Perfekt gehör - gåvan hos musikaliska genier

Endast 1 av 10 000 personer har perfekt gehör. Med andra ord, förmågan att identifiera vilken musikalisk not som helst och spela den direkt utan någon referens. I den här artikeln kommer vi att tala lite mer om denna speciella färdighet som är erkänd som medfödd hos de största musikerna.
Perfekt gehör - gåvan hos musikaliska genier
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 21 mars, 2023

Den berömda neurologen Oliver Sacks menade att man genom att på ett tidigt stadium exponera spädbarn för hörselstimuli kan främja den förmåga vi nu känner som perfekt gehör eller absolut gehör. Men andra experter inom det musikaliska området varnar för att denna förmåga, även om den kan tränas upp, är mer av en genetisk välsignelse. Dessutom är det en gåva som bara ett fåtal besitter när de kommer till världen.

Men vad menar vi när vi använder denna term? I själva verket är perfekt gehör förmågan att identifiera vilket ljud som helst och associera det med en musikalisk not. Faktum är att människor som har det har ett fantastiskt musikminne. Studier tyder på att denna förmåga finns hos 1 av 10 000 personer.

Det är en förmåga som är mycket uppskattad av musiker. Knappast förvånande eftersom människor som har den perfekt kan återge en låt eller en del av den på ett instrument efter att ha hört den bara en gång och utan någon annan typ av referens.

Endast barn kan lära sig perfekt gehör. Det är extremt svårt för en vuxen att utveckla denna färdighet i medelåldern.

Ljusögt barn

Perfekt gehör

Experter betraktar förmågan att omedelbart känna igen isolerade toner som en gåva. Det är naturligtvis särskilt relevant om individen ska göra karriär inom musik. Men när vi kommer till världen verkar det som om vår hörsel är ett av de minst utvecklade sinnena. Faktum är att bebisar har ett mer utvecklat luktsinne, vilket är viktigt för amning.

McGill University i Kanada genomförde en del intressant forskning om perfekt gehör. I denna studie fann de att det mänskliga ögat inte har några problem att skilja mellan olika färgspektra. Vi vet ju faktiskt hur man identifierar blått, grönt och rött perfekt. Perfekt gehör, förmågan att identifiera, urskilja och märka toner utan någon referenspunkt är dock inte så utbredd.

Levitin och Rogers (2005) menar att barn vid 9 års ålder som inte har visat några tecken på att de har perfekt gehör, har extremt svårt att utveckla det senare. På så sätt undrar man om underbarn, som Mozart, tenderar att ha en mer raffinerad hörselkapacitet än genomsnittet.

I allmänhet kan vi urskilja cirka 3000 ljudnyanser. De tenderar att variera från cirka 20 till 20 000 Hz. Betyder detta att de som har perfekt gehör har en högre hörselpotential? Svaret är nej.

Egenskaper hos personer med perfekt gehör

Perfekt gehör visar sig hos barn mellan 2 och 9 år. Av denna anledning rekommenderade Oliver Sacks att exponera barn för alla typer av hörselstimuli så snart som möjligt. Detta är dock inte bara användbart för att utveckla våra musikaliska färdigheter. Det beror på att en känslig hjärna med musikalisk förmåga är en hjärna med stor kognitiv potential. Faktum är att dessa hjärnor verkar vara kapabla att utveckla bättre språkliga och matematiska färdigheter.

Individer som har perfekt gehör uppvisar följande drag:

  • De kan snabbt identifiera musikaliska toner. Dessutom kan de också spela dem på vilket musikinstrument som helst.
  • De kan sjunga och stämma en ton till perfektion. Dessutom behöver de ofta bara lyssna på en låt en gång för att kunna sjunga den och imitera varje ton.
  • Att lyssna på vanliga ljud som tutande bilar eller människor som går i trappor, framkallar musikaliska toner hos dem.

Dess ursprung

Perfekt gehör är en gåva av kognitivt ursprung som kommer från en specifik förmåga. Det är förmågan att minnas en viss frekvens eller ett visst ljud. Experter tror också att barn som uppvisar denna kompetens i tidig ålder har större kommunikationsförmåga. Faktum är att de börjar prata tidigare, imiterar varje ton och formar nästintill perfekt artikulation.

Dr. Jospeh Profita et al vid University of Texas i USA genomförde en studie angående perfekt gehör. De upptäckte att ursprunget till perfekt gehör skulle kunna vara genetiskt. Dessutom är det vanligare hos flickor. Ett annat intressant faktum de upptäckte var att det förekommer mer frekvent i länder med tonala språk.

Dessa är språk som kinesiska, vietnamesiska och även Yoruba, ett språk i Västafrika. På dessa språk använder människor ofta olika tonfall när de talar. Det är i dessa befolkningar perfekt gehör är som mest utbredd. Av denna anledning verkar det vara en genetisk faktor som är associerad med vissa regioner och kopplad till ett visst språk som definierar människor med perfekt gehör.

Flicka som upplever absolut gehör

Kan du lära dig perfekt gehör?

Sanningen är att människor har försökt lära sig hur man uppnår denna förmåga i mer än ett sekel. De har använt olika typer av interventioner. Men hittills har de inte haft någon större framgång. Men något som experter har upptäckt är att det kan identifieras hos barn med rätt genetik innan de ens börjar uppvisa det.

University of Tokyo i Japan har utvecklat utbildningsprogram på området. Sedan 1980-talet har de faktiskt erbjudit en typ av musikalisk utbildning till barn mellan 2 och 5 år. Det är viktigt att de små befinner sig i just det åldersintervallet för att påbörja den här typen av träning. Det beror på att det anses vara den kritiska perioden par excellence för att utveckla perfekt gehör.

Hittills har inga framsteg setts i vuxen ålder. Men kanske kommer vi om några år att lära oss hur man skaffar sig just denna färdighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Drayna, D., Manichaikul, A., DeLange, M., Snieder, H. y Spector, T. (2001). «Genetic correlates of musical pitch recognition in humans». Science 291. 1969–1972.
  • Levitin, Daniel & Rogers, Susan. (2005). Absolute pitch: Perception, coding, and controversies. Trends in cognitive sciences. 9. 26-33. 10.1016/j.tics.2004.11.007.
  • Saffran, J. R. y Griepentrog, G. J. (2001). «Absolute pitch in infant auditory learning: Evidence for developmental reorganization». Developmental Psychology 37. 74–85.
  • Oliver Sacks (mayo de 1995). «Musical Ability». Science 268 (5211). 621–622.
  • Korpell, H. S. (1965). «On the mechanism of tonal chroma in absolute pitch». American Journal of Psychology 78298-300.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.