TV-serien Normala människor, en historia om tonårskärlek

Normala människor berättar historien om svårigheterna med förändring och anpassning till nya omständigheter.
TV-serien Normala människor, en historia om tonårskärlek
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

TV-serien Normala människor har varit en stor framgång enligt både publiken och kritikerna. Faktum är att många är överens om att TV-anpassningen är bättre än originalboken, skriven av Sally Rooney. Detta är en sällsynthet i sig eftersom litterära original i allmänhet anses överlägsna sina motsvarigheter på storbildsskärmen.

Seriens framgång beror nästan säkert på kemin mellan de två huvudaktörerna. Marianne (Daisy Edgar-Jones) och Connell (Paul Mescal) får berättelsen att lysa. Dessutom är attraktionen mellan dem magnetisk.

Normala människor är en kur för sinnena. Du blir förförd av värmen och uppriktigheten hos dessa två unga människor och deras känslor. Liksom svårigheterna de upplever när de försöker hitta sig själva. Det är en kärlekshistoria blandad med de olika känslorna i alla ungdomsstadier.

TV-serien Normala människor är en vacker kärlekshistoria

Normala människor berättar historien om tonårskärlek. Det är intensivt som i filmerna Broarna i Madison County och Kärlekens slöja. Det är en berättelse om de goda, dåliga och förvirrande aspekterna av den första kärleken.

Till skillnad från de nästan animerade bilderna från filmer som After, Fifty Shades of Grey och 365 Days är sexscenerna i Normala människor intima. Även om det är extremt tydligt är det både konstnärligt och trovärdigt på samma gång. Det är en rekommenderad serie för både tonåringar och vuxna.

En typisk high school-historia med djupt känslomässiga karaktärer

Normala människor, som utspelar sig i Irland 2010, handlar om klasskamrater från gymnasiet från en liten stad. Marianne (Daisy Edgar-Jones) kommer från en rik familj och Connell (Paul Mescal) är deras hushållerskas son. Ändå spelar klassdynamik inte så stor roll i deras berättelse förrän senare när de båda går på college.

Den här grublande TV-serien handlar i grunden om att växa upp. Den kretsar kring den smärtsamma processen att säga adjö till den person du var för att bli den person du måste vara om du vill lyckas i livet.

På gymnasiet är Connell extremt populär men ändå blygsam. Å andra sidan är Marianne en utstött person. De är dock båda extremt intelligenta och dras omedelbart till varandra. De börjar ha sex och kan prata med varandra som de inte kan med någon annan.

Betydelsen av sex i TV-serien Normala människor

När Marianne och Connell först blir nakna tillsammans är de helt avslappnade med varandra. Det finns en verklig känsla av att dessa två unga människor verkligen vill lära känna varandra. De gör det, tyst och njutbart, i seriens första sexscen.

Medan sex är ett mål i sig i vissa tonårshistorier, visar den här serien sex som en del av vägen för unga människor som experimenterar med sin identitet.

Sex framställs som ett sätt att uttrycka förhållandet mellan två personer. Scenerna är extremt realistiska och visar till och med oundvikliga besvärande stunder. I själva verket visar serien framgångsrikt hur ett hälsosamt hämningslöst sexuellt förhållande ska se ut.

Sex och kärlek avslöjar Connells osäkerhet trots sin popularitet. Marianne, vars självkänsla undermineras av hennes kyliga familj, blir så småningom masochistisk.

En scen från Normal People.

Principer och förnedring

När Marianne ursprungligen föreslår att de ska hålla sin relation hemlig, instämmer Connell. Det beror på att han är populär i skolan och har ett väletablerat socialt nätverk. Å andra sidan är Marianne alldeles för komplicerad.

Hans beslut resonerar genom hela deras relation i flera år. Men när båda går ut gymnasiet och börjar på Trinity College möter Marianne de människor som hon känner sig bekväm med. Men Connell känner sig malplacerad.

Marianne njuter av sin nya miljö, men Connell kämpar för att anpassa sig till universitetet, vilket får honom att lida djupt.

De strålar samman igen som vänner och sedan som ett par, utan framgång. I själva verket verkar det som om Normala människor är hoppet om ett konventionellt förhållande nästan ett utopiskt ideal. Under sina år på college kämpar Connell med pengar och depression. Marianne har problem med sin familj.

Båda har triumfer och motgångar. De reser, har relationer med andra människor och går sedan tillbaka till varandra. De är som två vågor som bryter på stranden, den ena alltid lite synkroniserad med den andra.

Filmen är extremt trogen romanen. TV-seriens ton är dock varmare och mer drömmande än den ganska starka prosan i Roonys bok.

Normala människor är en sevärd TV-serie som bjuder in dig till att reflektera.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.