Hemligheten till att göra ett bra första intryck, enligt vetenskapen

Det finns två element som enligt olika studier är nyckeln till att göra ett gott intryck och som går utöver fysisk attraktivitet. De har att göra med känslomässig koppling. Lär dig om dem nedan.
Hemligheten till att göra ett bra första intryck, enligt vetenskapen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Vad är hemligheten för att uppnå den universella idén om ett bra första intryck? Detta är en delad och universell önskan. Det tar dig i genomsnitt mellan nio sekunder och två minuter att få en uppfattning (korrekt eller felaktig) om hur du tror att någon kommer att vara. Faktum är att under de få ögonblicken bestämmer du om personen framför dig tillfredsställer dig eller om denne är att lita på.

Som Oscar Wilde enligt uppgift sa får du aldrig en andra chans att göra ett första intryck. Det är verkligen sant att det inom dessa psykologiska processer frodas bedömningar och fördomar såväl som de mest komplexa undermedvetna attributionerna. Faktum är att hjärnan har väldigt lite tid att bedöma om personen du just träffat är pålitlig eller inte.

Av denna anledning är det svårt för dig att vara objektiv i denna fråga. Dessutom gör du ständigt utvärderingar. Du gör detta för att anpassa ditt beteende i förhållande till de olika stimuli som du stöter på.

Vetenskapen hävdar att första intryck är kraftfulla och fungerar som ett första filter för vad som kan hända senare. Det här kan skrämma dig. Det finns dock något du kan göra. Att veta vilka element, gester, attityder eller nyanser du faktiskt måste hantera för att skapa en positiv effekt, ger dig faktiskt en stor fördel. Låt oss ta en titt på hur man gör det.

“Vi stöter ibland på människor, till och med perfekta främlingar, som börjar intressera oss vid första ögonkastet, på något sätt plötsligt, allt på en gång, innan ett ord har uttalats.”

-Fjodor Dostojevskij-

Man tillämpar hemligheten för att göra ett bättre intryck

Hemligheten för att göra ett bra första intryck

Vi har redan nämnt att första intrycket påverkas av flera faktorer, såsom social kognition och undermedvetna attityder. Men bevis tyder på att attraktiva människor alltid har en fördel. Eftersom de lockar fler människor genererar detta i sin tur större förtroende för den klassiska kognitiva partiskheten att “vad som är vackert måste vara bra”.

Du bedömer andra och de bedömer dig. Faktum är att du hela tiden utvärderar dina omgivningar och låter dig föras med av en nyfiken korsning mellan objektivitet och subjektivitet.

Det är extremt svårt för vetenskapen att definiera alla variabler som spelar en roll vid första intryck. En sådan studie genomfördes dock av University of Missouri. I detta arbete försökte författarna förstå de första intryck som gjordes av kandidater under en anställningsintervju. Resultaten var dock inte så upplysande som de kanske hade velat. Faktum är att varje intervjuare tenderade att fokusera på ett antal olika aspekter.

Ändå indikerade en annan studie från år 2016 något mer konkret och avgörande. Enligt dessa författare finns det faktiskt en hemlighet för att göra bättre intryck.

Vidöppna och entusiastiska ögon: uppsynen som överför energi

Detta arbete utfördes vid University of Saint Andrews i Skottland, Karolinska institutet och Stockholms universitet. Forskarna påpekade ett faktum som vi redan kände till, att första intryck tenderar att påverkas av den berörda personens attraktionskraft. Det finns dock ansiktsuttryck som kan visa sig vara kraftfulla för att förbättra första intryck.

Den första är ögonlockens öppning. Vidöppna ögon fängslar och överför en hel del subjektiv information till andra.

Din hjärna är van vid att dra snabba slutsatser från små detaljer. Av denna anledning får en vidöppen och vaken blick dig att tro att personen framför dig är intelligent, dynamisk, positiv och någon du kan lita på. Å andra sidan tenderar någon som är trött eller ledsen med ögonen halvöppna att framstå som tråkigare.

Hemligheten till att göra ett bättre intryck kan också ligga i denna faktor av en annan anledning. Det är det faktum att ögonkontakt är nyckeln till att nå den andra personen. Om du upprättar detta med en bred, öppen och intresserad blick gör du ett känslomässigt avtryck som är svårt att glömma.

Söt kvinna som ler

Ett subtilt leende

Le, men inte för mycket. Vrid upp munnen något men inte på ett överdrivet sätt eftersom detta tyder på falskhet eller nervositet. Det är nyckeln. Ett leende gör alltid ett gott intryck. Faktum är att denna gest är den mest effektiva formen av socialt lim och en som du alltid bör ha med dig.

I detta universum, där vi alla gör snabba bedömningar, kan ett leende alltid hjälpa. Forskning tyder dock på att det måste vara ett subtilt, avslappnat och stämningsfullt leende, men aldrig påtvingat.

Att uppnå denna typ av leende är kanske inte så lätt som du kanske tror. Av denna anledning skadar det inte att öva på det framför spegeln så att du kan uppnå ett naturligt, empatiskt och vänligt uttryck.

Sammanfattningsvis, kom alltid ihåg att mekaniken i det första intrycket går långt bortom en hälsning eller ett handslag. Som vi nämnde tidigare har du faktiskt mellan nio sekunder och två minuter på dig att fängsla någon. Tveka därför inte att visa en öppen uppsyn och ett uppriktigt leende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ambady, N., & Rosenthal, R. (1993). Half a minute: Predicting teacher evaluations from thin slices of nonverbal behavior and physical attractiveness. Journal of Personality and Social Psychology64, 431–441.
  • Cunningham, M. R. (1986). Measuring the physical in physical attractiveness: Quasi-experiments on the sociobiology of female facial beauty. Journal of Personality and Social Psychology, 50(5), 925–935. https://doi.org/10.1037/0022-3514.50.5.925
  • Dougherty, T. W., Turban, D. B., & Callender, J. C. (1994). Confirming first impressions in the employment interview: A field study of interviewer behavior. Journal of Applied Psychology79, 659–665.
  • Talamas SN, Mavor KI, Axelsson J, Sundelin T, Perrett DI. Eyelid-openness and mouth curvature influence perceived intelligence beyond attractiveness. J Exp Psychol Gen. 2016 May;145(5):603-620. doi: 10.1037/xge0000152. Epub 2016 Feb 25. PMID: 26913618.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.