Varför är jag så trött? Orsaker och hur du kan sova bra

Varför är jag så trött? Orsaker och hur du kan sova bra
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av María Hoyos

Senaste uppdateringen: 30 april, 2023

Det finns mycket som kan förklara varför vi har svårt att sova. Känslan av att vara överdrivet trött kan vara ett symptom på en sjukdom eller bara en logisk konsekvens av att du inte fått tillräckligt med sömn.

Vi pratar om överdriven sömn när en person sover mer än de vanliga antalet timmar per natt, vilket oftast är cirka 8 timmar. Men att vara sömnig bör inte förväxlas med extrem trötthet, utmattning eller apati, vilket är resultatet av för lite fysisk eller mental aktivitet. Samtidigt så kan depression eller en väldigt stressig tidsperiod också resultera i att man känner sig konstant trött.

Sömnstörningar som gör att du alltid är trött

Sömnrelaterade sjukdomar, även kallade sömnstörningar, kan göra att man känner sig slö och hängig. Dessa inkluderar hypersomni, narkolepsi och Kleine-Levins syndrom som även kallas för “Snövitsyndromet”.

Trött kvinna som inte kan sova

Hypersomni

Hypersomni är uppdelat i olika grupper. Dessa grupper hänvisar till samma problem: att sova för mycket under dagen. Problemet hindrar dig däremot inte från att få tillräckligt mycket sömn under natten. Människor med hypersomni har nämligen inga större problem med att sova nattetid.

Drömmarna som dem med hypersomni har brukar i regel vara monotona situationer där stimulansen är relativt låg. Exempel på detta skulle kunna vara konferenser, möten eller kanske biobesök. De dagliga tupplurarna är dock inte uppiggande, så de som lider av hypersomni är oftast frustrerade över att de aldrig kan känna sig utvilade.

Kleine-Levins syndrom

Kleine-Levins syndrom är en återkommande typ av hypersomni. Detta syndrom är ganska ovanligt och drabbar oftare män än kvinnor. Syndromet orsakar perioder av extrem trötthet 1 till 10 gånger per år. Perioden kan då vara bara några dagar eller flera veckor. De som lider av Kleine-Levins syndrom kan sova allt från 16 till 18 timmar.

Narkolepsi medför en tendens att snabbt bli extremt trött

Patienter med narkolepsi går snabbt från den mer alerta fasen av sömnen till REM-sömnen. Detta gör att de lider av “sömnattacker” i oväntade situationer. Trots att dessa “tupplurar” är uppiggande så återkommer behovet av att sova redan 2-3 timmar senare. Detta behov av att sova är väldigt farligt. Personer som lider av narkolepsi kan nämligen somna exempelvis när de går eller kör bil.

Strategier för att förebygga eller dämpa symptomen

När du märker att du har ett onormalt behov av att sova så bör du först och främst kontakta en specialist. Du bör även vara medveten om goda sömnvanor. Detta är bra vare sig du lider av en sömnstörning eller ej. Här är några riktlinjer att följa:

  • Drick tillräckligt med vatten. Är vi inte tillräckligt återfuktade så känner vi oss också tröttare. Om vi verkligen lider av sömnstörningar så bör vi inte göra det hela sämre med vätskebrist. Om vi har som vana att dricka ordentligt så hjälper det dessutom hela kroppen att fungera bättre.
  • Stressa inte. Stressiga situationer påverkar vår förmåga att vila. När vi är väldigt stressade så kan vi känna det som att vi sov djupt i flera timmar. Men egentligen så var vår sömn väldigt lätt.
  • Omge dig själv med positiva känslor. Negativa känslor gör dig trött och påverkar kroppen på många sätt. Om vi är nedstämda eller upprörda så vill vi bara sova.
  • Skapa sunda mönster. Ett bra sätt att kontrollera vår sömn är att upprätthålla en strikt rutin. Gå och lägg dig samma tid varje kväll. Undvik också att sova längre stunder under dagen och sov tillräckligt under natten. På detta sätt kommer du bibehålla en hälsosam dygnsrytm.
En sovande kvinna

Man tror att olika omständigheter i vår miljö kan påverka våra sömnmönster. Våra sömnproblem behöver därför inte alltid vara ett tecken på en sjukdom. Våra sömnvanor ändras konstant beroende på vår ålder, våra vanor och vår miljö. Därför bör man alltid prata med en specialist och använda strategierna som är listade i den här artikeln innan man börjar känna sig orolig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gállego Pérez-Larraya, J., Toledo, J. B., Urrestarazu, E., & Iriarte, J. (2007). Clasificación de los trastornos del sueño. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 19-36). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
  • Hausser-Hauw, C. (2014). Hipersomnia e insomnio en el adulto. EMC-Tratado de Medicina18(3), 1-8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.