Vad du kan göra om din partner har erektionsproblem

Vad du kan göra om din partner har erektionsproblem
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2023

När din partner har erektionsproblem kan det vara en extremt obehaglig och överväldigande situation, även om ni har varit tillsammans länge. Men oroa dig inte. Dessa problem är nämligen mycket vanligare än du kanske tror.

Enligt DSM-5 upplever över 50 procent av män mellan 40 och 70 partiell eller fullständig erektil dysfunktion. Dessutom ökar problemet med åldern. Lyckligtvis kan de flesta av de drabbade behandlas framgångsrikt.

“Sann kärlek är inte självkärlek, det är den som får älskaren att öppna sig för andra människor och livet, den trakasserar inte, isolerar inte, avvisar inte, förföljer inte: den accepterar bara.”

-Antonio Gala-

Orsakerna till erektionsproblem

Det finns många faktorer som kan förhindra en erektion. För det första måste alla biologiska orsaker uteslutas. Det beror på att det kan finnas ett organiskt problem som gör att erektioner inte uppstår. Om problemet kvarstår över tid, rekommenderas det därför starkt att man diskuterar det med en läkare.

De vanligaste orsakerna till erektionsproblem är dock psykologiska. Tänk på att höga nivåer av stress och ångest kan påverka förmågan att få erektion. Faktum är att när det finns många problem (arbete, studier etc.) kan dessa problem uppstå ofta.

Man tänker på sina erektionsproblem i sängen

Försök att inte beskylla dig själv

Erektionsproblem är sällan orsakade av att en man inte längre tycker att hans partner är attraktiv. Med det sagt kan partnern automatiskt börja tänka i dessa banor. I själva verket kan båda parter oroa sig för att så är fallet.

Den största nackdelen med denna typ av tänkande är att det ökar pressen att få en erektion och situationen blir mycket mer komplicerad.

Om det inträffar ofta och påverkar ert förhållande negativt, måste du söka professionell hjälp. När alla medicinska orsaker har uteslutits kommer en psykolog eller en sexolog att hjälpa dig att lösa situationen.

“Kärlek är inte bara att titta på varandra, det är att titta åt samma håll.”

-Antoine de Saint-Exupéry-

Vad kan du som partner göra vid erektionsproblem?

Det faktum att din partner har erektionsproblem kan bli ett konstant bekymmer, vilket gör att du känner dig extremt obekväm. Så du måste veta varför dessa problem kan uppstå.

Vissa människor skulle säga att erektionsproblem är ett problem enbart för mannen. Men sanningen är att ni båda måste arbeta tillsammans. Att stå enade kan vara nyckeln till framgång, särskilt om ni bestämmer er för att gå i terapi för att behandla denna sexuella dysfunktion.

Känslomässigt deltagande och validering

Du måste stötta din partner. Även om han, enligt din åsikt, bara upplever en dålig tid på jobbet eller har några problem med sina vänner, och du inte tycker att erektionsproblemet är alltför allvarligt.

Du måste tänka dig själv i din partners sits om du verkligen vill hjälpa honom. Kanske kommer han att hålla med dig efter att ha pratat med dig, men du kommer inte att kunna hjälpa honom om ni inte diskuterar det.

Om han känner sig stöttad av dig och förstår att det är ett problem för er båda, som ett par, kommer detta att hjälpa honom att tro att det finns en lösning. Faktum är att bara genom att du intar den här positionen kommer han att kunna lägga alla idéer åt sidan om att han har gjort dig besviken.

Vetskapen att han kan lita på dig, att du inte dömer honom och att du kommer att vara med honom varje steg på vägen, är extremt viktiga faktorer när det kommer till att hantera ångesten, som ofta kan vara orsaken till erektionsproblem.

Även om det finns en biologisk orsak, kommer stressen av ett erektionsproblem att orsaka honom en hel del ångest och kan vara en ganska komplex fråga.

Kommunikation är viktigt vid erektionsproblem

När din partner har erektionsproblem är det förståeligt att det verkligen är jobbigt för honom, och han kan mycket väl tänka det värsta. Det är då du måste visa att du förstår honom och hjälpa honom att se att detta är sådant som händer och att det inte är något fel på honom.

Att upprätthålla öppen och ärlig kommunikation med mycket kärlek kommer att bidra till att minska hans känslor av ångest och stress över att problemet kan uppstå igen i framtiden.

Uttryck vad du känner

Prata om vad du tänker och känner. Ett vanligt misstag är att låtsas som om ingenting har hänt och att inte prata om det. Detta förvärrar bara problemet.

Din partner är inte en spåman. Han vet inte vad som går igenom ditt sinne. Han kan bara föreställa sig det och detta kan vara riktigt skadligt för honom.

Kom alltid ihåg att tala kärleksfullt men ärligt. Förståelse är avgörande för att lösa dessa typer av situationer.

“Var tålmodig och förstående. Livet är för kort för att vara hämndlysten eller illvillig.”

-Phillips Brooks-

Kvinna som försöker prata med sin man

Kom ihåg: sexualitet är mycket mer än samlag

För många par är sexualiteten begränsad till penetrationen, men sanningen är att den går mycket längre. Faktum är att sexualiteten är omfattande och rik. Det finns faktiskt andra uttrycksformer som ni båda kan njuta av, till och med mer än samlag.

Till exempel kan förspel, smekningar, massage, användning av sexleksaker etc. hjälpa till att återuppliva sexlivet för alla par.

Faktum är att det finns ett stort antal giltiga, roliga och spännande alternativ, förmodligen långt många fler än du någonsin kunnat föreställa dig. Det är en värld som du kanske inte har utforskat särskilt väl om du tenderar att hålla dig till samma gamla vanor som du redan kan utan och innan. Till syvende och sist är det viktigaste att ni båda trivs.

“Livet är den första gåvan, kärleken den andra och förståelsen den tredje.”

-Marge Piercy-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Psychiatric Association –APA- (2014). DSM-5. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Madrid: Panamericana.
  • Pomerol Monseny, José María. (2010). Disfunción eréctil de origen psicógeno. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 599-602. Recuperado en 21 de enero de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800005&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.