Hur du identifierar om dina föräldrar var överdrivet kritiska

Att växa upp med extremt kritiska föräldrar påverkar din självkänsla, hur du förhåller dig till andra och vilka utmaningar du vågar ta dig an. Om detta är ditt fall kan det påverka dig än idag.
Hur du identifierar om dina föräldrar var överdrivet kritiska
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 11 juli, 2023

Mycket av hur du tänker, känner och reagerar idag beror på dina tidiga erfarenheter med dina föräldrar. Typen av anknytning du skapade med dem och den föräldrastil som du växte upp med har verkligen haft stor inverkan på din personlighet. Dessutom var det kanske inte särskilt positivt. Om dina föräldrar exempelvis var överdrivet kritiska, lider du förmodligen nu av vissa begränsningar och sår som är svåra att läka.

Faktum är att det att leva i en invaliderande miljö som fördömer misstag och som inte ger uppmuntran, trygghet och kärlek, skadar din självkänsla. Även om du numera är en vuxen person och tar hand om dig själv, kan det finnas vissa attityder, tankemönster och starka känslor som utlöses när du minst anar det. Dessa kan orsaka smärta och svårigheter.

Det första steget mot att bli av med dem ligger i att identifiera om dina föräldrar var överdrivet kritiska. Vi kommer att gå igenom några av de tydligaste tecknen.

Ledsen pojke som sitter och tänker
Om du fokuserar mer på dina misslyckanden och det du inte kan eller inte är bra på på ett kritiskt sätt, är det troligt att dina föräldrar var överdrivet kritiska.

Tecken som tyder på att dina föräldrar var överdrivet kritiska

Det är högst troligt att du redan under din barndom eller tonårstid insåg att dina föräldrar inte var så flexibla, toleranta och uppmuntrande som du skulle ha velat. Det är dock vanligt att många människor viftar bort eller normaliserar den här typen av föräldraattityder av lojalitet mot dem som gav dem livet. Om du idag, som vuxen, vill bearbeta till minnena från din barndom, kommer här några tecken på att dina föräldrar var överdrivet kritiska.

De uppmuntrade inte din självständighet

När barn uppfostras på ett respektfullt och positivt sätt är huvudmålet att främja deras självständighet. För att göra detta erbjuder föräldrar olika möjligheter för barnen att öva på sina uppgifter och färdigheter. Å andra sidan har extremt kritiska föräldrar inte det nödvändiga tålamodet och toleransen för detta. Därför föredrar de att göra allt själva istället för att hjälpa sina barn att lära sig.

Till exempel kanske du som barn försökte bädda din säng men när du gjorde det långsamt eller inte uppnådde samma resultat som dina föräldrar, insisterade de på att göra det åt dig. Eller så kanske de sa till dig “Du kan bara inte göra något rätt”.

De fokuserade alltid på negativa aspekter

En av nycklarna till att stärka barns självkänsla är att deras föräldrar är lyhörda och mottagliga för deras prestationer, ansträngningar och framsteg. Med andra ord bör föräldrarna visa att de uppskattar och fira barnens framsteg och ge dem erkännande.

Men när föräldrar är överdrivet kritiska, tenderar de att fokusera på misslyckanden eller på vad som kan förbättras. Eller så förringar de helt enkelt all framgång. I själva verket är ingenting någonsin tillräckligt för dem.

Deras känslomässiga reaktioner var intensiva

Alla barn gör misstag, hamnar i bråk, blir smutsiga och har sönder saker. Det är för att de lär sig. Vuxna förväntas förstå denna verklighet och vara flexibla och empatiska. Dessutom bör hjälpa barnen att lära sig något av situationen snarare än att tappa kontrollen.

Om dina föräldrar verkligen var kritiska mot dig, kan de ha överreagerat känslomässigt på dessa små tidiga misslyckanden. Följaktligen var en trasig vas eller lite spilld mjölk skäl nog för dem att skrika, hota eller fördöma dig överdrivet.

De gjorde ofta jämförelser

De jämförde dig med dina bröder, kusiner, vänner och skolkamrater. Kanske betonade de deras enastående skolbetyg, bästa personliga egenskaper eller idrottsprestationer.

Hur som helst så var du alltid förloraren i jämförelsen. Det slutade med att du kände att du inte levde upp till deras förväntningar.

