Intervju med Santandreu: "Inre dialog för lycka"

Din inre dialog kan vara din värsta fiende eller din bästa vän. I den här artikeln upptäcker du hur du förändrar ditt liv till det bättre och blir lycklig med hjälp av din inre dialog.
Intervju med Santandreu: "Inre dialog för lycka"
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2024

I sin senaste bok Nada es tan terrible: la filosofía de los más fuertes y felices (Ingenting är så hemskt: filosofin om de starkaste och lyckligaste) erbjuder Rafael Santandreu en praktisk manual för personlig omvandling och självterapi genom att föreslå att vi ska använda vår inre dialog för att uppnå lycka. Boken är ett mycket grundligt och originellt verk som ger dig värdefulla strategier baserade på kognitiv psykologi.

Santandreu utmärker sig för sin förmåga att få dig att förstå ursprunget till din egen olycka och hur dina tankar formar din verklighet.

Rafael Santandreu tittar ut genom ett fönster.

Att använda din inre dialog för att uppnå lycka

I vår intervju med Rafael Santandreu dyker vi djupare ner i vikten av att vara medveten om hur du tolkar de upplevelser som du råkar ut för, även de allra värsta. Som en psykolog och terapeut specialiserad på kort strategisk terapi inbjuder Rafael Santandreu dig att ifrågasätta dig själv och att titta inom dig själv för att förstå hur du begränsar din mänskliga potential.

I sin senaste bok delar Santandreu med sig av intressanta filosofiska tillvägagångssätt för att visa dig hur grunden till lycka och positiv psykologi är dina egna tankar.

Nada es tan terrible innehåller originella och innovativa lektioner som hjälper dig att växa. Boken bidrar till att väcka din inre glädje. Och det är en resa som är värd att åka på.

“De starkaste och lyckligaste människorna använder en polerad, smart och medveten inre dialog.”

-Rafael Santandreu-

Vår intervju med Rafael Santandreu

Vår fråga: Baseras kognitiv psykologi på att ändra vår inre dialog?

Santandreus svar: Ja, det stämmer. Filosofen Epiktetos sade en gång att “Vi är inte störda av vad som händer med oss, utan av våra tankar om vad som händer med oss”. Det betyder att du inte är ledsen eftersom din flickvän lämnade dig. Du är ledsen för att du tänker: “Jag är ensam! Jag kommer aldrig att bli lycklig igen! Jag behöver henne!”

I själva verket bör de flesta av dessa motgångar inte påverka oss lika mycket. Men på grund av en mycket negativ inre dialog leder de till ångest eller depression.

Vår fråga: Har de starkaste och lyckligaste människorna en speciell inre dialog?

Santandreus svar: Ja, det har de. De är inte fatalister. Visst kan de bli irriterade av livets motgångar, men de låter inte dessa motgångar hindra dem från att vara lyckliga.

En av mina inspirationskällor som visade en stor emotionell styrka var Stephen Hawking. Forskaren som satt i rullstol. Hawking kunde inte röra sig alls på grund sitt handikapp. Men han sade själv att hans sjukdom var en trivialitet. Han tänkte att så länge han fortfarande kunde göra värdefulla saker av sig själv och för andra, kunde han vara lycklig. Därför blev han en av de viktigaste forskarna genom tiderna och tillika en väldigt lycklig person.

Vår fråga: Kan vi alla lära oss att vara så?

Santandreus svar: Jag kan försäkra dig om att om du tillämpar Hawkings personliga filosofi kommer ditt emotionella tillstånd att förändras. Du kommer inte att påverkas av struntsaker och du kommer att ha mycket mentalt utrymme över till att njuta av livet. Allt handlar om din inre dialog och din tro på livet.

En scen från filmen "Jakten på lycka"

Vår fråga: Vilka övertygelser utgör denna nya levande filosofi?

