Modepsykologi: vad dina kläder säger om dig

Modepsykologi: vad dina kläder säger om dig
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 19 december, 2022

Du behöver inte var modeentusiast för att inse att det finns en koppling mellan hur vi ser ut och hur andra uppfattar oss. Kläderna är alltid en av de faktorer som vi analyserar när vi träffar någon för första gången. De kläder vi har på oss låter oss projicera den bild av oss själva som vi vill att andra ska se. Detta är vad som kallas modepsykologi.

Även om det inte är meningen kommer det sätt vi klär oss på att säga mycket om vilka vi är. Man bör dessutom tänka på att andra inte nödvändigtvis uppfattar oss som vi vill. I den här artikeln kommer vi prata om modepsykologi och vad det innebär.

Olika vetenskapliga studier och psykologiska undersökningar har studerat effekten av våra klädval och det sätt som vi uppfattar och dömer andra på. Dessa olika experiment hade överraskande resultat.

Mode är inte bara för kvinnor

Många tror att kvinnor är mer modeinriktade än män. Men studier har visat att män är mer modeinriktade än vad vi tror. Till skillnad från vad många tror så visade Solomon och Schopler (1982) att män ofta är påverkade av mode och hur andra ser dem.

Oavsett om du är en man eller kvinna så kommer din modepsykologi och de modeval du gör att påverka din självbild, det intryck du gör och det sätt som andra behandlar dig på. Kläderna kan påverka allt från hur en match går inom sport till hur en rekryterare dömer dina arbetsförmågor.

En studie kom fram till att färgen röd ökar vinstchanserna när den används på sportkläder. En annan studie försökte ta reda på i vilken grad kläderna påverkar intervjuarnas uppfattningar av ledarskapsförmåga och beslutet att anställa kvinnor för chefspositioner eller inte.

Maskulina kläder var av betydelse. Intervjuarna upplevde arbetssökande som klädde sig manligt som mer aktiva och framåtgående. Den sökande fick också bättre rekommendationer när denne hade på sig maskulina kläder.

“Stilen ger ett väldigt djupt personligt uttryck av vem du är, och varje gång du klär dig så framhäver du en del av dig själv.”

-Nina García-

Man med kostym som tittar sig i spegeln.

Modepsykologi: vad dina kläder säger om dig

De teknologiska framstegen har ökat modets betydelse. I början var huvudmålet med kläderna att hålla oss varma och torra och skydda oss från solen och kylan. Det handlade om överlevnad.

Människor började lite i taget att använda kläder för att underlätta de dagliga sysslorna (som att ha fickor på byxorna). I takt med teknologins utveckling började kläderna bli mindre viktiga för vår överlevnad som sådan.

Kläderna hjälper oss inte längre att överleva och göra våra uppgifter enklare. Kläder är fortfarande praktiska för oss men de har också blivit viktiga på grund av andra aspekter. Vi kan exempelvis se hur vissa klädesplagg och märken har börjat representera en viss status.

Inom många samhällen är mode starkt knutet till rikedom och personlig smak. George Taylor demonstrerade detta 1926 med sin “hemline index”-teori. Taylor noterade att när ett land går in i en ekonomisk kris så kommer kvinnorna ofta att välja längre klänningar, medan de väljer kortare i bättre tider.

En annan faktor som påverkar vår modeinriktning är alla de miljontals år som vi har utvecklats som art. Som med många djur verkar det nämligen som att vårt beteende styrs av vår förmåga att hitta en partner och föröka oss.

Förmågan att välja ut en viss klädstil medför också andra möjligheter. Det gör att vi särskiljer oss från andra och uttrycker vår individualitet, vilket gör oss mer attraktiva för den person vi skulle vilja ha som partner. Tänk exempelvis på påfågeln som visar upp sina färgglada fjädrar för att försöka attrahera en hona.

Man kan samtidigt också använda kläder för att smälta in i mängden och inte synas. Man kan exempelvis ha på sig en uniform för att passa in i en homogen stil för att temporärt dölja sin individualitet.

Kvinna med röd klänning vid stuga.

Kulturella influenser inom modepsykologin

Mycket av den forskning som utförts rörande modepsykologi och klädval påverkas också av kulturella värderingar där varje individ bor. Kulturella skillnader har betydelse. Faktum är att alla kulturer exempelvis inte uppfattar en viss färg på samma sätt.

Det bör även påpekas att kläderna inte är den enda faktorn som påverkar hur andra uppfattar oss. Så det är inte bara kläderna i sig som har betydelse, utan även hur vi bär dem och hur vi kombinerar dem.

“Att tänka på hur du ser ut börjar i hjärtat och själen. Skönhetsprodukterna kommer inte hjälpa dig om du inte gör något annat också.”

Coco Chanel


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.