Tre TV-serier om psykiska funktionsnedsättningar

Hur är det egentligen att leva med en psykisk funktionsnedsättning? Några riktigt intressanta TV-serier kan ge en del svar. I den här artikeln pratar vi om tre av dem.
Tre TV-serier om psykiska funktionsnedsättningar
María Vélez

Skriven och verifierad av psykologen María Vélez.

Senaste uppdateringen: 24 april, 2023

I takt med att TV-serier blir alltmer populära försöker regissörer och manusförfattare nu inkludera karaktärer som speglar det verkliga livet. Av denna anledning är det ganska lätt att hitta serier och karaktärer som tenderar att normalisera psykiska tillstånd. I den här artikeln pratar vi om TV-serier om psykiska funktionsnedsättningar. Vi pratar också om hur de adresseras i dessa serier.

Du måste dock komma ihåg att dessa serier är fiktiva. Dessutom representerar de ibland ganska stereotypa eller modifierade egenskaper för att knyta an till seriens handling.

TV-serier om psykiska funktionsnedsättningar som ger dig perspektiv

1. Atypical

Robia Rashid skapade och skrev denna Netflix-serie. Den introducerar dig till livet för en 18-åring med autismspektrumtillstånd (AST). Detta extremt komplexa tillstånd orsakar många symtom, som vanligtvis börjar i tidig barndom. I allmänhet manifesterar personer med AST:

  • Problem med att kommunicera och interagera socialt.
  • Upprepade beteenden eller oflexibilitet i sina rutiner.

Personer med AST lider av många svårigheter i sitt dagliga liv. Detta är särskilt tydligt i lågfungerande fall. AST är i allmänhet kopplat till en betydande grad av funktionshinder. Dessutom, i motsats till vad du kanske sett i filmer, har cirka 60 procent av personer med AST intellektuella förmågor under genomsnittet.

Serien

“Atypical” är namnet på den typ av hjärna som personer med AST har. Hjärnorna hos personer utan AST kallas neurotypiska. Sam Gardner, huvudkaraktären, har högfungerande AST. I serien får du följa Sam under hans gymnasietid och hur han vill ha ett liv mer likt sina kamraters. När han söker efter sitt eget oberoende visar serien hur hans föräldrar och syster hanterar de konflikter som uppstår i deras egna och Sams liv.

2. Special

Denna Netflix-produktion är baserad på författaren Ryan O’Connells liv, en ung man med cerebral pares. Denna sjukdom orsakas av irreversibla hjärnskador som uppstår innan hjärnan har utvecklats fullt ut. Därför är det en permanent skada som kan orsaka många symtom.

Symtomen på cerebral pares inkluderar motoriska störningar som påverkar den drabbades hållning och/eller rörelser. Dessutom kan dessa åtföljas av vissa sensoriska och intellektuella störningar. Dessa varierar i svårighetsgrad. Faktum är att svårighetsgraden av störningen beror på intensiteten och tidpunkten för skadan. Sådan variation betyder att det finns ett mycket brett spektrum av denna störning. Vissa människors nedsättning går praktiskt taget obemärkt förbi. Men andra behöver hjälp med att hantera de mest grundläggande vardagliga uppgifterna.

Serien

Ryan Kayes är en förtjusande karaktär som visar dig hur livet är för en person med funktionsnedsättning. Dessutom är han homosexuell. Under seriens gång bestämmer Ryan sig för att sätta stopp för sin mammas överbeskyddande. Faktum är att han börjar leva ett självständigt liv som alla andra.

Den här serien är inte bara underhållande. Den visar dig också det avslag Ryan möter från samhället. Men du ser också hur han lyckas få exceptionella vänner. Han sätter till och med upp mål och lyckas uppnå dem.

3. Lady Dynamite, om bipolär sjukdom

Lady Dynamite finns också på Netflix. Det är en halvsjälvbiografisk berättelse om Maria Bamfords liv. Hon är en komiker med bipolär typ II-sjukdom. Bipolär sjukdom kännetecknas av extrema humörsvängningar. Det orsakar faser av mani eller hypomani, såväl som extremt låg sinnesstämning.

Mani (hypomani på en lägre nivå) är en fas under vilken de drabbade känner sig extremt upprymda. De kan känna sig alltför optimistiska eller nervösa, ha ökad energi och uppvisa överdrivet självförtroende. Dessutom behöver de inte mycket sömn, är ovanligt pratsamma och fattar impulsiva beslut.

Men i den depressiva fasen känner de sig ledsna, hopplösa och ointresserade och har ingen glädje av att göra någonting. De känner sig också slöa och håglösa.

Det finns fyra typer av bipolär sjukdom:

  • Typ I. De drabbade har upplevt en manisk episod före eller efter en hypomanisk depressiv episod.
  • Typ II. De drabbade har haft en allvarlig depressiv episod och minst en hypomanisk episod. De har dock aldrig drabbats av en manisk episod.
  • Cyklotymisk. Under två år har de drabbade upplevt korta episoder av både hypomaniska och depressiva symtom. De har dock inte upplevt en omfattande depressiv episod.
  • Andra varianter. De drabbade har upplevt maniska eller depressiva episoder, men dessa passar inte in i någon av de tidigare kategorierna.

Serien

Den här serien är en renodlad komedi. I den här typen av format är det ganska svårt att visa alla upp- och nedgångar hos någon som lider av en psykisk sjukdom. Genom tillbakablickar ser du ögonblicken när Maria först började i komedibranschen, när hon gick in på rehab och hennes återgång till ett normalt liv.

Du ser alla upp- och nedgångar i Marias liv. Hennes sjukhusvistelse, hennes depressiva episoder och olika situationer under denna period av hennes liv.

Nyckeln till framgången för TV-serier om psykiska funktionsnedsättningar

Det enda som dessa tre serier har gemensamt är den komiska men ändå respektfulla tonen i vilken de skapades.

Dessa projekt hjälper till att normalisera de psykiska tillstånd som drabbar en stor del av befolkningen. För det första ser du alla hinder som de som lider av dessa tillstånd måste övervinna. För det andra visar de dig vilka svårigheter deras familjer upplever. Slutligen ser du hur samhället självt uppfattar och behandlar människor med psykiska funktionsnedsättningar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.