Hur man utvecklar affektivt ansvar i sitt förhållande

Lider du för att du inte kan uttrycka vad du känner? Kanske ligger upprinnelsen till denna känsla i affektivt ansvar, vilket är avgörande för hälsosamma relationer som par, vänner och familj.
Hur man utvecklar affektivt ansvar i sitt förhållande

Senaste uppdateringen: 10 juli, 2023

Ansvar på den affektiva nivån härrör från specifika pelare i en relation. Till exempel dialog, respekt, empati, omsorg och tillgivenhet. I den här artikeln kommer vi att förklara vad affektivt ansvar innebär. Detta kommer att göra det lättare för dig att utveckla och etablera sunda och ärliga relationer.

Innan vi fördjupar oss i begreppet affektivt ansvar, ta dig en stund att fundera över hur du förväntar dig och vill att människor ska behandla dig i dina olika relationer. Till exempel din partner, dina vänner och till och med din familj.

Affektivt ansvar är avgörande för att en relation ska vara hälsosam. Du måste vara medveten om hur du känner när det kommer till hur andra människor agerar. Samtidigt måste du kunna kommunicera det på ett assertivt sätt. Endast genom att göra detta kommer du att kunna njuta av sunda relationer baserade på kommunikation och respekt.

Affektivt ansvar

Affektivt ansvar är ett sätt att förstå dina mellanmänskliga relationer. Det handlar om att vårda de känslor som uppstår inom ramen för anknytning. Enligt Wojtyla innebär det att vara känslomässigt medveten om hur våra handlingar påverkar andra. I själva verket är det bara genom att visa affektivt ansvar som vi kan skapa bestående och, naturligtvis, sunda band.

Affektivt ansvar i ditt förhållande kännetecknas av att ni:

  • Kommunicerar och uttrycker era förväntningar och känslor gällande ert förhållande.
  • Ömsesidigt fastställer gränser med avsikten att upprätthålla respekt mellan er båda.
  • Tar hand om varandra.
  • Förstår vikten av era handlingar och hur de påverkar partnerns liv.
  • Upprätthåller god kommunikation, särskilt om ni ska diskutera en fråga som stör en av er.
Par som pratar
Affektivt ansvar innebär att vara tydlig, respektfull och empatisk när det kommer till vad den andra personen kan känna.

Vad affektivt ansvar inte innebär

Å andra sidan involverar inte affektivt ansvar:

  • Att invalidera din partners känslor och hindra personen från att uttrycka dem.
  • Att överskrida gränser, inte vara tydlig eller bryta tidigare fastslagna överenskommelser.
  • Att uppvisa beteenden som får din partner att tro du har för avsikt att göra något när du i verkligheten inte har en tanke på det.
  • Att låta personen gissa sig till vad du känner, behöver eller tänker.
  • Att dölja relevant information relaterad till dina känslor.

Även om ditt sätt att uppfylla affektivt ansvar inte förändras från den ena dagen till den andra, tenderar du att förbättra denna förmåga med tiden. Faktum är att alla investeringar som du kan göra inom detta område vanligtvis är värda besväret.

Återverkningar i parrelationer

Det är förmodligen lättare att förstå begreppet affektivt ansvar när det kommer till kärleksförhållanden. Men det är också relevant i familje-, jobb- eller vänrelationer. Affektivt ansvar när det gäller din relation med din partner innebär följande:

  • Att förstå att ditt förhållande går bortom dig själv. Det innebär att lägga själviskheten åt sidan och vara empatisk. Det finns trots allt en annan person inblandad, med sina egna styrkor och svagheter, och du måste lära dig, på bästa möjliga sätt, vad det innebär att dela allt med honom eller henne.
  • Att inse att alla relationer har sina konflikter. Vi har alla rätt att göra misstag. Men affektivt ansvar innebär att du måste ta ansvar för dina handlingar, kunna be om förlåtelse och till och med förlåta din partner. Detta bör dock inte vara en oändlig cykel. Om det är det, kan du ha att göra med en giftig partner.
  • Ta hand om dina känslor. Du måste förstå att du inte kan beskylla din partner för vad du känner. Du måste förstå var dina känslor kommer ifrån och vad de försöker berätta för dig.