De erbjöd villkorlig kärlek

Slutligen, om dina föräldrar var överdrivet kritiska, använde de förmodligen tillgivenhet, uppmärksamhet och validering som förhandlingskort. De gav dig bara detta när du var lydig, väluppfostrad och exemplarisk. Men de drog genast tillbaka det om du uttryckte ilska, avsky eller sorg eller när du var irriterande för dem på något sätt.

Hur du känner idag om dina föräldrar var överdrivet kritiska

Utöver att analysera dina föräldrars attityder och beteenden, finns det en annan träffsäker indikation på att du växte upp i en alltför kritisk miljö. Det är hur du känner, tänker och reagerar idag. Faktum är att det sätt du behandlades på i din barndom efterlämnar vissa effekter som fortsätter att vara synliga i vuxen ålder. Bland de vanligaste är:

  • Du har en tendens att vara tillmötesgående och försöka behaga andra, även på bekostnad av dina egna behov och önskemål. Det är för att du lärde dig att tillgivenhet var villkorad. Därför är du rädd att förlora den om du inte följer vad andra förväntar sig av dig.
  • Du har svårt att ta risker, testa nya utmaningar eller ta initiativ. Faktum är att din rädsla för att misslyckas och att inte vara kapabel paralyserar dig. Detta innebär att du tenderar att gå miste om möjligheter som är av intresse för dig.
  • Du är verkligen känslig för kritik. Du kan komma att tolka neutrala kommentarer som ett angrepp på dig eller som moraliskt skadliga. Faktum är att du tenderar att ta varje observation extremt personligt. Din tendens att vara defensiv beror på att du växte upp i en miljö som krävde det. Dessutom löper du högre risk att drabbas av social ångest.
  • Du har lågt självförtroende. Du känner dig generellt svag, oförmögen och ovärdig att möta dina dagliga utmaningar. Dessutom är det troligt att du är obeslutsam och full av tvivel. Vidare har du svårt att göra val och lösa problem eftersom du är rädd att det ska bli fel.
  • Du tenderar att vara alltför ursäktande, även när ett problem inte är ditt ansvar. Du är också extremt känslig för förändringar hos andra. Om du märker att någon beter sig kallt eller annorlunda antar du att det är på grund av ett misstag du har gjort och du ber om ursäkt.
  • Du har svårt att ta emot komplimanger och tillgivenhet eftersom du inte är van vid det. Du kanske till och med känner att du inte förtjänar det. Detta innebär att du tenderar att leta efter anledningar att vifta bort dessa positiva attityder till dig. Om någon till exempel ger dig komplimanger för din skjorta, insisterar du på att den är gammal eller att färgen inte passar dig.
  • Du är en självkrävande person och verkligen kritisk mot dig själv. Faktum är att din inre dialog ständigt bedömer allt du gör och säger negativt. Därför är du oförmögen att behandla dig själv med självmedkänsla.
  • Du är perfektionist och är rädd för att göra misstag. Av denna anledning kan det ta för mycket tid att utföra vissa uppgifter. Du kan till och med skjuta upp saker på grund av den överdrivna pressen du känner.
Tänkande kvinna sitter vid fönstret
Perfektionism och självkrav är direkt relaterade till en uppväxt baserad på kritik.

Dags att läka ditt förflutna om dina föräldrar var överdrivet kritiska

Som du kan se är skadan som har gjorts på din självkänsla, ditt självförtroende och din känslomässiga hantering betydande. Den behöver dock inte vara permanent. Det är möjligt att avläsa det du har lärt dig och skaffa nya, mer funktionella sätt att tolka situationer och agera.

För att göra detta måste du lära dig att vara flexibel och tolerant mot dig själv. Börja uppmuntra dig själv som en bästa vän skulle göra. Ta dig an utmaningar även om du riskerar att göra fel.

Slutligen, om dina sår är djupa och dessa typer av reaktioner är extremt uttalade hos dig, tveka inte att söka professionell hjälp. Det hjälper dig att integrera dina erfarenheter. Dessutom lär du dig att erbjuda dig själv den villkorslösa kärleken, tryggheten och stödet som du känner att du alltid har saknat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Madjar, N., Voltsis, M., & Weinstock, M. P. (2015). The roles of perceived parental expectation and criticism in adolescents’ multidimensional perfectionism and achievement goals. Educational Psychology35(6), 765-778.
  • Schimmenti, A., & Bifulco, A. (2015). Linking lack of care in childhood to anxiety disorders in emerging adulthood: the role of attachment styles. Child and Adolescent Mental Health20(1), 41-48.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.