Hur hade mentalsjukdomar sett ut som hus?

Hur hade mentalsjukdomar sett ut som hus?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2022

Om mentalsjukdomar hade sett ut som hus så hade depression varit det mest ensamma. Ångesten hade varit ett krävande fängelse. Insomni hade varit ett hem med klockor utan minut- eller sekundvisare, för tiden hade stått still.

Det var iallafall vad Federico Babina ansåg. Babina är en italiensk arkitekt som som ville visa världen hur det hade sett ut om våra sinnen plötsligt blev till fängelser.

Den som någonsin har lidit av dessa mentala sjukdomar kommer utan tvekan att känna igen sig i detta imponerande konstverk. Men du behöver egentligen inte uppleva det själv för att förstå det, för alla kommer förstå om de någonsin har interagerat med någon med Alzheimers, schizofreni, autism, fobier, kronisk insomni, etc.

“Mental smärta är mindre dramatisk än den fysiska smärtan, men den är mer vanlig och samtidigt svårare att uthärda.”
-C.S. Lewis-

Det är inte ovanligt med metaforen att mentala sjukdomar är som platser där folk fastnar, isoleras eller tappas bort. Oavsett hur uppenbart det kan verka för de flesta så är det något som andra fortfarande inte kan se eller förstå. Mentala sjukdomar är tabu inom vårt samhälle, oavsett om man tycker om det eller inte.

Med det sagt så har allas sinnen tjocka väggar som separera det från omvärlden. Det är vad Frederico Babina tror. Han ville använda denna kost för att representera svårigheterna med dessa mentala sjukdomar. Projektet kallas “Archiatric” och det är värt att ta en titt på.

Mentala sjukdomar: depression

Först av allt så har vi depression, som är en av de vanligaste mentala sjukdomarna. Faktum är att världshälsoorganisationen WHO ser det som en epidemi och att det kan bli ännu vanligare under de kommande åren.

Många känner inte till att depression ökar en persons risk för hjärtsjukdomar, diabetes och även substansmissbruk. Det är en allvarlig verklighet som har en stor påverkan på ens livskvalitet.

Depression som hus.

Om ångest hade sett ut som hus

För Federico Babina är ångesten ett bus med kedjor och taggtråd som kväver dess invånare. Som du kan se representerar denna artist ångesten som ett hus utan fönster och dörrar. Ångesten stänger in dig och du hittar inte ut…

Ångest som hus.

Om schizofreni hade sett ut som hus

Schizofreni är en allvarlig mentalåkomma som involverar en progressiv psykologisk nedbrytning där ens förmåga att resonera, hantera, formation samt ens viljekraft och känslor försämras.

Sinnet är fragmenterat, oorganiserat och börjar falla isär på ett fruktansvärt sätt. Federico Babina representerar detta bra med följande bild: du kan se hur personen som bor där hänger vid sidan. Man bör vara medveten om att schizofreni är en tidig typ av demens. Något som många inte vet är att folk med denna åkomma ofta dör i förtid.

Schizofreni som hus.

Om Alzheimers sjukdom hade sett ut som hus

Alzheimers sjukdom är en av de värsta mentalåkommorna. Det har en stor påverkan på patientens familj och det finns än så länge inget botemedel. Om denna sjukdom var ett hus så hade det varit en förfallen byggnad. Ett hem som en gång var vackert men som nu har sprickor och sakta håller på att lösas upp…

Representation av Alzheimers.

Autism

Till sist så har vi autism, som är en neurobiologisk sjukdom som påverkar utvecklingen. Varje person befinner sig på en viss punkt på ett brett spektrum. Det finns inte två personer som har samma egenskaper. Varje individ kommer ha någotsånär repetitiva beteende, men kommer variera mycket när det gäller intellektuell potential och språkanvändning.

Något som många med autism har gemensamt är dock social isolering. Om detta tillstånd hade varit ett hus så hade det faktiskt varit ett hus inuti ett annat hus; m.a.o. som en psykologisk labyrint.

Representation av autism.

Som du ser efter att ha betraktat Federico Babinas verk så kan man representera mentala åkommor på många olika sätt, men de har alla en sak gemensamt: lidande och isolering. Folk med dessa åkommor upplever ibland att väggarna börjar krympa.

Om någon av våra läsa vill lära sig lite mer om denna arkitekts arbete och hans projekt “Archiatric” så kan man titta på videon här nedan:


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.