Några intressanta fakta om konsumism

Konsumism är ett modernt fenomen. Under tidigare århundraden var resurserna mycket knappare och det fanns färre människor som hade råd att skaffa många prylar. I den här artikeln kommer vi att diskutera några intressanta fakta om denna aktivitet.
Några intressanta fakta om konsumism
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 18 april, 2023

Konsumism är ett nutida fenomen. Tyvärr är det nära kopplat till ett annat aktuellt problem: föroreningar. Det ena och det andra går faktiskt hand i hand. Överproduktion sliter hårt på planeten. Samtidigt ger skoningslös konsumtion upphov till avfall som överstiger rimliga mål.

Impulsköp ses inte längre som en rolig excentricitet. Dessutom är konsumtion också förknippat med en annan av vår tids stora ondska: kreditkortsskulder. Tillsammans är de ofta likställda med fenomenet att “köpa det du inte behöver, med pengar du inte har”.

Konsumism är inte så mycket ett beteende som en attityd. Det hänvisar inte bara till ett konsumtionsbeteende som går långt utöver att täcka våra basala behov. Faktum är att konsumism förekommer inom konst, sex och nästan allt du kan tänka dig. Utan tvekan är denna omättliga glupska ett av vår tids signum. Här är några intressanta fakta om konsumism.

“Förutom att vara en ekonomi av överflöd och slöseri, är konsumism också, och av just den anledningen, en ekonomi av bedrägeri.”

-Zygmunt Bauman-

Kvinna som handlar online
Konsumismen ökar vår skuldsättning genom vår användning av kreditkort.

Några oroande fakta om konsumism

I vissa delar av världen är konsumtionen riktigt intensiv. Det uppskattas att det år 2050 kommer att finnas omkring 9,6 miljarder människor i världen. Det betyder att tre planeter som jorden skulle behövas för att möta den nuvarande konsumtionstakten. Med andra ord, om vi fortsätter som vi gör kommer vår planet att duka under.

Faktum är att idag, enligt Greenpeace, utvinns och används nästan mer än 50 procent av de naturresurser som användes för 30 år sedan. Varje år hamnar dessutom omkring 12 miljoner ton plast i haven. Minst 40 procent motsvarar engångsförpackningar. Oroväckande siffror visar också att människor använder plastpåsar i genomsnitt endast 15 minuter innan de slänger dem.

Vidare tillverkas 100 miljarder klädesplagg varje år. För närvarande köper en person i genomsnitt 60 procent mer kläder än för 15 år sedan. Faktum är att modebranschen har infört trenden att använda och slänga kläder i en extremt snabb takt. Men om folk bara skulle behålla sina kläder i ett år skulle CO2-utsläppen minska med 24 procent.

Fler intressanta fakta om konsumism

Konsumism skapar situationer som korsar gränsen till det absurda. Till exempel kostar världens dyraste korv 169 dollar. Den har namnet Juuni ban. Den innehåller bratwurst, teriyakismörrostad lök, wagyukött, foie gras, svart tryffel, kaviar, maitake-svampar och japansk majonnäs. Summan som en person betalar för denna enda varmkorv, skulle många familjer i vissa fattiga länder överleva på i en månad.

Utan tvekan är köpcentrum likställt med konsumismens Mecka. De finns överallt. Faktum är att de har blivit centrum för många människors sociala liv, särskilt på vintern. Det största i världen är Dubai Mall med en total yta på nio kvadratkilometer. Det är hem för cirka 1 200 butiker samt 120 restauranger och kaféer. Där finns också världens största godisbutik. Den heter Candylicious och har en yta på 930 kvadratmeter.

Ytterligare ett intressant faktum: den mest sålda leksaken i historien är den berömda Rubiks kub. Den dök upp på 1980-talet. Hittills har mer än 350 miljoner exemplar sålts. Faktum är dock att dess uppfinnare, Erno Rubik, aldrig hade tänkt att det skulle bli en leksak. Han skapade den för att lära ut geometri till sina elever.

Rubiks kub
Rubiks kub är ett av de mest sålda pusslen i världen på grund av dess fascinerande komplexitet.

Black Friday – köpfesten

Om det finns en dag i kalendern som representerar toppen av konsumismen, är det den berömda Black Friday. Ett tag cirkulerade en bluff som antydde att dagen heter så till minne av köp och försäljning av slavar dagen efter Thanksgiving till ett rabatterat pris. Detta har dock förnekats.

Det verkar som att namnet på denna köpfest i själva verket har sitt ursprung i Philadelphia. Men det orsakade så mycket trafik och det var så mycket folk på gatorna att kaos uppstod. Därför såg myndigheterna det som en “svart dag”. Ett annat skäl som angavs för namnet är att det är det datum då bokföringssiffrorna slutar vara i rött och går över i svart.

Black Friday har sitt ursprung i USA. Men idag är det ett fenomen i nästan hela västvärlden. Den senaste Black Friday spenderade konsumenter mer än nio miljarder dollar bara i USA. Detta trots att skuggan av en lågkonjunktur spred sig över hela världen. Detta är konsumism, omedelbar och ostoppbar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Greenpeace. (s. f.). Consumismo. Greenpeace España. https://es.greenpeace.org/es/trabajamos-en/consumismo/.

  • Cornejo Portugal, I. (2006). El centro comercial desde la comunicación y la cultura: Un modelo analítico para su estudio. Convergencia, 13(40), 13-37.

  • Rodríguez Díaz, S. (2012). Consumismo y sociedad: una visión crítica del homo consumens.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.