Into the Wild: att göra sig av med materiella ting

Into the Wild: att göra sig av med materiella ting
Leah Padalino

Skriven och verifierad av filmkritikern Leah Padalino.

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2023

Varför välja att leva som en tiggare när man har allt? Varför ge upp all lyx för att leva som en vilde? Du kanske helt enkelt bara vill leva. Leva, äta för att överleva, känna dig som en del av naturen, glömma det som samhället dikterar och istället vara fri… Det är vad filmen Into the Wild (2007) handlar om.

Into the Wild och dess argument

Jon Krakauers bok är inspiration för filmen och den tar upp en verklig händelse: Christopher McCandless historia. Han var en ung man som föddes i Virginia och tillhörde en familj tillhörande den övre medelklassen. Han saknade inte något materiellt, men inom familjen förekom det ofta diskussioner om kärnfamiljen. McCandless var en ung man som tidigt lyckades bra. Han tog examen i antropologi och historia, och älskade att läsa.

Två av hans favoritförfattare var Tolstoj och Thoreau. De inspirerade honom till att ta radikala beslut i sitt eget liv. Han var trött på att leva i en ytlig värld, att alltid göra vad han “måste göra”, att leva i en materialistisk värld och att behöva följa regler. Han valde därför att lämna allt bakom sig. Så han donerade alla sina besparingar till välgörenhet och reste iväg ensam, utan något annat än sin ryggsäck och några tillhörigheter.

En hjälte föds

McCandless ville uppleva ett tillstånd av absolut frihet. Han ville bli ett med naturen. Det var inte enkelt, men det var den väg han valde till sig själv. Denna romantiska vision av livet och av vår vilda sida gjorde McCandless till en typ av legendarisk hjälte. Bakom den här legenden fanns det dock en mörkare sida.

Into the Wild presenterar honom baserat på en serie legender från hans syster och McCandless själv. Han reser genom obeboeliga landskap och råkar dessutom hamna på de mörkaste platserna i storstäderna.

“Jag begav mig till skogen eftersom jag ville leva medvetet, och endast bemöta livets grundläggande faktum, och se om jag inte kunde lära mig vad den hade att lära ut, inte på dödsbädden upptäcka att jag inte hade levt.”

-Henry David Thoreau-

Christopher McCandless i Into the Wild.

Frihet

Kan vi verkligen vara fria i en värld full av skyldigheter och begränsningar? Vi kan prata om social och politisk frihet, samt även frihet att säga vad vi tycker, men dessa friheter är verkligen begränsade. Kan vi verkligen prata om frihet om det finns begränsningar?

Frihet, i dess strikta ordalag, bör inte begränsas. Det koncept av friheten vi har idag har därför konstant fått anpassa sig. När vi tänker på frihet så tänker vi i termerna av att vara beroende av något. Social frihet är exempelvis beroende av och begränsat av lagar och moral.

McCandless kände att han aldrig hade varit fri, att det han gjort i livet var något som var förväntat av honom. Samhället tvingar oss till att följa regler: studera, arbeta, köpa ett hus med de pengar vi har tjänat… allt är relaterat till materiella ting.

Människor tar examen som en statussymbol, för att “vara någon” istället för att lära sig. Universitetet öppnar samtidigt dörrarna för att vi ska få jobb för att kunna köpa de materiella ting som kommer göra oss “lyckliga”.

Utopins ursprung

McCandless tyckte om att lära sig och studera, men han såg det inte som ett mål eller som ett föremål han måste äga. En universitetsexamen var inte något han brydde sig om. Hans familj såg det dock som en stor framgång, som något som varje “bra son” måste uppnå. Men för McCandless var det inte något annat än ett hinder i hans sökande efter riktig frihet.

Denna unga man valde att omsätta sin egen utopi i praktiken, att ge upp allt för att kunna vara fri. Han brydde sig inte om att han var tvungen att utstå svårigheter som att sova på gatan eller jaga för att kunna äta. Han ville vara som de där vilda djuren som lever i enlighet med naturen (och dess regler). Dessutom ville han uppleva maximal frihet, något som för de flesta människor inte är något mer än en dröm, en utopi… Enligt McCandless var det ett mål man kunde uppnå.

Christopher läser en bok.

Into the Wild: myten

Into the Wild visar huvudpersonens utveckling och hans sökande efter frihet. Personer som kände till McCandless resa berättade om den legend som sakta men säkert blev en myt. Detta är något som nu verkar ganska komplicerat, för teknologierna har tagit över våra liv, och gjort att legender nu tillhör det förgångna.

Hjältar känner ofta att de vill ge sig ut på en resa. De når framgång, men ibland blir motgångarna så starka att de överväger att ge upp. Till slut händer något (övernaturligt eller inte) som hjälper dem att få tillbaka sitt hopp och fortsätta sin resa.

McCandless blev en typ av modern hjälte med sin resa. Mycket av det han uppnådde var antagligen något överdrivet och förvridet, men allt detta gjorde McCandless till en myt. Alla hade hört talas om honom och när han hittades död förstärktes hans historia. Hans död bidrog mycket till skapandet av själva myten.

Christopher går på väg.

Into the Wild handlar om att kämpa för ideal

McCandless blev till en utopi, till en personifiering av kampen för ideal. Into the Wild handlar om hopp, att man njuter av naturen i sin renaste form, att man överkommer motgångar, och framförallt en paus. En paus från vår rutin, från den monotoni där vi är vad vi äger. En paus från ett liv där materiella saker är det viktiga och vi har glömt bort att vi alla är dödliga.

Locus terribilis och locus amoenus

McCandless visste hur man kunde fånga denna essens genom att leva bara för att leva, och inget annat, och att njuta av vad naturen gett honom, även om den blev mörk och hård. Filmen presenterar staden som “locus terribilis”, vilket innebär att det är en plats som han inte tillhör. Det är en plats där personer som inte vill följa reglerna måste leva i absolut misär.

Christopher ville göra sig av med materiella ting.

Som kontrast representerar naturen locus amoenus. Det är den där idylliska platsen där människor som har gett upp materiella ägodelar inte behöver något annat. När McCandless befinner sig i staden besöker han ett härbärge för att få en sovplats, men det slutar med att han inte vill sova där. Trots det hårda vädret så föredrog han allt annat än att leva i de mörkaste delarna av staden. Det fanns ingen plats för honom där, ingen plats för hans utopi. På den där platsen måste allt köpas med pengar.

Filmen Into the Wild uppnår sitt mål. Den lyckas få oss att vakna upp från den där orealistiska världen som förslavar oss för att vi ska kunna lämna vår rutin och vår komfortzon. Den uppmuntrar oss även till att söka friheten!

“Friheten och den enkla skönheten är för bra för att missa.”

Christopher McCandless, Into the Wild-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.