George Whitesides: Forskaren som förespråkar enkelhet

George Whitesides är en extremt inflytelserik vetenskapsman som har gjort intressanta reflektioner om olika ämnen. Bland dem finns begreppen komplexitet och enkelhet. Vi kikar närmare på hans idéer.
George Whitesides: Forskaren som förespråkar enkelhet
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 04 maj, 2023

George Whitesides är en av de viktigaste forskarna i världen idag. Han anses verkligen vara en av de mest inflytelserika kemisterna. Faktum är att han 2006 listades som den mest lästa och citerade kemisten av det internationella forskarsamfundet.

Men vad har en forskare inom detta område att bidra med till den sociala och personliga världen? I hans fall en hel del. Hans idéer om kunskap och tanke är fascinerande.

En av idéerna som George Whitesides insisterar på är enkelhet. Även om det kanske inte verkar så är detta koncept endemiskt i dagens samhällen. Detta kan låta motsägelsefullt. På många sätt lever vi trots allt i komplexa tider.

Ja, idag är den sociala verkligheten komplex. Livet har vissa komplexiteter som inte fanns tidigare. Dessutom har vetenskapen aldrig tidigare kunnat fördjupa sig i universums komplexitet, materia, biologi etc. Så varför är George Whitesides så intresserad av enkelhet? Låt oss ta reda på det.

“Allt ska göras så enkelt som möjligt, men inte enklare än så.”

-Albert Einstein-

Stressad tjej
Livet har fått en komplexitet som inte fanns tidigare. Av denna anledning förespråkar Whitesides enkelhet.

KISS-principen

George Whitesides är en forskare från USA, ett land som också gav upphov till den så kallade KISS-principen. Detta är förkortningen för uttrycket Keep it simple, stupid! (KISS). Det föreslår att saker och ting ska hållas så enkla som möjligt, både när det gäller system och design.

Man tror att första gången detta uttryck användes var i den amerikanska flottan, av flygingenjör Kelly Johnson. Han hänvisade till krigets anordningar och vapen. Han förespråkade att deras användning och underhåll skulle vara så enkla som möjligt eftersom det under stridsförhållanden inte fanns tid eller möjlighet att haka upp sig på dessa frågor.

I slutändan blev detta en av de grundläggande parametrarna för produktionsindustrin. Målet var och är fortfarande att underlätta den så kallade användarupplevelsen. I själva verket är det för att göra det enkelt för en person att hantera saker. Men i kunskapsvärlden konstaterar George Whitesides att detta inte alltid verkar gälla.

George Whitesides om komplexitet och enkelhet

George Whitesides menar att komplexiteten har utvecklats alltmer inom vetenskapsområdet. Faktum är att nästan alla forskare älskar komplexitet och verkar inte anstränga sig för att fokusera på enkelhet överhuvudtaget. Han definierar komplexitet som ett system med komponenter som interagerar med varandra.

Ett exempel är trafiksystemet i en stad. Det består av vägar, motorvägar, signalsystem, förare och fordon. Vart och ett av dessa element har i sig en komplexitet. Faktiskt en serie element som interagerar med varandra. Till exempel är en bil en enhet med delar som interagerar med andra som får den att röra sig. Om någon av delarna är skadad orsakar det problem i bilen. Och om den får motorstopp kan det påverka hela trafiksystemet på vissa sätt.

Enligt Whitesides har enkelhet tre egenskaper: den är repeterbar, förutsägbar och pålitlig. Repeterbar betyder att något alltid fungerar på samma sätt. Detta leder till att det är förutsägbart eftersom det alltid fungerar med samma logik. Följaktligen är det pålitligt. Till exempel en ljusströmbrytare. Om du trycker på den tänds eller släcks lampan, beroende på strömbrytarens läge. Samma sak händer varje gång.

Enkelhet, vetenskap och liv

George Whitesides säger att medan tekniken har betonat att göra saker så enkla som möjligt, har detsamma inte hänt inom vetenskapen. Han hävdar att det i samhällen som Nordamerika i verkligheten inte finns några behov, bara önskningar. Detta beror på att det moderna livet i viss mån har löst nästan alla vardagsproblem.

Till exempel, om en person behöver ett urinprov, låter hälsosystemet denne få det med ett enkelt förfarande. Men i ett riktigt fattigt land skulle detta vara nästan omöjligt. Det skulle till exempel inte finnas någon som tar provet, och inte heller laboratorier för att analysera det. En lösning skulle vara att utforma ett system som liknar det för graviditetstest, men extremt billigt. En papperstejp som får en viss färg, beroende på vilka ämnen som finns i några droppar urin. Men detta har inte gjorts.

Allt ovanstående kan sammanfattas i den centrala idé som George Whitesides vill förmedla: enkelhet är grundläggande för att lösa praktiska problem. Målet bör alltså vara att alla typer av komplexitet ska kunna “paketeras” till ett system som är repeterbart, förutsägbart och pålitligt. Det gäller problem, både stora och små, såväl som själva livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wood, J. (2006). Keep it simple, stupid!. Materials Today, 9(10), 1.
  • Morin, E. (2004). La epistemología de la complejidad.
  • Whitesides, G. M. (2018). Curiosity and science. Angewandte Chemie International Edition, 57(16), 4126-4129.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.