Santandreus svar: En av de grundläggande principerna är att bekämpa tron på att du behöver många saker för att vara lycklig. Vi behöver faktiskt bara vatten och mat varje dag.

Allting annat går att avvara. Att ha en partner eller ett jobb är till exempel inte viktigt för att vara lycklig. Allt du behöver göra är att sluta klaga och uppskatta det du redan har.

Vår fråga: Behöver vi vara friska för att må bra?

Santandreus svar: Inte egentligen. Vår hälsa är det första vi förlorar när vi blir äldre. Jag försäkrar dig att du fortfarande kan vara lycklig även med en kronisk sjukdom. Än en gång kan vi ta Stephen Hawking som ett exempel. Vad du intalar dig själv är som sagt det som är det viktiga.

Efter att ha förlorat en närstående blir många människor deprimerade. Jag kan försäkra dig om att deras depression är en produkt av deras inre dialog gällande döden. Jag tror att döden är någonting gott, även vackert. Varför? Eftersom alla naturliga saker är goda och nödvändiga.

Det spelar ingen roll om du lever ett långt liv eller ett kort liv. Det viktiga är att leva ett bra liv. Människor blir deprimerade när deras nära och kära dör. Men världen är full av människor att älska. De är dina syskon. Älska dem som du älskar de viktiga människorna i ditt liv som inte längre är här.

Vår fråga: Finns det enligt kognitiv psykologi ett “korrekt” sätt att möta motgångar?

Santandreus svar: Ja. Till exempel är mina böcker en samling av filosofiska principer som kommer att övertyga dig om att du kan vara lycklig oavsett vad. Du kommer att upptäcka många argument som får dig att säga: “Det finns inget som kan göra mig olycklig!”

Post-it-lappar med ett tecknat glatt ansikte omgivet av ledsna ansikten som representerar en positiv inre dialog för lycka.

Vår fråga: Visst var det så att Epiktetos, den filosof du citerade tidigare, var en slav?

Santandreus svar: Exakt. Han föddes som en slav! Hans föräldrar var slavar och han såldes efter att han föddes. Hans herre, Epafroditus, tog honom till Rom. Trots allt detta så var han lycklig. Han sade till sig själv: “Så länge det finns meningsfulla saker att göra för mig och andra, kommer jag att vara lycklig.” Precis som med Stephen Hawking.

Kan du se att nyckeln till lycka är din inre dialog? Om du styr din dialog kommer du att lära dig själv att vara lycklig.

Vår fråga: Är det en daglig sak?

Santandreus svar: Ja. Kognitiv psykologi kommer att kräva att du ändrar vad du säger till dig själv varje dag när helst något dåligt händer.

Till exempel om du sitter fast i trafiken. Säg inte till dig själv: “Det här suger! Det borde inte hända!” Säg istället följande: “Det spelar ingen roll om jag fastnar här. Jag kan göra många bra saker medan jag väntar. Jag kan sjunga eller till och med ringa min mamma.”

Vår fråga: Behöver du kontrollera din inre dialog efter varje problem, oavsett om det är stort eller litet?

Santandreus svar: Exakt. Nästa gång du sitter fast i trafiken kommer du att bli förvånad över att upptäcka hur lite det påverkar dig. Ett annat exempel är om någon säger något taskigt till dig. Arbeta på det så att det inte påverkar dig. “Det är inte nödvändigt för mig att alla gillar mig. Det spelar ingen roll om någon förolämpar mig. Det är dennes problem, inte mitt”.

Vår fråga: Hur lång tid tar det för den inre dialogen att börja få oss att må bättre?

Santandreus svar: Under den första månaden av att arbeta hårt med det kommer du att börja se goda resultat. Efter tre månader kommer du att känna dig 80% bättre. Efter ett år eller två kan du känna dig 100% bättre. Du måste jobba på det varje dag.

Vårda din inre dialog för att uppnå lycka; det kommer leda till att du vågar göra så mycket mer och uppskattar de goda sakerna i livet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.