Miniserien Chernobyl, när människor är fienden

Chernobyl har återigen fört fram en av de största tragedierna i modern tid, den hittills största kärnkraftsolyckan. Vid den tiden utlöste kontroversen larm om farorna med kärnkraft och flera myter omgärdade platsen. Åratal senare är kärnkraftverket tillbaka i nyhetsflödet och framgångarna för serien har varit överväldigande. Vilka är dess nyckelpunkter?
Miniserien Chernobyl, när människor är fienden
Leah Padalino

Skriven och verifierad av filmkritikern Leah Padalino.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Miniserien Chernobyl blev en hit. Den handlar om den allvarligaste kärnkraftskatastrofen i historien och väckte frågor om några av de beslut som myndigheterna tog under dessa ödesdigra dagar.

Dess transcendens är sådan att du inte kan låta bli att tänka på den nuvarande situationen i världen och konsekvenserna av ännu en mänskligt skapad miljökatastrof.

Vilka är förövarna? Vilka är offren? Miniserien Chernobyl fördjupar dig i skräcken som följde den nu avlägsna ödesdigra 26 april 1986. Faktum är att dess konsekvenser fortfarande är påtagliga.

Det finns en spökstad, tusentals trasiga liv och en regering vars främsta prioritet var att förbli tyst. Denna politiska och tragiska inramning är vad HBO-serien erbjuder. Det är en berättelse om hjältar, men främst om många misstag och hemlighetsmakeri.

Efterdyningarna av en katastrof

Titeln på den här artikeln är inte så uppmuntrande, men det var faktiskt människor som liksom inneslöt katastrofen och hindrade den från att bli ännu större. Serien vill hedra dem. Tragedin, som redan är halvt begravd i det förflutna, är nu ett samtalsämne igen.

De flesta vet vad kärnkraftsolyckan vid Vladimir Iljitj Lenins kärnkraftverk nära Prypjat i Ukraina var och vad den innebar. Denna händelse utlöste varningsklockor om farorna med en kärnkraftsolycka. Således blev denna energikälla en skrämmande fiende trots att den var en av de renaste.

Sovjetunionen var i rampljuset. Dessutom matade pressen rykten om sjukdomar, mutationer och konsekvenser av radioaktivitet.

Flera forskare har postulerat att konsekvenserna inte var så ödesdigra som folk förleddes att tro. Dessutom är det verkligen svårt att ge en ungefärlig siffra på antalet offer. Vissa studier återspeglar en ökning av sköldkörtelcancer i de närmaste regionerna. Dessa fall härrörde dock direkt från olyckan.

I Bön för Tjernobyl sammanställde Svetlana Aleksijevitj några vittnesmål från de överlevande. Faktum är att hennes arbete gav mycket näring till den nya HBO-serien. Den oväntat nyktra, tragiska och gripande historien kommer från handen av en manusförfattare med rötter i en ganska absurd komedi, Craig Mazin. Johan Renck, en musikvideoregissör, är hans främsta samarbetspartner.

Miniserien Chernobyl, nycklarna till dess framgång

Serien är av hög kvalitet på nästan alla nivåer, den skildrar eran perfekt och berättar händelserna på ett lugnt sätt.

De tre huvudkaraktärerna kom till liv genom prestationerna av Jared Harris som Valery Legasov, Stellan Skarsgård som Boris Scherbina och Emily Watson som Ulana Khomyuk. De två förstnämnda intog rollerna som två grundläggande karaktärer i katastrofens historia. Dessutom var karaktären Ulana Khomyuk en hyllning till alla vetenskapsmän som stödde Legasov.

Chernobyl presenterar två grundläggande argument:

  1. En tydlig politisk intrig som avslöjade Sovjetunionens sanna natur, hemlighetsmakeriet och bedrägerierna som de utsatte sin befolkning för.
  2. De rent mänskliga och förödande berättelserna om de verkliga offren och hjältarna den 26 april 1986.

I en dramatisk nyckelaspekt, men utan att flytta bort från maktens intriger, finns Sovjetunionens hermeticism. Dessutom, med hjälp av vissa element man lätt kunde hitta i en skräckfilm, presenterade Chernobyl en verklighet som överträffar fiktionen.

Kalla färger kompletterar en miniserie där det inte finns mycket utrymme för hopp. Faktum är att Sovjetunionen skildras genom sådan kyla. Ändå, även mitt i katastrofen, lyckas vissa karaktärer få lite ljus. Till exempel ser vi gruvarbetarnas osjälviska mod, uppoffringen av volontärer, brandmän etc. Kort sagt, alla dessa vanliga män riskerade sina liv för att rädda tusentals.

Varför lyckades miniserien Chernobyl?

Främst för att den rörde upp mänskligt samvete i ett historiskt förflutet som fortfarande är nära. Ett som de flesta minns tillsammans med Fukushima. Serien beskrev närvaron av den osynlige och tysta mördaren i detalj. Tittaren kommer att förstå katastrofens omfattning på ett enkelt sätt.

Tänk på att detta är en brittisk och amerikansk samproduktion. Det är alltså deras egen version av händelser som sänds via en streamingplattform. En som ryssarna förresten inte höll med om.

Chernobyl använde ett filmspråk som folk är vana vid. Dessutom tillgrep den element som var kända för allmänheten. Det viktigaste “men” är det faktum att det verkar glädja alla och visionen är definitivt partisk.

Det är definitivt en enastående serie med en antydan till melodrama. Dessutom är vissa element lite forcerade och vissa bikaraktärer saknar djup. Ändå råder det ingen tvekan om dess kvalitet och framgång. Den förde tillbaka till bordet en fråga som människor aldrig får glömma.

En grupp smutsiga arbetare.

Tjernobyls hjältar och offer

Mänsklig passage genom världen är förödande. Åtminstone är det den känslan man får efter att ha sett Chernobyl och sedan undersökt lite om det aktuella läget för den förbjudna zonen. De hjärtskärande scenerna avslöjar att människor inte var de enda offren för tragedin. Faktum är att det fanns många andra tysta offer.

Vi syftar naturligtvis på de dödade djuren. Detta beror på att de som överlevde gav upphov till andra som fortfarande finns kvar trots radioaktiviteten och utan mänsklig inblandning. Serien placerar deras hemska verklighet framför dina ögon. Den visade tragedin för dem som verkligen vet hur man samexisterar i naturen.

Serien lämnar inte männen som offrade sina liv för att kontrollera situationen bakom sig. Till exempel har vi Vasily, en brandman med en överväldigande historia. Hans är bara ett litet exempel på den mänskliga tragedi som Tjernobyl innebar. Kort sagt, serien är en slags hyllning till hjältarna och offren för katastrofen och mänsklig osjälviskhet. Den misslyckas inte med att döma dem som gjorde lite eller ingenting för att förhindra den.

När man slutligen minns den som en gång var den farligaste dagen i världen, inser man maktens många lögner. Som du kan se är radioaktivitet inte människors farligaste fiende, utan andra giriga människor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.