmattning, tröghet och även domningar i dina muskler och leder. Så vad händer egentligen här? Hur är det möjligt att det kan vara fysiskt smärtsamt att oroa sig, eller känna fysisk smärta då någon bildligt krossar ens hjärta?

En kvinna är hopkrupen med upplevda känslor och fysisk smärta

Känslor och fysisk smärta

Psykologin och läkekonsten har utforskat det intima förhållandet mellan sårande känslor och fysisk smärta i årtionden. Fenomenet, som forskare kallar ”somatisering”, bevisar kopplingen mellan kropp och själ. Medan föreställningen om en anslutning mellan själen – sinnet, tanken eller ja, vad du nu vill kalla det – och kroppen verkar normal för oss idag, var detta tidigare en revolutionerande tanke. Detta eftersom den direkt motsatte sig den kartesianska dualismen.

Denna själ- och kroppssammankoppling är anledningen till att patienter som diagnostiseras med depression ofta upplever huvudvärk, muskelsmärta, matsmältningsproblem och kronisk smärta. Faktum är att neurobiologisk forskning visar att mycket fysisk smärta är relaterad till emotionell stress.

Studier som den här från Duke University i North Carolina (USA) visar att läkare alltid bör ta hänsyn till psykologiska och emotionella faktorer när de ställer en medicinsk diagnos. En patients magont behöver inte vara ett resultat av ett sår utan kan vara en bieffekt av ett ångestsyndrom.

Sorg och ilska har störst inverkan på kroppen

Afton Hassett är forskare vid Chronic Pain & Fatigue Research Center vid University of Michigan. Han lyfter fram att mänskliga känslor har både en positiv och negativ inverkan på kroppen.

  • Denna effekt kan antingen hjälpa eller skada kroppen. Några av de mest obehagliga känslorna för din kropp är sorg och ilska. Att ha utsatts för övergrepp eller övergivande som barn, att förlora någon som står en nära eller att genomgå en komplicerad skilsmässa kan få betydande fysiska konsekvenser.
  • Utbudet av möjliga fysiska symtom är brett och ryggont är det vanligaste. Som vi nämnde ovan är ilska en särskilt kraftfull känsla. Hassett påpekar att det är de mest irriterade individerna eller individer som har undertryckt sina känslor under lång tid som tenderar att vara överkänsliga för smärta. De är också mer benägna att ha magproblem, migrän och ledvärk.

Känslor eller fysisk smärta: vilka är mer intensiva?

Vad gör mer ont? Att förlora en älskad eller att bryta ett ben? Att skilja sig efter lång tid tillsammans eller att bränna sig själv på en het spis? Även om dessa frågor kan verka motsägelsefulla har de faktiskt ett tydligt svar: känslomässig smärta gör mer ont än fysisk smärta.

Det är slutsatsen i en studie publicerad i Journal of Psychological Science av Dr. Adrienne Carter-Sowell och Dr. Shangheng Chen. Nycklarna till att förstå detta förhållande är följande:

  • Känslomässigt lidande varar ofta längre. Medan fysisk smärta är tillfällig kan smärtan som orsakas av känslor och emotionella intryck pågå i flera år eller till och med hela livet.
  • Människor är generellt inte bra på att hantera negativa känslor. Att inte kunna hantera förlust eller en skilsmässa på rätt sätt kan därför göra denna känslomässiga smärta till något kroniskt. Samma sak händer med ilska, som vi nämnde ovan. Om du har tryckt ner din frustration och ilska över något i åratal så kommer det absolut att lämna sina spår på din kropp.
  • Författarna till denna studie gjorde också en intressant iakttagelse: Fysisk smärta är inte något som går att motverka. Samtidigt är människor är mycket bra på att aktivera känslomässig smärta om och om igen. Med andra ord är det omöjligt att helt komma ihåg smärtan från ett brutet ben, men det är lätt att återuppleva hur du kände när din partner lämnade dig, oavsett om det var igår eller för flera år sedan.

Sätt igång det emotionella arbetet

Vi vet att känslor och fysisk smärta är två sidor av samma mynt. Vi upplever det hela tiden. En förtjockning i bröstet, muskelspasmer, ont i nacken, huvudvärk. Vad kan du göra under dessa omständigheter? Svaret är enkelt, men svårt att tillämpa. Du måste arbeta med känslomässig hantering. Försök att inte ignorera dina känslomässiga problem. Skjut inte upp ditt känslomässiga arbete. Hantera det redan idag.

Ett gräl som slutar otillfredsställande, dåligt hanterad stress, olösta bekymmer eller en smärtsam separation som du helt inte kan gå vidare från. Alla dessa erfarenheter har biverkningar bortom den emotionella världen, så det är oerhört viktigt att hantera dem på rätt sätt. Kom alltid ihåg att om du inte kan hantera din känslomässiga smärta finns det utbildade, kvalificerade experter som kan hjälpa dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chen, Z., Williams, K.D., Fitness, J. y Newton, N.C. (2008). When Hurt Will Not Heal: Exploring the Capacity to Relive Social and Physical Pain. Psychological Science, 19 (8), 789-795.
  • Mark A. Lumley, Jay L. Cohen (2011) Pain and Emotion: A Biopsychosocial Review of Recent Research. Journal Clinic Psycholy. Author manuscript; available in PMC 2012 Sep 1. Journal Clinical Psycholy. 2011 Sep; 67(9): 942–968.
  • Hassett A. At the Intersection of Affect Regulation, Reward/Value Processes and Placebo. Presented at the American Pain Society Scientific Summit. March 4-6, 2018, in Anaheim, California.
  • Muller R, et al. Effects of a tailored positive psychology intervention on well-being and pain in individuals with chronic pain and a physical disability: a feasibility trial. Clin J Pain. 2016;32(1):32-44.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.