Varför kan jag inte uppnå orgasm?

Varför kan jag inte uppnå orgasm?
Laura Reguera

Skriven och verifierad av psykologen Laura Reguera.

Senaste uppdateringen: 06 september, 2023

Det är en spridd uppfattning i dagens kultur att kvinnor har svårt att uppnå orgasm. Faktum är att vi alltid hör att det är vanligt att kvinnor fejkar under sex. Så vad är sanningen? Har alla kvinnor dessa problem med att uppnå orgasm?

Faktum är att det finns en lång lista med myter rörande kvinnor och sex. Bara för att man tillhör det kvinnliga könet så innebär inte det att man har svårigheter med att uppnå orgasm. Vissa män kan inte uppnå orgasm och även kvinnor kan uppleva problem med denna sexuella aspekt. Läs vidare för att lära dig mer!

“Att skriva är som att älska. Oroa dig inte över orgasmen, oroa dig över processen.”

Isabel Allende

Den kvinnliga orgasmen

Till att börja med så behöver vi förstå vad en orgasm är. Det är den fas av den mänskliga sexuella responsen som inträffar efter upphetsningen. När den har uppnåtts så känner vi en sexuell belåtenhet. Det är den njutning som uppnås genom sex. Det involverar även sammandragningar av det genitala området hos både män och kvinnor.

Låt oss nu titta på myterna rörande detta fenomen med att inte uppnå orgasm. Det är först och främst en spridd uppfattning att det är normalt att man uppnår orgasm under samlag. Inget är dock längre från sanningen. Penetrering är inte nödvändigt för att uppnå denna känsla. Det är inte heller vanligt hos kvinnor. Faktum är att de flesta kvinnor får orgasm genom stimulering av klitoris.

“Erotiken är en av de grundläggande medlen för självkännedom, och är lika oumbärlig som poesi.”

-Anais Nin-

Självsäker kvinna

Denna typ av stimulans har något att göra med processen, antingen direkt eller indirekt, även om orgasmen uppnås vaginalt. Så är då en klitorisorgasm bättre än en vaginal orgasm? Inte alls.

En typ av orgasm är inte bättre än en annan. Det är precis som att orgasmer kan vara explosiva och precisa eller diffusa och utdragna. En är inte bättre än den andra, bara annorlunda.

Vissa kan inte uppnå orgasm, men vilka är orsakerna?

Ett problem i fasen med den mänskliga sexuella responsen är den undertryckta orgasmen. Vad består detta av? Det är en kontinuerlig svårighet eller oförmåga att uppnå orgasm efter tillräcklig stimulans och vanlig upphetsning. Om det finns en lust och tillräckligt med stimulans, varför uppnår du då inte denna intensiva njutning?

Psykologiska aspekter spelar en fundamental roll när det gäller dessa svårigheter. Först av allt så kommer det skapas hinder om man försöker ha alltför mycket självkontroll. En viktig aspekt för att njuta av sex är att släppa taget om kontrollen.

Självkontroll är nära relaterat till oro, speciellt i nya relationer. Vad kommer han att tänka om mig om jag gör detta? Vill han att jag ska göra detta eller något annat? Gör jag det på fel sätt? Är jag för galen? Dessa frågor kommer inte få dig att slappna av; de öppnar dörren till ångesten. Det är därför bra att man pratar om sex, och att man gör detta öppet och ärligt.

Skylt och blå byggnader

Fler orsaker

Även vår självkänsla påverkar hur mycket vi njuter av sex. Om vi förbättrar vår självkänsla så kommer vi vara mer självsäkra och gladare när det gäller vår kroppsbild. Vi kommer även att kunna slappna av och njuta av det. Faktum är att en låg självkänsla inte bara skapar problem med sex utan även medför ett stort emotionellt obehag. Det är därför som det är så viktigt.

En annan svårighet är att man har en negativ attityd rörande sex. Om detta ses som något smutsigt eller omoraliskt så kommer det att bli väldigt svårt – om inte omöjligt – att uppnå orgasm. Ett hopp i detta fall är att vårt samhälles uppfattningar om sex har förändrats.

“Sex är en del av naturen. Jag följer naturen.”

Marilyn Monroe

Faktum är att sex är en väldigt viktig del av våra liv, precis som sociala relationer och arbete. Att ha ett sexliv som inte är tillfredsställande kommer inte att kännas bra, så det är viktigt att arbeta med dina problem och speciellt din självkänsla. Var inte rädd för att prata med en psykolog om du behöver det!

Bilder: Toa Heftiba och Seth Doyle


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.