Wayne Dyers apelsinmetafor: vad kommer ut ur dig när livet pressar dig?

Apelsinmetaforen tydliggör att det våra värsta ögonblick tar fram i oss är vad vi har på insidan, vare sig det är ilska, rädsla eller kärlek. Vad skulle komma ut ur dig om du pressades hårt, som om du vore en apelsin som någon pressade saften ur?
Wayne Dyers apelsinmetafor: vad kommer ut ur dig när livet pressar dig?
Sara Clemente

Skriven och verifierad av psykologen och journalisten Sara Clemente.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Låt oss anta att någon irriterar dig, retar dig och, metaforiskt, försöker klämma livet ur dig. Vad skulle komma ut om de lyckades? Skulle det vara ilska, glädje eller raseri? Psykologen, läraren och författaren Wayne Dyers apelsinmetafor är ett verktyg för att förstå varför det är så viktigt att veta vad man är gjord av.

Wayne Dyer blev känd och nådde framgång på världsscenen efter att hans bok Älska dig själv (Your Erroneous Zones) publicerades. Han lade fram apelsinmetaforen under en av sina konferenser i Toronto, Kanada. En intressant sak är att han också pratade om denna dag före sin död.

Hans föreläsning förvånade alla. Som rekvisita använde han en apelsin. Sedan inledde han en dialog med en klipsk pojke på cirka 12 år som satt på första raden.

Hur människor behandlar dig är deras karma; hur du reagerar är din.

-Wayne W. Dyer-

Wayne Dyer pratar med någon

Innebörden av Dyers apelsinmetafor

Wayne sa till pojken: ”Om jag skulle pressa den här apelsinen så hårt jag kunde, vad skulle då komma ut?”

Pojken såg på Dyer som om han var lite galen och sa: ”Saft, naturligtvis.”

”Tror du att det kan komma äppelsaft ur den?”

”Nej!” skrattade han.

”Vad sägs om grapesaft?”

”Nej!”

”Vad skulle komma ut ur den?”

”Apelsinsaft förstås.”

”Varför? Varför kommer apelsinsaft ut när du pressar en apelsin?”

”Tja, det är en apelsin, och det är vad som finns i den.”

Vad kommer ut när livet pressar dig?

Dyer nickade och sa, ”Låt oss anta att den här apelsinen inte är en apelsin, istället är den du. Någon börjar pressa dig, trycka på dig, säga saker du inte gillar och förolämpa dig. Det gör att ilska, hat, bitterhet och rädsla kommer ut ur dig. Varför? Svaret, som pojken sade, är att det är det som finns där inuti”.

”Det här är en av de livets största lärdomar. Om ilska, smärta och rädsla kommer ut ur dig när någon förolämpar dig, beror det på att det är det som finns i dig. Det spelar ingen roll vem som klämmer – din mamma, din bror, dina barn, din chef eller regeringen. Om någon säger något om dig som du inte gillar, är det som kommer ur dig det som redan finns i dig. Och vad som finns inuti är upp till dig, det är ditt val.”

”När någon pressar dig och något annat än kärlek kommer ur dig, då beror det på att det är vad du har låtit gro därinne. Så när du väl har tagit bort alla de negativa aspekterna du inte vill ha i ditt liv och ersatt dem med kärlek, kommer du att leva ett mycket mer funktionellt liv.”

”Tack, min unga vän, och här är en apelsin till dig!”

Dyers apelsinmetafor handlar om motståndskraft

Låt oss utöka apelsinmetaforen med en annan lärdom. Visst har du hört det engelska talspråket ”när livet ger dig citroner, gör då lemonad”. Men har du stannat upp för att tänka på vad det egentligen betyder? Alltså, denna fras, långt ifrån relaterad till konformism, är ett av de enklaste sätten genom vilket vi kan definiera motståndskraft.

Motståndskraft härrör från de latinska orden resilio och resilire, som betyder ”att studsa tillbaka”. När det tillämpas inom psykologin, hänvisar det till den mänskliga förmågan att övervinna motgångar. Därför lyckas motståndskraftiga människor med att göra lemonad (göra det mesta) av citronerna (förlusterna och besvikelserna) de stöter på i sina liv.

Vissa tror att motståndskraft är något man föds med, en genetisk egenskap. Forskning visade dock att man kan anamma denna förmåga och förfina den.

Till exempel genom att anta att förändring är en del av livet, att lita på sig själv, bygga interpersonella relationer, fokusera på det positiva, se utmaningar som möjligheter och vara flexibel och realistisk i sina mål.

En blomma som växer genom en spricka i asfalten

Förbättra dig själv

Sammanfattningsvis är det viktigt att odla sin inre värld. Om man fyller den med ofruktsam jord får man bara ogräs. Men om man använder bördig jord och vattnar den ofta kommer man att kunna skörda sitt bästa liv.

Att fylla dig själv med giftiga tankar eller känslor gör dig inte väl. Sist och slutligen är dig själv den enda du påverkar. Du själv är den enda som drabbas av konsekvenserna av att du stänger in dina negativa känslor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.