Livet är underbart – en film om att övervinna svårigheter

Livet är underbart – en film om att övervinna svårigheter
Leah Padalino

Skriven och verifierad av filmkritikern Leah Padalino.

Senaste uppdateringen: 22 maj, 2023

Livet är underbart är förmodligen den mest internationellt hyllade italienska filmen genom tiderna. Manuset, musiken och skådespelarnas tolkningar gör det till en oförglömlig film som kan få oss att skratta och gråta genom att förmedla oändligt många känslor.

Kort sagt är den ett mästerverk fulladdat med budskap, regisserad av Roberto Benigni 1997. Denna film inspirerades av boken Alle fine ho sconfitto Hitler (Jag besegrade till slut Hitler) av Rubino Romeo Salmoni – en överlevare från Auschwitz koncentrationsläger.

Filmen handlar om Guido Orefice – en italiensk jude som flyttar till Arezzo för att arbeta på sin morbrors hotell. Han stöter på Dora – en lärare från en rik familj som står fascistregimen nära. Guido gör allt han kan för att vinna Dora. Han dyker alltid upp oväntat och försöker överraska henne.

“God morgon, prinsessan!”

-Guido, Livet är underbart-

Till slut vinner han hennes gunst och de får en son, Giosue. Livet verkar vara på Guidos sida. Men andra världskriget får hela hans liv att falla samman och han hamnar i ett koncentrationsläger.

Livet är underbart tar oss till ett Italien som är dränkt i fascism och leder oss till fasorna i koncentrationslägren. Den gör det dock på ett annorlunda sätt. Den presenterar historien som en typ av saga med ett bitterljuvt slut.

“Detta är en simpel berättelse, men inte en som är lätt att berätta. Som i en fabel finns det sorg, och likt en fabel är den full av under och lycka.”

-Giosue, Livet är underbart-

Dora och Guido i Livet är underbart

Livet är underbart, från komik till tragik

Livet är underbart börjar med en glad, humoristisk och rolig ton. På grund av de första scenerna kan man inte ana att man ser på ett drama, även om vi ser fascismens framfart i Italien redan från början.

Komedin i Livet är underbart finns i de små detaljerna, i de små ögonblick som leder till komedi. Men vad som verkligen är intressant är hur en oangenäm och läskig situation kan få oss att le.

Rasmanifestet publicerades 1938 på grund av fascistideologin som styrde vid tidpunkten. Denna text signerades av en italiensk forskare som godkände existensen av mänskliga raser. Dessa raser delades upp i underlägsna och överlägsna, där arierna givetvis fanns – en “ren, italiensk ras”.

Dessa idéer lärdes tillsammans med de fascistiska raslagarna ut i skolorna, och därför undvek barnen att spendera tid med judar för att inte förminska sin “renhet”.

Är det möjligt för en jude att göra narr av dessa raslagar? Är det möjligt för en jude att bryta ned en hel fascistisk teori inför en grupp barn? Ja, åtminstone i Livet är underbart.

Att bryta ned en rasistisk ideologi

Giodo låtsas vara en statlig inspektör som måste tala inför barnen om Rasmanifestet. Han vill faktiskt bara få Doras uppmärksamhet, men denna scen visar oss att vi alla är desamma.

Guido säger att hans navel är en autentisk italiensk navel, hans öron detsamma etc. Barnen imiterar och skrattar åt detta. Guido lyckas lösa upp de påstådda skillnader manifestet hänvisar till eftersom han är jude och inte har några fysiska karaktärsdrag som särskiljer honom från dessa “rena ariska” italienska barn.

Denna scen får nog alla att le. Men det är ett bitterljuvt leende om vi tänker på den sanna betydelsen bakom orden från en gentleman från staten som talar om mänskliga raser.

Guido gör narr av dessa övertygelser och bryter ned all rasistisk ideologi med roliga och smarta kommentarer. Han är en karaktär vi faller för från första början. Han är bekymmerslös, väldigt kreativ och hans kamp för att vinna Dora fascinerar oss. Inget stoppar honom, inte ens fascism.

