Spotlight: Journalismens värde i samhället

Spotlight är en fantastisk film som påminner oss om filmens sanna konst. Läs allt om den i den här artikeln!
Spotlight: Journalismens värde i samhället
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 26 januari, 2023

Spotlight är en fantastisk film tack vare hur den berättar sin historia och hur bra den representerar journalistiken. Den tar upp journalismens värde. Den grundar sig på idén att om du inte regelbundet tvättar en matta så kommer den börja samla på sig damm.

Den “matta” som Bostons polis håller på att damma av är en som tycks var fläckfri: den katolska kyrkan. Den katolska kyrkan har en stor påverkans på Bostons samhälle. Då den har en så viktig roll i samhället anser många att det är bäst att inte säga något då någon begår ett brott, inklusive övergrepp mot barn.

Kritikerhyllad

Skådespelarna i filmen är fantastiska, filmatiseringen är fantastiskt och scenerna är helt felfria. Spotlight har inga sekundära historier och fokuserar endast på huvudhandlingen.

Spotlight vann en Oscar 2015 för bästa film, och den tävlade mot andra stora filmer som The Big Short, Bridge of Spies, The Revenant och Room. Det är en film som definitivt är värd att se.

“Då du är ett barn från en fattig familj så betyder religionen mycket. Och då en präst uppmärksammar dig så är det en stor grej… Hur kan man säga nej till Gud?”
-Spotlight-

Startpunkten för journalismens värde

Filmen fokuserar på ett utredningslag från The Boston Globe som kallas the Spotlight team. Detta lag utgörs av redigeraren (Michael Keaton), som leder Michael Rezendes (Mark Ruffalo), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) och Matt Carrol (Brian d’Arcy James). Den assisterande redigeraren (John Slattery som Ben Bradlee Jr.) och en ny redigerare (Liev Schreiber som Marty Baron) spelar också viktiga roller.

Det är nykomlingen Marty Baron som ser till att laget fokuserar sig på de sexuella övergrepp som vissa katolska präster har begått. Därefter fokuserar alla kameror på dem som kunde ha gjort något åt det men som inte gjorde det, de personer som var tysta eller höll det hemligt.

Från ett psykologiskt perspektiv så finns det en specifik detalj som står ut. Filmen är ett toppenexempel på hur externa element ibland förändrar allt. Vid fall av övergrepp så är detta element oftast en personlig upplevelse. I filmens fall så är det den nye redigeraren, en person som inte blivit influerad av den katolska kyrkan, som startar denna förändring.

Journalister som diskuterar på kontoret.

Spotlight: En film om journalismens värde som förändrade historiens gång

“De har ett ärkestift och de har en stor tidning… om vi hade varit mer öppen för att en sådan ikonisk institution kan ha begått sådana hemskheter så tror jag att folk hade förstått det tidigare.”
-Walter “Robby” Robinson, Spotlight-

Det finns runt 100 000 fall av präster som varit pedofiler, och då räknar man inte med de fall där man haft starka misstankar men där personen inte blivit dömd. Det värsta med dessa fall är den tystnad och tolerans som förekommer. Den katolska kyrkan är rädd för att få stå till ansvar för sina egna synder, att erkänna att dess medlemmar är mänskliga.

Vi har kommit en lång väg, men det finns fortfarande många fall kvar att avslöja. Vi bör inte göra detta p.g.a. hämnd eller brist på tro, utan för att det inte ska hända igen, för att offren ska känna att de har stöd, och för att ingen institution ska kunna gömma sig från lagen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.