Att skingra några av myterna kring alkohol och cannabis

"Att dricka ett glas vin om dagen är bra för din hälsa", "inget dåligt kommer av att röka en joint"... Hur många gånger har du hört uttalanden som dessa? De tillgängliga vetenskapliga bevisen motbevisar dem med eftertryck. Upptäck några av de största myterna om alkohol och cannabis!
Att skingra några av myterna kring alkohol och cannabis

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2023

Substansmissbruk har allvarliga hälsokomplikationer, såväl som juridiska och socioekonomiska återverkningar. Enligt FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNODC) dör runt fem miljoner människor i världen varje år till följd av tobaksbruk, 2,5 miljoner av alkoholmissbruk och nästan 200 000 av olagliga droger. Vi kommer att skingra några av myterna om missbruk, mer specifikt de som är relaterade till konsumtion av alkohol och cannabis.

Det är viktigt att notera att det faktum att en substans är naturlig inte nödvändigtvis betyder att dess effekter på kroppen är ofarliga. Faktum är att naturliga substanser kan ha extremt skadliga effekter på vår hälsa. Det beror på att de orsakar förändringar i hjärnans naturliga funktion.

Man som är orolig över sina missbruksproblem
Enligt Gencat är avsaknaden av familjeband eller det faktum att föräldrar uppvisar positiva attityder till droganvändning riskfaktorer.

Att skingra myterna om alkohol och cannabis

Nedan utforskar vi några av de myter som man ofta hör om alkohol och cannabis.

Att konsumera alkohol och cannabis är inte likställt med att vara beroende

Det finns flera faktorer bakom sambandet mellan alkohol- och droganvändning och missbruk. Till exempel kan risken att utveckla ett beroende påverkas av individens biologiska förutsättningar, sociala sammanhang, ålder och utvecklingsstadium. Ju fler riskfaktorer, desto större sannolikhet att konsumtion av alkohol och droger leder till ett beroende.

Du kanske har hört påståendet att alla unga använder droger. Det är faktiskt en utbredd tro. Det är dock helt fel. Majoriteten av ungdomarna undviker att konsumera dem och de som gör det gör det vanligtvis bara i sociala sammanhang.

Myter och fakta om alkohol

Alkohol är en substans som hämmar det centrala nervsystemet och successivt hämmar hjärnans funktioner. Med det sagt är det allmänt ansett att det är en stimulerande substans. Det beror på att det i början av intaget orsakar eufori och disinhibition. Men dess effekter är totalt motsatta, och det ger brister i förmågan till självkontroll.

Att dricka alkohol endast på helgerna skadar inte kroppen

Hur många gånger har du hört detta uttalande? Förmodligen otaliga gånger. Men skadorna som orsakas av alkohol beror på hur den konsumeras. Ju större konsumtion, desto större skada.

Sporadisk alkoholkonsumtion är fördelaktigt

Detta är ett av de mest anmärkningsvärda och felaktiga påståendena om alkoholkonsumtion. Faktum är att det numera är känt att all konsumtion innebär en risk. Följaktligen är det hälsosammaste att undvika att dricka alkohol helt och hållet.

Kvinna med alkoholproblem
Enligt World Cancer Research Fund kan en drink om dagen vara direkt relaterad till utvecklingen av sju typer av cancer: i munhålan, tjocktarmen, levern, bröst, svalg och struphuvud, matstrupe och magsäck.

Myter och fakta om cannabis

Cannabis är en drog som man utvinner från växten cannabis sativa, från vilken hasch och marijuana kommer. En av de allvarliga konsekvenserna av att konsumera denna substans är potentialen den har att orsaka sjukdomar som schizofreni.

Cannabis är en naturlig, ekologisk och avslappnande substans

Att en substans är naturlig betyder inte att den är ofarlig. Faktum är att både tobak och kokain är naturliga och det råder ingen tvekan om deras skadliga effekter på hälsan. När det gäller cannabis kan det förändra hjärnans kemi permanent.

Att röka en joint är mindre skadligt än att röka tobak

Det har sagts många gånger men sanningen är att cannabis innehåller många av de cancerframkallande och mutagena ämnen som tobak innehåller. Dessutom innehåller det upp till 50 procent mer av dem.

Det sätt på vilket cannabis konsumeras påverkar också. Till exempel röker människor det vanligen utan filter och inandningarna är djupare, vilket ökar risken för cancer. Den luftrörsvidgande effekten av cannabis är faktiskt uppenbar och främjar absorptionen av olika giftiga ämnen.

Liksom tobak är cannabis också skadligt för människorna runt den som röker marijuana eller hasch. I själva verket blir de passiva rökare.

Enligt hälsomyndigheter finns det många vetenskapliga studier som visar att kontinuerlig användning av cannabis kan orsaka beroende, särskilt vid konsumtion under tonåren.

Det finns många myter som omger missbruk av vardagliga substanser som alkohol. För att undvika att falla offer för några ogrundade övertygelser är det bra att besöka specialiserade myndigheters webbplatser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.