“Igår drömde jag om dig hela natten! Vi skulle på bio. Du bar den där rosa klänningen…”

-Guido, Livet är underbart-

Livet för Guido och hans familj raseras av Förintelsen. Guido skickas med sin son och morbror till ett koncentrationsläger. Dora, som inte är jude, behöver inte åka, men beslutar sig för att göra det frivilligt för att vara med sin familj.

Från detta ögonblick tar filmen en radikal vändning – den glada och bekymmerslösa tonen blir till tragedi. Men Guido förlorar inte sitt leende för en sekund, och försöker alltid kämpa för sin och sin familjs överlevnad. Han börjar hitta på en berättelse för att minska Giosues lidande.

Guidos familj

Guidos kamp och uppoffring

En fras, en övertygelse eller en idé kan förändra en persons värld. Den kan förvandla vårt sätt att se på livet och göra allt logiskt. Ferruccio, en vän till Guido, berättar i början av filmen att Schopenhauer sa “…med viljestyrka kan man göra allt”.

Denna fras kommer märka Guido för alltid. Först använder han den komiskt, men över tid blir den till hans levnadssätt.

Guido har ett syfte, han vill överleva, men framförallt vill han att hans son ska överleva. Han försöker förhindra att sonen någonsin ska förlora sitt leende. Han vill hålla honom lycklig, även i helvetet. Han offrar sin egen säkerhet för att sonen inte ska se fasorna i koncentrationslägret.

Han kommer göra allt han kan för att hitta Dora och skicka meddelanden om att de fortfarande lever.

Guido är ett exempel på hur man kan tackla och övervinna motgångar. Med hjälp av sin fantasi och vilja skapar han en falsk verklighet så att hans barn inte är medvetet om vad de genomlever. Han får barnet att tro att allt är en lek, att de är fria och kan gå när de vill.

Men om de kämpar och lyckas vinna tusen poäng så kommer de få en belöning. Giosue har alltid drömt om att ha en riktig pansarvagn, så Guido får honom att tro att det är priset. På så sätt skapar han en vilja att leva hos Giosue.

Guido med soldat

Att acceptera och tackla motgångar

Guido vet inte om han kommer överleva. Han vet inte hur länge de kommer stanna i koncentrationslägret. Men hans önskan att leva är starkare än alla ovissheter. Låt inte ditt barn se dig nedbruten, ledsen eller utan vilja att leva. Livet är underbart visar oss att lycka ibland ligger i vårt sätt att se på livet, i att acceptera och tackla motgångar.

Trots det stora folkmord som ägde rum i koncentrationslägren fanns det även överlevare som ställdes inför tortyr, hunger och orättvisa. Ett exempel på detta är psykiatrikern Viktor Frankl, som efter att ha överlevt ett koncentrationsläger publicerade Livet måste ha mening.

Han talar om sin erfarenheter i boken och lägger till ett berömt citat från Nietzsche som pricksäkert summerar handlingen i Livet är underbart: “Han som har ett varför att leva för kan uthärda nästan alla hur.”

Livet är underbart är ett exempel på övervinnande. Den får oss att se skönhet i fasa och frihet där det inte finns någon, får oss att skratta och gråta… Guido har en anledning och vilja att leva, och lyckas återskapa denna känsla hos sin son.

På så sätt kan vi säga att hans kamp och ansträngning gav resultat, trots filmens råhet.

“Detta är min berättelse. Detta är uppoffringen min far gjorde. Detta var hans gåva till mig.”

-Giosue, Livet är underbart-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Frankl, V. (2004). El hombre en busca de sentido. El hombre en busca de sentido, 9-157.
  • Türcke, C. (2002). La vida és bella. L’amor fati de Nietzsche en el cinema. Enrahonar: an international journal of theoretical and practical reason, 111-117.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.