Sofia Kovalevskaja: biografi över en vågad matematiker

Sofia Kovalevskaja var en extraordinär kvinna som gav viktiga bidrag till matematiken och fysiken. Hon var också författare och efterlämnade en självbiografi med namnet Nihilist Woman, liksom en pjäs. Hon var en kvinna före sin tid, och en riktig pionjär.
Sofia Kovalevskaja: biografi över en vågad matematiker
Gema Sánchez Cuevas

Skriven och verifierad av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 25 juli, 2022

Sofia Kovalevskaja var en anmärkningsvärd kvinna för sina bidrag till områdena matematik och fysik lika mycket som för sin imponerande uthållighet. Hon föddes in i en värld där kvinnor mötte stängda dörrar i utbildningen. De kunde inte ens resa utan tillstånd från sina fäder eller män.

En intressant sak med Sofia Kovalevskaja var hur hon lyckades navigera mellan alla gränser som samhället påbjöd henne. Hon uppnådde sina drömmar och arbetade på sina projekt trots dessa gränser. Sofia var faktiskt den första kvinnan som slutförde en universitetsutbildning. Hon var också den första kända kvinnliga universitetsprofessorn.

”Det är omöjligt att vara en matematiker utan att vara en poet i själen.”

-Sofia Kovalevskaja-

Utan att egentligen mena det blev Kovalevskaja en pionjär inom feminismen. Hon visade att beslutsamhet är en ostoppbar kraft som ibland hjälper människor att uppnå det som verkar omöjligt.

Sofia Kovalevskaja skapade, utöver sina viktiga upptäckter inom det vetenskapliga området, också litteratur. Hon ägnade sig åt poesi, exponering av vetenskap och bidrog även till astronomin.

En öppen bok på ett trägolv

Sofia Kovalevskaja som barn

Sofia Vasiljevna Kovalevskaja (född Krjukovskaja senare Korvin-Krukovskaja) kom till världen som en del av en mycket speciell familj. På sin mors sida var hon ättling till kungen av Ungern, Mattias I Corvinus. Men hennes morfar gifte sig med en zigenerska. Som ett resultat av detta tillät de inte honom den titel han hade rätt till.

På sin fars sida hade hon flera kända släktingar, som kartografen Friedrich Schubert och astronomen Theodor von Schubert.

Sofia föddes den 15 januari 1850 i Moskva, Ryssland. Hennes äldre syster var den berömda socialisten Anna Jaclard. När hon var mycket ung flyttade hon till Vitryssland med sin familj. Hennes nya hem var starkt influerat av vetenskaplig kunskap. Två av hennes farbröder och hennes far inspirerade henne till en stor kärlek för att läsa och forska.

Vid ankomsten till Vitryssland upptäckte familjen att en vägg i Sofias rum saknade tapet på vissa platser. De beslutade sig för att lösa problemet genom att tapetsera upp sidor från en slumpmässigt utvald bok för att täcka hålen. Boken handlade om differentiell beräkning med var alltså slumpmässigt utvald. Den lilla flickan började studera och läsa sidorna med överraskning och intresse.

En lysande tjej

Trots att hennes far anlitade privata lärare för att ge henne lektioner, blev han skrämd av att se hur snabbt hon avancerade. Han var livrädd för ”kloka gummor”. Därför avbröt han hennes utbildning. Men den unga flickan fortsatte att studera på egen hand och lärde sig även algebra.

Sofias syster uppvaktades av den berömda författaren Fjodor Dostojevskij, trots detta blev Sofia djupt förälskad i honom. Han var hennes omöjliga kärlek.

Både Sofia och hennes syster visste att det enda sättet på vilket de kunde uppnå någon typ av frihet var genom giftermål. Under denna tid gick många kvinnor med på ”vita äktenskap”, giftermål som ingås av bekvämlighet, utan sexuellt umgänge.

Den här tiden var det vanligt att man gjorde överenskommelser om formella äktenskap, och att båda parterna sedan levde helt oberoende av varandra. Anna, Sofias äldre syster, ville göra detta med paleontologen Vladimir Kovalevsky. Han ville dock hellre gifta sig med Sofia, som då endast var 18 år gammal.

Anteckningar från Sofias anteckningsbok

Sofia Kovalevskaja: en unik kvinna

Precis som förväntat gav äktenskapet Sofia nya möjligheter. ”Paret” flyttade först till Heidelberg och sedan till Berlin.

Där träffade hon den berömda matematikern och analytikern Karl Weierstrass, som dock till en början inte trodde på hennes talang. När han insåg graden av hennes passion och intelligens bad han om att hon skulle bli accepterad som student vid universitetet. Universitetet vägrade, så han beslutade sig för att ge henne privata lektioner på egen hand.

Tack vare Weierstrass stöd kunde Sofia ta en doktorsexamen. Han gjorde det möjligt för henne att presentera sin avhandling utan att vara fysiskt närvarande. Sedan inledde hon en lång resa för att hitta arbete som skulle göra det möjligt för henne att utveckla sina talanger.

Professionellt liv

Cirka tio år efter examen hjälpte hennes vän Gösta Mittag-Leffler henne att få en position som professor vid Stockholms universitet.

Vid det laget hade Sofia en dotter och hennes make hade begått självmord. Hennes tillstånd som änka hjälpte till att minska motståndet mot att anställa henne.

Hon mottog olika utmärkelser under sitt liv. Sofia var en av de första kvinnorna som gick med i Rysslands Vetenskapsakademi. Hon dog tidigt, endast 41 år gammal, av lunginflammation. En av månens kratrar är uppkallad efter henne i hyllning till hennes omfattande bidrag till mänskligheten.

Sofia är en av många lysande kvinnliga karaktärer som i historien har hamnat i skymundan. Hon nämns knappt i skolorna, men hennes prestationer är mer imponerande än de av många av hennes samtida. Hon var ett av de bländande sinnen som ibland skapas i mänsklighetens historia.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kovalevskaya, S. (2001). Vida y obra matemática de Sofía Kovalevskaia (Vol. 4). Anthropos Editorial.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.