Ansvarsfull praxis på den affektiva nivån

Nu när du vet vad affektivt ansvar är måste du omsätta det i praktiken. Samtidigt som det är bra att förstå det, kommer det att öva på det när allt kommer omkring verkligen att förbättra hälsan i ditt förhållande. Om det finns affektivt ansvar i relationen, kommer det att finnas:

  • Assertiv kommunikation. Det är ofta svårt att uttrycka vad du vill, vad som stör dig och vad du känner. Men att tala direkt, tydligt och ärligt hjälper dig att förebygga och övervinna konflikter.
  • Överenskommelser som tillfredsställer alla. Detta är det bästa sättet att övervinna problem och konflikter. Via dialog måste ni fastställa vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet.
  • Förutsägelse av komplikationer. Engagera dig för din partner och förstå att det oundvikligen kommer att finnas svåra stunder men att du inte kommer att överge personen.
  • Tydlig och ärlig kommunikation. Lägg grunden för att uttrycka dig bekvämt.
  • Gränser. Dessa är viktiga i mellanmänskliga relationer för ett sunt affektivt utövande och ömsesidighet. Frånvaron av dessa kommer att leda till problem av olika slag.
  • Ömsesidig omsorg. Ta hand om både din partner och dig själv.
  • Validering. Detta är centralt för affektivt ansvar.
  • Ärlighet. Bedrägliga beteenden innefattar ett brett spektrum. Personer som döljer sina känslor och som försöker generera en känsla hos den andre utan någon egentlig anledning beter sig bedrägligt.

Ansvarslösa affektiva beteenden

Några ansvarslösa affektiva beteenden är:

  • Brott mot tidigare överenskommelser
  • Överskridande av gränser
  • Avbruten kommunikation
  • Ghostning
  • Gaslighting och andra manipulationer.

Så vad gör du om du upptäcker brist på affektivt ansvar från din partners sida? Du bör först och främst upplysa personen om det. När allt kommer omkring kanske han eller hon inte är medveten om det eller ännu inte har utvecklat affektivt ansvar. Men tänk alltid på att du inte kan ändra på personen. Man kan bara ändra på sig själv.

Kvinna som gråter för att hon har blivit kär på autopilot
Om bandet till någon fortsätter att skada dig, kom ihåg att respektera dig själv. Du förtjänar ett förhållande som bygger på ömsesidig kärlek.

Affektivt ansvar som förhandlingsprocess

Om man tänker efter så liknar affektivt ansvar en förhandlingsprocess, där man via kommunikation träffar en fördelaktig överenskommelse för de inblandade. Det är viktigt att betona hur viktigt det är att upprätthålla kommunikationen i olika typer av relationer.

Utan tvekan är konversation det bästa sättet att ta reda på vad en annan person behöver och kommunicera det. För att omsätta affektivt ansvar i praktiken är det viktigt att arbeta med självsäkerhet. Först då kan du säga vad du vill, vad som stör dig och vad du känner, tydligt, ärligt och direkt.

Sammanhållning i ditt förhållande

Affektivt ansvar strävar efter att bygga mer berikande band i ditt förhållande. Därför innebär det att inte få din partner att lida eller att få personen att acceptera konsekvenserna av ditt sätt att tänka och agera. Det innebär också att upprätthålla koherens mellan dina tankar, känslor, ord och handlingar. När allt kommer omkring kommer det att fylla din partner med tvivel eller förvirring orsaka personen onödig skada.

Slutligen, affektivt ansvar innebär inte att agera perfekt. Detta är faktiskt omöjligt. Det handlar om att agera och tala med empati och respekt, upprätta överenskommelser (genom dialog) och respektera din partner. Och om du gör ett misstag och orsakar konflikt, betyder det att du är ansvarig och accepterar konsekvenserna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aiquipa, J. J. (2015). Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja. Revista de Psicología (PUCP)33(2), 411-437.
  • Ferrario, C. M. (2018). Poliamor, parejas abiertas y anarquía relacional. In X Jornadas de Sociología de la Universidad Nacional de La Plata (Ensenada, 5 al 7 de diciembre de 2018).
  • Villavicencio, C. E., y Jaramillo, J. L. (2020). Desgaste emocional en la convivencia afectiva de pareja. ACADEMO Revista De Investigación En Ciencias Sociales Y Humanidades7(1), 58–66.
  • Wojtyla, K. (2008). Amor y responsabilidad (Vol. 35). Palabra.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.