Sju science fiction-serier med psykologiska undertoner

I den här artikeln ska vi titta närmare på sju science fiction-serier som går djupare än vad de först kanske verkar; alltså de har psykologiska undertoner. Läs vidare för att få veta mer om dessa!
Sju science fiction-serier med psykologiska undertoner
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Det finns många intressanta science fiction-serier. Vi ska titta närmare på några av dessa serier ur en psykologisk synvinkel, som är intressanta oavsett om du är ett fan av denna genre eller inte.

När vi tänker på science fiction eller fantasy, föreställer vi oss otroliga världar, dystopiska framtider och berättelser som överstiger vad som idag är möjligt. Men för nu ganska så många år sedan övergav många manusförfattare dessa ämnen och började fokusera på andra områden, som att ifrågasätta människans roll i universum, vår arts framtid, det bästa sättet att agera under en kris eller hur mänskligheten biologi kan komma att utvecklas, enligt omständigheter orsakade av oss själva eller av naturen.

Science fiction-serier med psykologiska undertoner

Här ska vi titta lite närmare på några science fiction-serier, och även några fantasy-serier, vilka ger oss en inblick i deras skapares fantasi.

Battlestar Galactica

Den moderna versionen inspelad under 2000-talet är underskattad och blev aldrig den publikfavorit som den förtjänade, trots att de som beundrar serien nästan är fanatiska i sin lojalitet. Serien är ett tydligt exempel på en serie som erbjuder mycket mer än rymdskepp, action och mysterier.

I vad som får anses vara en utmärkt rymdopera som motstår tidens tand möter vi en grupp människor som flyr från sin koloni för att återvända till sitt ursprungliga hem, Jorden. Längs vägen måste de ta itu med politik, relationer, paranoia, drama och kraftfulla reflektioner över mänskligheten, ödet, tekniken och vetenskapen. Serien är nästan smärtsamt dyster, men någon gång måste det väl ändå vända uppåt igen, eller?

Futurama, en höjdpunkt bland science fiction-serier

Den här animerade komedieserien skapad av Matt Groening, mannen bakom Simpsons, skickar en lat stackars pizzaleverantör från 1900-talet till en avlägsen framtid, där han upptäcker hur mänskligheten har utvecklats.

Serien parodierar samtliga klyschor inom science fiction och den är fullspäckad med så väl finurlig som mer lättillgänglig humor. Men med viss ironi och självrannsakan speglar den oss människor, vägen som vår art väljer och absurditeten hos vissa beteenden som, oavsett hur många år som går, inte förändras.

Altered Carbon

De som inte är några science fiction-fanatiker kan till en början tvivla på huruvida denna Netflix-serie verkligen är något för dem. Anledningen till det ligger i seriens estetik med cyberpunk-tema och överdrivet våld. Men uppskattar du dessa två aspekter finner du snart att denna serie även förser dig med några mycket intressanta reflektioner.

När du väl har kommit över våldet och de blodiga scenerna har du en serie som kontemplerar över en kaotisk och ojämlik värld; över alltings innebörd och frågor kring odödlighet och dödlighet.

Stranger Things

En annan intressant Netflix-serie är Stranger Things. Trots showens ungdomliga bakgrund har den ett intressant psykologiskt tema som handlar om bekymmer och begär.

Det som tydligt sticker ut är framför allt värdet av vänskap, och denna aspekt spelar en grundläggande roll i denna science fiction-serie. Men den handlar också om respekt, solidaritet och den mänskliga förmågan att utmärka sig.

The Handmaid’s Tale

Denna kusliga dystopi är baserad på en bok av Margaret Atwood. Den visar en framtid där den ekonomiska eliten förses med konkubiner vars enda värde ligger i förmågan att alstra barn. Detta på grund av att världen har blivit en plats med allvarliga fertilitetsproblem.

Denna högkvalitativa serie visar hur grupptryck kan göra en kvinnas liv nästan omöjligt. Dessutom analyserar den effekterna av brist på frihet och självstyre inom en diktatorisk och förtryckande miljö.

Game of Thrones

Den mest framgångsrika fantasy-serien på senare år har tillfört en magisk förmåga till ett fiktivt medeltida mänskligt förflutet. Den är baserad på böckerna av George R. R. Martin.

Serien berättar historien om flera familjer. Framför allt fokuserar den på ambition, svek och svårigheten att hitta rättvisa i en orättvis värld. Den handlar också om komplexiteten av maktspelet bland eliten inom våldsamma miljöer.

Varför är det så att när en man bygger en mur måste andra omedelbart få veta vad som är på andra sidan?

-Tyrion Lannister, Game of Thrones-

The Man in the High Castle

Detta är en serie som vi tillsammans med The Handmaid’s Tale anser vara bland de mest svårsmälta för tillfället. Den berättar den dystopiska historien om en värld där Nazityskland och dess allierade var de som vann andra världskriget.

Serien som är baserad på Philip K. Dicks bok med samma namn (sv. Mannen i det höga slottet utg. 1979) är ett exempel på en dubbel kontrafaktisk spekulation. Hur skulle en värld som dominerades av tyska nationalsocialister och japanska imperialister se ut? Skulle resten av mänskligheten till sist acceptera en sådan världsordning?

Det här är bara några få av de fantastiska fantasy- och science fiction-serier som finns tillgängliga i dagsläget. Andra framstående exempel, som det tyvärr inte finns plats för i denna artikel men som är värda att nämna, är titlar som Fringe, Watchmen och The Witcher. Alla introducerar oss till världar som leder oss till att reflektera över många väsentliga aspekter av livet. Genom att placera det mänskliga sinnet i en overklig miljö kan vi lära oss högre sanningar om oss själva.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.