Reslust-syndrom: en besatthet av att resa

Reslust-syndrom: en besatthet av att resa
María Prieto

Skriven och verifierad av psykologen María Prieto.

Senaste uppdateringen: 23 maj, 2023

Reslust-syndrom är en term som i grund och botten innebär en besatthet av att resa. Det är en önskan som uppstår ur ett “behov” som vissa personer känner. De vill ständigt utforska nya hörn av världen och uppleva nya kulturer.

På tyska kallar man det för wanderlust, alltså en stark lust att vandra. När vi talar om reslust-syndrom kan vi likna det vid fuguetillstånd, som är ett psykologiskt tillstånd där man har en benägenhet att vandra från plats till plats och anta nya personligheter.

Reslust-syndrom: en besatthet av att resa

Att åka på vilda äventyr och släppa lös sin ungdomliga anda är inte konstigt. Reslust-syndrom är mycket mer än att bara vilja åka på semester – denna önskan har vi nog alla. Det är snarare ett inre behov som ger dig en passion för att resa, upptäcka nya platser och uppleva nya kulturer.

Lycklig resenär

Syndromet drabbar män och kvinnor i lika stor utsträckning, vanligtvis personer mellan 20 och 40. De har en osläckbar önskan att komma iväg. De älskar att fly till andra delar av världen och letar alltid efter nya platser att åka till.

Vissa undersökningar och studier har visat att det är den generationens högsta intresse och prioritet. Internet har blivit deras bästa verktyg för detta, eftersom webben i grund och botten är den bästa resebyrån som finns.

Bokningar, köp, biljetter och information – allt finns några knapptryck bort med modern teknologi.

Dessa härdade resenärer spenderar det mesta av sin tid med att läsa reseguider och leta efter flyg, hotell, vandrarhem etc. på internet. De älskar att se på dokumentärer om exotiska platser och spenderar mycket pengar på att resa.

Destinationen är nästan sekundärt när vi talar om reslust-syndrom. Det är bara en ursäkt för att få känna njutningen och ruset av att resa. Det är då reslusten verkligen blir aktuell – när den blir en del av hela deras liv.

Att resa berikar dig som person. Det öppnar ditt sinne och hjälper dig att se saker från andra synsätt. Att möta andra kulturer, omge dig själv med traditioner och leva på andra platser ger dig ett bredare perspektiv av världen. Det både ökar och ger näring till ens nyfikenhet på världen.

“Jag reser inte för att åka någonstans, utan för att åka. Jag reser för resandets skull. Den stora grejen är att röra sig.”

-Robert Louis Stevenson-

Reslust-syndrom och genetik

Det finns personer där ute som inte känner behovet av att resa. Det finns ingen rastlöshet inom dem som får dem att vilja upptäcka nya platser. För dem är semestern en tid för att slappna av och vila, eller åka till ett hotell och inte behöva laga mat eller städa.

Hela idén är givetvis raka motsatsen till reslust-syndrom. När du har det känner du ett absolut behov av att inte vara på samma plats för länge, vilket är anledningen till att resande blir ett centralt fokus i livet.

Enligt vissa experter är denna äventyrliga anda, eller reslust-syndrom, är inte bara en trend. De säger att det faktiskt ligger i våra gener. De har till och med lyckats specificera vilken: DRD4-7r – en receptor för dopamin (njutningshormonet).

David Dobbs – forskare för National Geographic – tror att denna gen “gör människor mer benägna att ta risker och utforska nya platser, idéer, mat, relationer, droger och sexuella erfarenheter; och även generellt anamma rörelse, förändring och äventyr”.

Utöver ett konstant behov att resa är personer med denna gen även djärva och kreativa. De är typerna av personer som försöker lära sig om andra kulturer och sätt att leva. De kan få nästan allt att fungera för sin personliga tillväxt.

Kvinna på vandrande fot

Lider du av detta tillstånd?

Människor med reslust-syndrom har vissa egenskaper som gör att de sticker ut från andra:

  • Deras pass finns alltid tillhands och är aldrig nära sitt utgångsdatum; de kan ju få en oväntad chans att resa. De är inte rädda för att lämna komfortzonen eftersom de gillar förändring.
  • Deras nyfikenhet kring nya platser och kulturer går bortom deras fantasi. Det är ett sant behov hos dessa typer av människor. Varenda krona de sparar går mot nya äventyr.
  • När de kommer tillbaka från resan har de redan börjat planera inför nästa. De surfar genom experternas webbplatser, ser på dokumentärer och läser reseguider.

Denna passion för att resa och se världen handlar dock inte bara om att ha resegenen. Det har även att göra med barndomen, som är fasen där man lär sig genom lek och fantasi. Det är fasen när man utvecklar en nyfikenhet om vad som sker bortom ens hems gränser.

Men även efter att skolan är slut och barndomen är över så finns det vissa vuxna som fortsätter att känna samma (eller mer) passion.

“Resande är att reglera fantasin med verkligheten, och se saker som de är istället för att tänka på hur de kan vara.”

-Samuel Johnson-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.