Vad läsning gör med hjärnan

Vad läsning gör med hjärnan
Gema Sánchez Cuevas

Skriven och verifierad av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2023

Vissa saker har kraften att åstadkomma positiva förändringar i vår hjärna. En av dessa är att läsa, och vad läsning gör med hjärnan är ganska fantastiskt. Så vad är det vi vet om läsning och hjärnan? Alla böcker må inte ha denna kraft, men diverse studier säger att läsning av historier om karaktärer, verkliga eller påhittade, kan vara en av de mest omvandlande aktiviteter du kan ägna dig åt.

I dagens värld undrar många vad litteratur egentligen är bra för. De säger att man får samma fördelar från att se på en film, och dessutom enklare. En bok och alla de ord den innehåller måste hålla jämna steg med specialeffekter. Det är inte alla som når den punkt när de läser där de känner att de faktiskt befinner sig i berättelsen. Därför föredrar de att se den utspela sig på en skärm.

“Konsten att läsa är till stor del konsten att återupptäcka livet i böcker och förstå livet bättre tack vare dem.”

-André Maurois-

Det står dock klart att läsning är en väldigt annorlunda upplevelse än att se på en film. Först och främst kräver läsning högre nivåer av koncentration, abstraktion och fantasi. Vidare är det som läsning gör med hjärnan mycket mer intensivt och långvarigt. Låt oss se vad experter har att säga om saken…

Vad läsning gör med hjärnan: förändringar av uppfattningen

Din uppfattning av världen förändras när du läser. Enligt Keith Oatley – professor i kognitiv psykologi vid University of Toronto – kan läsning av en väl beskriven scen likställas med att se den på film.

Man på ångmoln som visar vad läsning gör med hjärnan

Ditt sinne använder ihågkomna föremål som liknar de som beskrivs i scenen. Det är som att skapa ett mentalt fotografi. Därför jobbar många processer på samma gång. Processerna involverar minne, uppfattning och kreativitet.

Efter att ha läst flera scener med detaljerade beskrivningar kan vi skapa ett album av scener. Albumet är unikt för varje individ och ej överförbart. Ditt sinne koordinerar alla dessa element för att göra associationer mellan vad du läser och vad du vet. Detta producerar förändringar i din hjärna när det kommer till uppfattning och intelligens.

Att läsa är som att uppleva

Forskaren Raymond Mar – med doktorsexamen i psykologi från York University – gick ännu längre. Enligt hans studier i ämnet verkar allt tyda på att hjärnan inte skiljer särskilt väl mellan saker den har upplevt och saker den har läst om. Något liknande sker när du ser på en film, men med läsning är det mer intimt och djupare. Det leder till avsevärt större ändringar i hjärnan.

Läser på tåget

Våra hjärnor beter sig på liknande sätt när vi föreställer oss en berättelse och när vi verkligen upplever den. Dr. Mar säger att när man läser om en handling en karaktär utför, aktiveras samma områden i hjärnan som krävs när man faktiskt utför denna handling.

Med andra ord upplever vi berättelsen som om vi faktiskt var karaktären. De förändringar som produceras i hjärnan har till och med lokaliserats med neuroimaging-tester. När en karaktär går så aktiveras till exempel motoriska funktioner i hjärnan.

Vi upplever bokstavligt talat vad vi läser, och allt på grund av en specifik typ av nervcell: spegelneuroner. Ja, samma nervceller som till exempel får oss att härma en gäspning när vi ser någon annan gäspa. De som får bebisen att le när den ser någon annan le.

Läsning och hjärnan… och empati

Forskare har fokuserat mycket på förändringarna som läsning leder till i hjärnan i koppling till empati. Först och främst har de upptäckt att områdena av hjärnan som används för att läsa och förstå handlingarna hos varje karaktär är samma som används för att förstå andra människor. Vid dagens slut är de underliggande processerna för båda upplevelserna sådana som involverar kommunikation.

Å ena sidan upplever vi alltså en karaktärs handlingar som om det var vi som utförde dem; å andra sidan förbättrar vi även vår förmåga att förstå andra, att sammankoppla situationer och känslor. Att läsa är med andra ord att öva på och ge bränsle till empati. På ett eller annat sätt förändrar vi vårt synsätt när vi läser handlingen i en berättelse.

Pojke i pappersbåt

Dr. Mar ger oss ett tydligt exempel på detta. Han citerar exempel med en karaktär med ett handikapp. Om karaktärens upplevelser berättas i tillräcklig detalj, kommer vi vid någon punkt förstå hur denne känner. Det är sant även om vi inte har någon form av begränsning själva. Med andra ord lär vi oss att sätta oss i någon annans skor.

Dessa är bara några av fördelarna som läsning har att erbjuda. Dussintals och åter dussintals förändringar uppstår i hjärnan när vi sitter ned med en bok och lever oss in berättelsen. Vad läsning gör med hjärnan är helt fantastiskt. Det hjälper oss att växa, sammankoppla med resten av mänskligheten och till och med att bli smartare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.