Misstroende- och missbruksschemat: är du måltavla för övergrepp?

Om du upplever att du ständigt blir utnyttjad av din omgivning, är de meddelanden du får extremt sårande. Vad kan du göra åt detta? Vi ger dig några användbara tips.
Misstroende- och missbruksschemat: är du måltavla för övergrepp?
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 17 december, 2023

Förväntar du dig att människorna runt dig ska skada dig? I den här artikeln kommer vi att prata om det faktum att det kan vara sårande att förvänta sig att du ska bli sårad, förödmjukad, manipulerad, gjord narr av eller utnyttjad på något sätt. Faktum är att om du känner att du är ett mål för ständiga övergrepp från andra, betalar du en hög känslomässig kostnad. Detta är konsekvensen av att ha misstroende- och missbruksschemat.

I början av 2000-talet utvecklade Jeffrey Young schematerapi (ST). Det är en intervention riktad till klienter som har problem med att definiera vad de känner och vad som händer med dem eftersom de känner sig blockerade. Enligt Young är ett kännetecken för dessa människor sättet de hanterar sina problem. Det bygger på undvikande.

Kvinna som känner avslag från vänner
Schematerapi används främst för att ingripa i problem som är kopplade till personlighet. Det används också vid tillstånd som depression och ätstörningar.

Vad är scheman?

Scheman är inlärda, internaliserade och omedvetna mönster för att bearbeta information från omgivningen. Mer specifikt är de paket av sekvenser av känslor, tankar, minnen, sätt att relatera till motparten samt hanteringsstrategier.

Scheman kan producera antingen smärta och lidande eller bara buller. Målet med terapin är att uppnå ett botemedel mot ett smärtsamt schema, eller åtminstone att få det att bara producera buller, istället för obehag.

Scheman som producerar smärta kallas tidiga maladaptiva scheman (EMS). Har du till exempel någonsin känt att du saboterar för dig själv? Så här fungerar de.

Misstroende- och missbruksschemat

Enligt Young finns det 18 olika typer av EMS. Idag ska vi fokusera på endast ett av dem: misstroende- och missbruksschemat. Det innebär bortkoppling och avslag.

Som människor har vi grundläggande och universella behov som vi måste tillfredsställa. Om vi inte gör det kommer scheman som det vi pratar om här fram. Bland de psykologiska behoven som du måste uppfylla är:

  • Behovet av att veta att du tillhör en grupp och kan knyta an på ett intimt, säkert och stabilt sätt. Vidare vetskapen att dina relationer är baserade på ömsesidiga band av kärlek och tillgivenhet. Det innebär visshet om att du är accepterad av dem du älskar.
  • Förmågan att spontant uttrycka vad du tänker och känslorna du känner. Mer specifikt förmågan att göra detta fritt och utan rädsla.
  • Tryggheten i att du är en självständig individ. Med andra ord, trots att du har och njuter av band med andra, är din identitet endast din. Det innebär vetskapen om att du är en individ och att du känner dig kompetent.

Är dina nära band säkra band? Känner du beskydd och värme från dina nära relationer? Känner du dig fri att säga och be om vad du vill utan rädsla? Är du självständig eller medberoende? Det här är några av frågorna du bör ställa dig själv för att upptäcka om du har införlivat misstroende- och missbruksschemat i ditt liv.

Att arbeta med misstroende- och missbruksschemat

Psykoterapeutisk praktik ur ett schematerapiperspektiv är komplext. Vi kommer att ge dig några allmänna riktlinjer angående denna process och dess tekniker för förändring.

Förändring på kognitiv nivå

Inom psykologiområdet definieras kognition som det sätt på vilket du bearbetar information som kommer från din omgivning. Det syftar på hur du resonerar kring det som händer dig, de minnen du har i detta avseende och hur du löser eventuella problem.

De som har blivit utsatta för övergrepp utvecklar en speciell känslighet. De är skickligare på att upptäcka hot från omgivningen, oavsett hur små de är. Faktum är att de är överkänsliga.

Syftet med schematerapi är att hjälpa dem att minska sin överdrivna övervakning av omgivningen.

Målet är att erbjuda alternativa perspektiv på andras avsikter.

Känslomässig förändring

Minnena som offren har av övergreppen är plågsamma för dem. Faktum är att de ibland är så smärtsamma att de känner extrem ilska när de kommer att tänka på dem. Speciellt när de tänker på sina förövare.

Syftet med schematerapi är att främja uttrycket av deras dolda ilska och låta den komma till ytan. För detta ändamål använder den narrativa strategier. Till exempel brevskrivande.

Patient i terapi
För att allt detta ska vara möjligt är det viktigt att den terapeutiska relationen är en trygg relation på förhand.

Förändring på beteendenivå

Det är viktigt att inte skynda igenom processen. Det beror på att det är långt ifrån lätt att lita på andra igen. Man måste göra detta gradvis och framförallt på ett tryggt sätt.

Därför arbetar schematerapeuter utifrån beteenden som innebär intimitet. Klienten behöver kunna dela sina minnen och hemligheter med någon som denne känner sig bekväm med. Personen måste också sätta gränser för aspekter som sårar honom eller henne.

Hur är det med dig, vet du hur du ska försvara dig? Att veta hur du försvarar dig själv är viktigt om du känner att du är ett mål för övergrepp. Det är också bra att använda sig av bestämd kommunikation. Dessutom är det viktigt att lära sig att sätta gränser.

Med det sagt måste du acceptera det faktum att det kommer att finnas tillfällen då dessa medvetet korsas. Följaktligen måste du överväga om det är värt att fortsätta i den här typen av relationer.

Slutligen, om du känner att du är ett mål för konstanta övergrepp och du inte vet vad du ska göra åt det, ska du komma ihåg att en psykolog eller psykiater kommer att kunna hjälpa dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez-Pimpollo López de la Vieja, M. L. (2022). Análisis comparativo de la terapia cognitivo-conductual y la terapia dialéctico conductual para el tratamiento de trastornos de la conducta alimentaria.
  • López Pell, A. F., Cid Colom, J., Obst Camerini, J., Rondón, J. M., Alfano, S. M., & Cellerino, C. (2011). Guías esquematizadas de tratamiento de los trastornos de la personalidad para profesionales, desde el modelo de Young, Klosko y Wheishar (2003). Ciencias psicológicas, 5(1), 83-115.
  • Vílchez, E. R. (2009). La terapia centrada en esquemas de Jeffrey Young. Avances en psicología, 17(1), 59-74.
  • do Nascimento Pessoa, G., da Costa, I. F., & Galdino, M. K. C. (2022). Esquemas Iniciais Desadaptativos em Adultos com Histórico de Eventos Estressores Precoces. Estudos e Pesquisas em Psicologia, 22(2), 853-871.
  • Rojas Balta, S. I. (2022). Relación entre los esquemas desadaptativos tempranos y la ansiedad social en niños y adolescentes.
  • Caputto, I., Cordero, S., Keegan, E., & Arana, F. (2015). Perfeccionismo y esquemas desadaptativos tempranos: un estudio con estudiantes universitarios. Ciencias Psicológicas, 9(2), 245-257.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.