Vet du vad Parissyndromet är?

Paris är en magisk stad. Men för vissa leder den till en kulturchock.
Vet du vad Parissyndromet är?
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Parissyndromet identifierades först av en psykiater vid namn Hiroaki Ota. Även om det mestadels drabbar människor av japanskt eller annat asiatiskt ursprung, kan det också förekomma hos resenärer från andra delar av världen. Det är särskilt utbrett hos dem vars kultur skiljer sig ganska mycket från den i Paris.

När det gäller asiatiska människor upplever de en svår chock. Detta kan till och med orsaka trauma eller fysiska symtom, såväl som nervösa sammanbrott. Varför händer detta? I grund och botten på grund av “kulturkrocken” och de förväntningar de har på sin resa.

Hjälp till japaner som drabbats av Parissyndromet

Japans ambassad i Frankrike har beslutat att erbjuda en vårdtjänst till turister som lider av Parissyndromet. Det är dock inte så många som upplever det, särskilt med tanke på att mer än en miljon japaner besöker “Ljusets stad” varje år. Men antalet ökar. Faktum är att denna stad som hyser Eiffeltornet och Triumfbågen kan ha en djupgående effekt på många människor.

De flesta av dem som lider av Parissyndromet är kvinnor över 30 år. Deras idé om Paris som en magisk, romantisk plats, perfekt för att hitta kärleken etc., kommer från filmer och böcker såväl som populär fantasi.

En solnedgång i Paris.

Faktum är att turister från vilket land som helst kan bli förvånade över skillnaden mellan det verkliga Paris och den stad de hade föreställt sig. Men japanerna tenderar att uppvisa mer intensiva symtom. Faktum är att effekten av den kulturella chocken är sådan att de ofta blir traumatiserade och till och med behöver medicinsk hjälp. Det kan låta extremt, men det är sant.

Dessa turisters idylliska vision av Paris beror på vad de har sett i filmer som Amelie från Montmartre. I den här filmen ser vi det romantiska Champs-Élysées, Louvren, katedralen Notre Dame, floden Seine, det pittoreska området Montmartre och, naturligtvis, det fantastiska Eiffeltornet. Men i verkligheten finns det mycket mer än dessa berömda sevärdheter, mode, traditionella kaféer och vackra kvinnor i Paris. Besökaren möter också buller, oartigheter, knuffande, stora folkmassor, smuts, föroreningar…

Dessutom är den franska karaktären typisk för medelhavspersonligheten och diametralt olik den japanska. Japanerna har en extremt lugn och hjärtlig kultur. Parisare å andra sidan tenderar att vara extroverta och högljudda. De talar högt på gatan och har inga problem med att bråka med varandra på ett kafé etc. Det är tvärtom i Japans städer, även i folkrika Tokyo. Japaner är mer kultiverade, hjälpsamma och måttfulla. De är också mindre “emotionella” och mer rationella.

Amelie från Montmartre

Så ter sig denna chockartade upplevelse

Därför möts japanska turister som anländer till Paris av ett beteende som är helt främmande för dem. Om de dessutom hade föreställt sig den franska huvudstaden som något ur en saga, är det ännu värre för dem. Faktum är att det kan det vara en stor chock för alla resenärer som anländer till en plats där folk skriker, bilister tutar och invånarna inte är artiga eller hjälpsamma mot dem (detta är en generalisering, men det förekommer).

För japaner som drabbats av Parissyndromet överväldigar verkligheten i denna metropol dem och deras kroppar säger “nog”. Ambassaden, som har en dygnet-runt-jourlinje, hävdar att chocken inträffar under den första dagen och inte varar mer än 48 timmar. Efter denna fas börjar besökarna njuta av alla underverk som Ljusets stad har att erbjuda.

Något liknande kan inträffa i andra stora och välkända städer. Det exempel som mest liknar Paris är New York. Det beror på att vi i filmerna ser Brooklyn Bridge, Central Park och de snöiga gatorna vid jul. Men när vi kommer fram är det en annan verklighet som möter oss.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.