De 7 skillnaderna mellan ångest och stress
Skillnaderna mellan ångest och stress är luddiga i en värld där tillstånd relaterade till dessa känslor upptar en betydande andel av den globala prevalensen.
I Spanien till exempel drabbar ångest 6,7 % av befolkningen. Det gör att landet har den femte högsta stressnivån bland EU:s medlemsländer. Men dessa är adaptiva känslor som svarar på olika behov, så det är viktigt att veta hur man kan skilja dem åt.
För att förbättra din förmåga att utföra introspektion och ge dig tydlig information om ett problem som är så pass utbrett i befolkningen, kommer vi att gå igenom sju skillnader mellan ångest och stress.
Vad är ångest och stress?
Stress är ett svar på ett akut krav från omgivningen, till exempel en omedelbar fara. Det syftar till att påskynda responsen för att lösa situationen så fort som möjligt och det sker genom aktivering av det sympatiska nervsystemet.
I akuta situationer kan stress vara adaptivt och fördelaktigt och hjälpa oss att hantera nödsituationer. Men när det blir kroniskt eller akut är det kliniskt signifikant och kan ha allvarliga hälsokonsekvenser.
Ångest, å andra sidan, är en känsla som rör förväntningar. Det betyder att den aktiveras när personen förutser en farlig situation i framtiden. Det fysiologiska svaret, som är beroende av det sympatiska nervsystemet, syftar till att förebygga denna situation, inte lösa den.
Därför är ångest också en adaptiv och användbar känsla så länge den inte upplevs kontinuerligt eller i frånvaro av verklig fara.
Båda känslorna har en serie liknande fysiska manifestationer, vilket gör dem lätta att känna igen. Dessa är följande:
- Skakningar
- Svettning
- Pilerektion
- Bronkodilation
- Vidgade pupiller
- Störning av matsmältningen
- Ökad hjärt- och andningsfrekvens
Därför är det bra att känna till skillnaderna mellan ångest och stress på en kognitiv nivå, eftersom nyckeln till att karakterisera dem och, naturligtvis, behandla dem, ligger i denna aspekt. Låt oss ta en titt på dem i detalj.
Skillnaderna mellan ångest och stress
Eftersom båda känslomässiga svaren är exciterande och relaterade till fara (oavsett om den är verklig eller förväntad), är det lätt att förväxla dem eller till och med uppleva dem samtidigt. Så var uppmärksam på dessa specifika skillnader.
1. Ursprung
Medan stress kommer från en tydlig och närvarande händelse, som en nödsituation, är ursprunget inte lika uppenbart när det kommer till ångest. Eftersom det har att göra med projektion in i framtiden har nervspänning inte någon tydlig början eller något tydligt slut.
2. Utlösande faktorer
Vid stress kommer faktorn som utlöser den från omgivningen. Det vill säga att individen står inför en situation som kräver ett omedelbart svar. Å andra sidan är faktorerna som utlöser ett tillstånd av ångest interna, genererade av rädslan som personen känner angående den möjliga situationen som denne förutser.
4. Det fysiologiska svarets varaktighet
Vid ångest är effekternas varaktighet komplex eftersom spänningen svarar på kognitiva faktorer och kan bestå även om den problematiska situationen aldrig inträffar. Men stressen upphör när stimulansen som utlöser den försvinner.
Om stress blir kronisk beror det på att faktorerna som orsakar den är för många eller aldrig försvinner.
5. Svarets intensitet
Intensiteten av stress och ångest varierar beroende på de utlösande faktorerna. I det första fallet har det att göra med den upplevda svårighetsgraden av den stressande händelsen. När det kommer till ångest är graden mer subjektiv och beror på individens tankar.
6. Svårighetsgrad
En annan skillnad mellan ångest och stress är svårighetsgraden av de psykiska obehag de orsakar. Ångest är ett bredare begrepp eftersom det är relaterat till bland annat fobier och paniksyndrom.
Svårighetsgraden av stress, både i dess akuta och kroniska former, är lägre än den vid ångest. När det kommer till organiska tillstånd, såsom kardiovaskulära problem, måste dock svårighetsgraden beaktas.
7. Behandling
Dessa adaptiva känslor behandlas på olika sätt inom terapin. När stressen blir kronisk fokuserar behandlingen på utvecklandet av hanteringsstrategier, såsom träning i meditation och andningstekniker.
När det gäller ångest kan kombinerad behandling med psykofarmaka vara nödvändig. Som visas i denna översiktsstudie som delas av Electronic Journal eNeurología, kommer insatser inom terapi att vara inriktade på att övervinna felaktiga föreställningar och avaktivera undvikande beteenden.
Lär dig också Hur man kan kontrollera stressfulla situationer
Att känna till skillnaderna mellan ångest och stress är nyckeln till att söka hjälp
Som du kan se är det viktigt att känna till skillnaderna mellan ångest och stress, inte bara på en introspektiv nivå. Att lära sig att identifiera och karakterisera dessa skillnader är dörren till bättre beslutsfattande, eftersom de motiverar dig att modifiera miljön och arbeta för din egen mentala hälsa.
I en värld där en av åtta personer lider av ett psykiskt tillstånd och där depressiva tillstånd och ångestsyndrom har ökat med 26 % sedan 2020 (och fortsätter att öka), är allt du gör för att öka ditt emotionella välbefinnande väl värt det.
Om du upplever att din stress varar för länge eller att din ångest börjar paralysera dig, ska du därför inte tveka att söka psykologisk hjälp. Vi förtjänar alla en god mental hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5ª edición). American Psychiatric Publishing.
- Lemos, M. (2015). Reflexiones en torno al estrés y su relación con la enfermedad cardiovascular. Cuadernos Hispanoamericanos de Psicología, 15(2), 5-22.
https://masd.unbosque.edu.co/index.php/CHP/article/view/1910 - Macías, M., Pérez, C., López, L., Beltrán, L., & Morgado, C. (2019). Trastornos de ansiedad: revisión bibliográfica de la perspectiva actual. Revista Electrónica eNeurobiología, 10(24). https://eneurobiologia.uv.mx/index.php/eneurobiologia/article/view/2544
- Organización Mundial de la Salud. (2022). Trastornos mentales. Who.int. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/mental-disorders