Det är så enkelt att vara lycklig och så svårt att vara enkel

Det är så enkelt att vara lycklig och så svårt att vara enkel
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Ibland nöjer vi oss med saker som inte gör oss olyckliga, oavsett om det är på grund av vana, obeslutsamhet eller rädsla. Våra hjärtan rustar upp och våra sinnen omsluts av taggtråden som är vår komfortzon eftersom det ibland känns så svårt att vara enkel.

Kanske glömmer vi bort att det kan vara väldigt enkelt att vara lycklig; det svåra är att urskilja det som verkligen är viktigt, vad som gör oss fulländade och ger magi till våra dagar, och sedan kämpa för det. Det sägs att “det är så enkelt att vara lycklig men så svårt att vara enkel…” En kort fras men en stor sanning. För att förstå detta måste vi tänka på något ett tag.

De flesta av oss har blivit lärda att vi behöver uppnå vissa saker för att ha en identitet, få en status och vara på ett visst sätt för att nå ett visst mål.

“Lyckan finns inte i ägodelar och inte i guld, lyckan finns i själen.”
-Demokritos-

Vi studerar för att skaffa färdigheter för att få ett jobb. Vi har ett jobb för att försöka uppnå ett tillstånd av lycka. Sedan införskaffar vi ägodelar och relationer som är menade att fylla oss med lycka, men denna formel är inte alltid rätt. Det funkar inte alltid.

Är lyckan ett bedrägeri? Absolut. Sanningslögnen är att vi tror att vi kan “uppnå” den, för de som försöker hitta den kommer bara misslyckas om och om igen. Sökandet efter lyckan slutar aldrig bra, och det av en enkel anledning: det är ett tillstånd av varande. Det är inte något som söks, det är något som skapas. Det är inte något som hittas, det är något man arbetar med.

Och vi får inte glömma: samma strategier fungerar inte för alla. Var och en av oss måste arbeta med det på vårt eget sätt.

Ibland kan det kännas svårt att vara enkel

Från Hygge till Lagom: den fascinerande världen av nordiska utopier

Sedan 2015 har ett ord börjat cirkulera i världen: hygge. Den danska hemligheten till lycka har haft en överväldigande framgång, iallafall inom den redaktionella världen. Den bjuder in oss till detta fulla, autentiska välmående via den renaste och mest grundläggande enkelheten, vilket frigör oss från konflikter i livet.

Hygge har nu tagit en passiv roll för att bereda väg för nya trender, andra kompletterande tillvägagångssätt som kan sammanfattas i ett ord som må vara bekant för oss svenskar, men som är ett nytt koncept i andra länder: lagom.

Skandinaverna ger världen en ny trend som kommer med fina foton på Instagram. “Lagom” har blivit “retweetat” tusentals gånger under den senaste månaden, och Vogue, Elle och även Ikea har hoppat på tåget.

Lagom kan översättas som “precis rätt mängd”. Det uppmanar oss att omringa oss själva med det grundläggande. Att endast köpa det vi behöver, ta hand om miljön, att inreda huset med enkla saker. Att bara äta så mycket som vi behöver.

Det påminner oss även om vikten av att aldrig låta arbetet ta över vårt liv. Idén är att “mindre är mer” och att lyckan hittas i enkelheten.

Kvinna och gäss

Men även om dessa budskap är både positiva och tröstande så kan vi inte ignorera all marknadsföring bakom dessa trender. Nordisk feber, med dess kriminella draman, livsstilar och framstående sjukvårdssystem är utan tvekan attraktivt.

Men det kan vara en något bitter utopi. Det är vad en prisbelönt uppsats av den brittiske författaren Michael Booth med titeln “The Almost Nearly Perfect People” förklarar. Han försöker ge en realistisk vision av den så kallade nordiska lyckan, något som redan har tagits upp någotsånär i Henning Mankells böcker.

Ett intressant faktum är att de nordiska länderna, som sägs vara lyckligast i världen, har de högsta självmordssiffrorna. Det verkar som att något saknas…

Skapa ditt eget recept för att vara lycklig även då det är svårt att vara enkel

Böcker om hur man är lycklig är alltid intressanta och väldigt hjälpsamma. De erbjuder ett nytt perspektiv, och får oss att se saker vi inte har sett för. De inbjuder oss till att reflektera och göra förändringar här och var.

Men vi måste göra det klart att de inte är instruktionsmanualer eller biblar. De fungerar inte för alla, för ibland lever vi i väldigt annorlunda världar där det är svårt att vara enkel.

Lyckan beror inte på externa omständigheter, den styrs av vår mentala attityd.
Dale Carnegie

Det är till exempel inte logiskt att bli tillsagd att inte låta jobbet ta över livet om man inte har ett jobb. Vi kan inte heller “leva på minimum” när vi redan lever med endast det grundläggande. Med allt detta vill vi göra en sak klar: lyckan är något skräddarsytt. Den måste passa vår storlek och matcha våra liv.

Par som håller om varandra

Det tar möda, viljekraft och förståelse att det kan van vara väldigt enkelt att vara lycklig. Men det svåra är att få ordning på våra prioriteter, vilka kan vara helt annorlunda ifall man jämför med dem som alla andra har.

Och det tar mod, inte ett Instagram-foto av en kvinna som läser en bock med mysiga bomullsstrumpor och tjocka glasögon med kaffe vid sidan om.

För att var lyckliga måste vi ibland lämna allt bakom oss och börja om från noll. Men andra gånger kan det innebära att man måste göra ett stort inre arbete för att läka såren, fixa frustrationer och finna ny motivation.

Även när det är svårt att vara enkel så ska du försöka göra svåra saker enkla, men även komma på ditt eget recept på lycka.

Detta kanske intresserar dig
Gör överdriven romantik oss olyckliga?
Utforska Sinnet
Läs det Utforska Sinnet
Gör överdriven romantik oss olyckliga?

Det finns en form av överdriven romantik som har varit med oss så länge att vi har accepterat den som sann, men detta orsakar problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Contreras, F., & Esguerra, G. (2006). Psicología positiva: una nueva perspectiva en psicología. Diversitas2(2), 311-319.
  • Csikszentmihalyi, M. (2012). Fluir: una psicología de la felicidad. Editorial Kairós.
  • Cuadra, H., & Florenzano, R. (2003). El bienestar subjetivo: hacia una psicología positiva. Revista de Psicología12(1), ág-83.

Innehållet på Utforska Sinnet är endast för informations- och utbildningsändamål. Det ersätter inte diagnos, råd eller behandling av en fackman. I händelse av tvivel är det bäst att konsultera en pålitlig specialist.