Om vi vet vad vi bör göra, varför gör vi inte det?
Du är paralyserad och du kan bara observera hur du beter dig på detta sätt. Men djupt inne vet du precis vad vi bör göra för att lyfta vårt humör och vad som gör ens hjärta lyckligt. Du vet att det ligger i dina händer att ta steget och gå framåt, men du gör inte det. Du har hört inom dig vad du behöver och något inom dig förnekar dig detta. Varför händer detta?
“Där det inte finns någon rädsla, kommer det inte heller att finnas något värde
som är nödvändigt för att leva.”-Leonardo Boff-
Rädsla tenderar att vara orsaken till de flesta negativa situationer som vi befinner oss i. Att överkomma rädslor leder oss till stora framgångar. Det är möjligt att sakerna är mer klara än hur du egentligen upplever dem. Det är även troligt att du vet svaret på nästa stora steg i ditt liv. Men rädslan och paniken håller dig kvar där du är för tillfället.
Hur känner jag mig själv?
Att svara på denna fråga är ganska komplicerat eftersom det kräver tålamod och omtanke om en själv. Och när man försöker svara på den måste man vara ärlig och prata öppet med sig själv. Detta kan kräva en stor emotionell möda.
I din nuvarande position känner du dig väldigt obekväm och du kan inte koncentrera dig och du känner dig bara klumpig i dina vardagliga aktiviteter. Det är som att du vet att du inte är på den korrekta platsen, men du kan inte röra dig. Det obehag du känner expanderas därför till alla dina känslor, och det påverkar ditt humör.
Nyckeln: rationell kunskap och emotionell kunskap
Vi har alla två typer av kunskap som vi använder för att ta beslut. En har att göra med den instinktiva och rationella delen av din hjärna. Den andra är mer emotionell och impulsiv. Den förra är länkad till kontroll över situationer och sökandet efter säkerhet. Den är därför väldigt användbar under de gånger då man behöver behålla sinnet kallt och handla lugnt. Den senare, som namnet indikerar, är länkad till våra känslor.
“Jag tycker om personer som känner. De som inte separerar reson från hjärtat. Vi känner och tänker på samma gång, utan att skilja huvudet från kroppen eller känslor från reson.”
-Eduardo Galeano-
De är båda relaterade trots faktumet att vi som människor omedvetet lutar mot den ena eller den andra sidan. Vissa personer är exempelvis mer empatiska än andra. Om du upptäcker att du rationellt vet vad du måste göra, men emotionellt inte vet varför du inte gör det, kan det bero på att dina mer mänskliga rörelser behöver drivas av den emotionella delen av dig själv.
Att omorganisera våra motivationer: innerst inne vet vi vad vi bör göra
Konflikten måste inte vara motiverad av reson. Istället kan det vara bra om den är guidad av känslorna. Om du måste göra något så känner du först att du har ett behov att göra det. Låt oss säga att du exempelvis är medveten om att du måste börja med en diet eftersom du har problem med din hälsa. Men du gör aldrig detta. Problemet är att du emotionellt sett inte vill påbörja en diet. Det är därför som din viljestyrka avtar.
Omorganisera dina motivationer och lyssna på vart du verkligen vill gå. Inte vart du bör gå eftersom detta inte alltid gör oss lyckliga. Ge dig själv tillräckligt med tid för att finna den stig som ditt hjärta dikterar och kämpa mot dina rädslor och trauman om de motverkar att du gör detta. Du kan vinna för det är en kamp som är värd att vinna. Det är bara då du kommer att veta att det du gör korresponderar med vad du verkligen längtar efter.
“Andas med det självsäkra djupet som du andades med den dag du kom till världen. Utan att låta något distrahera dig. Vänta och vänta ännu mer. Håll dig lugn, tyst och lyssna på ditt hjärta. Och när det talar till dig, ställ dig upp och gå varhelst det tar dig.”
-Susanna Tamaro-