7 saker som påverkar ditt förhållande med dig själv
Det finns många saker som kan skada ditt förhållande med dig själv. I slutändan försöker alla människor att göra det som är bäst för dem själva. Men människor är paradoxala varelser och ofta komplicerade. Det är därför människor agerar på sätt som ibland går emot deras eget välbefinnande.
I ditt vuxna liv är ditt viktigaste förhållande det du har med dig själv. Du ska ha tillräckligt med kunskap och erfarenhet för att kunna göra vad du vill. Det är en frihet som du ibland kan använda, medvetet eller omedvetet, för att fatta beslut som faktiskt skadar ditt förhållande med dig själv.
Ingen startar inre konflikter med avsikt. Du försöker förmodligen att må så bra som möjligt. Precis som de flesta andra människor. Och om du mår bra, vill du må ännu bättre. Problemet är att det finns förmedvetna eller omedvetna mekanismer som hindrar dig från att göra det. I denna artikel ska vi prata om dessa mekanismer.
“Människor säger ofta att den eller den personen inte har funnit sig själv. Men självet är inte något man finner, det är något man skapar.”
1. Psykiskt beroende
Psykiskt beroende skadar ditt förhållande med dig själv. Det härrör från en känsla av värdelöshet. Psykologiskt beroende människor tror att de behöver stöd och skydd, utan att inse att de verkligen inte gör det. Således begränsar de sitt oberoende.
I vissa fall resulterar denna typ av känsla av att växa upp med strikta föräldrar. Dessa människor har aldrig varit i situationer som utmanar deras förmågor eftersom deras föräldrar överbeskyddade dem.
2. Att inte leva i nuet påverkar ditt förhållande med dig själv
Att inte leva i nuet är ett sätt att skapa avstånd mellan dig och världen. Allt som inte är nu finns bara i ditt sinne, antingen som minnen från det förflutna eller förutsägelser om framtiden.
Att inte kunna fokusera på nuet, här och nu, orsakar skada på ditt förhållande med dig själv. Det är en vana som leder till brist på handling. Eftersom det förflutna och framtiden bara finns i ditt sinne, kommer du sannolikt att fokusera mer på dina tankar och mindre på dina handlingar.
3. Överdriven pliktkänsla
Vi gillar alla att sätta etiketten “obligatoriskt” på många göromål som inte är av den typen. I många fall existerar bara “jag måste” i vår föreställda värld. Det är bara ett alternativ som vi har valt själva, av egen vilja, och i verkligheten handlar det inte om en skyldighet.
Denna tankegång påverkar ditt förhållande med dig själv eftersom du fokuserar på fler saker än du borde, utan tillräckliga resurser för att göra dem alla. Det blir svårare för dig att känna att du har åstadkommit något bra, till exempel om du tror att en uppgift måste göras på ett visst sätt och du inte kan göra den exakt så.
4. Ditt förhållande med dig själv påverkas när du tar på dig skulden
Det här är när du tar på dig ansvaret för saker som du inte var skyldig till eller när du etablerar en vana att ta dig an mer än du kan hantera. Det är självklart något som påverkar ditt förhållande med dig själv. Det slutar med att du dömer dina handlingar, dina tankar och till och med dina önskningar.
Det finns många saker i livet som du inte kan uppnå. Detta gör dig inte svag, det gör dig bara mänsklig. Det finns ingen anledning att ta på dig skulden för allt. Om du gör ett misstag, försök fixa det. Gå sedan vidare.
5. Att tro på tur
Att tro på tur eller överskatta dess inflytande över vad som händer gör dig mer passiv. Samtidigt kan det göra dig vidskeplig och få dig att använda dina resurser för att agera utifrån tankar och inte fakta.
Tur kan vara viktigt i livet, men det betyder inte att vi alla lever liv som redan har förutbestämts. Det betyder inte heller att vi inte kan välja vad som händer eller att vi inte bestämmer vårt eget öde.
6. Att vara fördomsfull
Fördomar gör det möjligt för oss att skapa en enkel verklighet (en som inte är särskilt utmanande), vilket minskar våra kognitiva förmågor. Att ha fördomar handlar om att generalisera saker eller människor. Att vara fördomsfull skadar ditt förhållande med dig själv eftersom det minskar ditt perspektiv och hindrar dig från att röra dig framåt.
Detta uppmuntrar irrationell rädsla och begränsar kvaliteten på relationerna till de människor du omger dig med.
7. Att vara besatt av rättvisa påverkar ditt förhållande med dig själv
Rättvisa är något vi alla vill ha. Problemet är att rättvisa alltid är väldigt subjektivt. Vad som är rättvist för en människa kanske inte är rättvist för en annan.
För att inte tala om att vi ofta associerar “bra” med “rättvisa”, vilket inte alltid är fallet. När intresse för rättvisa blir en besatthet, kommer du sannolikt att döma saker som inte berör dig.
Alla dessa saker skadar förhållandet du har med dig själv och blir ett hinder för att uppnå ett tillstånd av välbefinnande. Det bästa är att det inte är så svårt att vända det hela och arbeta för att bygga ett mer konstruktivt perspektiv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Burns, R. B. (1990). El autoconcepto. Ediciones EGA. Bilbao.