
Jag skriver detta brev till mitt framtida jag eftersom jag inte vill att minnet av dessa känslor ska försvinna med tiden. När mitt framtida jag har haft många upplevelser vill jag att hon tar detta brev, stannar upp och tänker. Om…
Du kanske ofta tänker att livet är orättvist mot dig och att dina försök att ändra orättvisa situationer inte verkar ge några positiva resultat.
Idag vill vi bjuda in dig att andas, titta inom dig själv och upptäcka de tre sanningarna från buddhistiska traditioner för att må bättre. Reflektera över dem för att inse att du har förmågan att ändra denna situation och allt annat du önskar.
”Ingen räddar oss utom oss själva. Ingen kan och ingen bör. Vi själva bör vandra vägen.”
-Buddha-
På grund av den buddhistiska dogmen ”livet är lidande” har många av oss uppfattat denna lära på ett negativt eller pessimistiskt sätt. Men förklarat i rätt sammanhang är en mer korrekt betydelse ”livet är inte alltid jämnt och njutbart, och det är okej”.
Buddhister känner att anledningen till att så många av oss upplever svåra situationer och massor av lidande är att vi försöker att inte dyka ned på den spirituella nivån av saker och/eller möta den känslomässiga delen av våra liv.
I västvärlden upplever vi ofta livet med de upprepade känslorna förlust, ledsamhet, trötthet, tristess och ångest. För att övervinna dessa känslor tar vi läkemedel eller följer ohälsosamma vanor istället för att hitta lösningen på problemet inombords.
Vi föredrar att kamouflera smärta, vilket förvärrar dess tillväxt och gör att vi i det långa loppet blir ännu mer missnöjda.
Så hur kan vi använda denna buddhistiska filosofi i våra dagliga liv?
”Smärta är oundvikligt, men lidande är valfritt.”
-Buddha-
Anitya, eller obeständighet, betyder att livet är i konstant rörelse. Buddhism säger att vi aldrig kan gå tillbaka till en dag som redan passerat. Vi kan heller inte ha framtiden, för den är bara en illusion.
När du vaknar varje morgon kommer du se att du förändrats mycket lite jämfört med gårdagen. Men biologiskt sett växer och förändras vi varje dag, och samma gäller för våra tankar och vårt medvetande.
Om du accepterar att allt förändras kommer de dagliga problem du kanske upplever att börja minska. Om vi är medvetna om att inget varar för evigt kan vi lugnt vara försäkrade om att även det dåliga kommer komma till ett slut.
Men vad händer när du känner dig lycklig? Du vill inte att dagen ska ta slut. Du är rädd för att tänka att den kommer ta slut…
Försök att tänka på detta på ett annat sätt: om lyckan snart tar slut, då är det värt att lägga maximalt fokus vid den. Om du kan förstå obeständigheten hos livet och dess positiva sida, kommer denna vetskap frigöra dig. Allt du behöver är här och nu.
Hur ingjuter du denna tanke i ditt liv?
I vår västerländska kultur lär vi oss att vårt ”sanna jag” existerar konstant. Men vi vet inte var och försöker gissa oupphörligt.
Den buddhistiska läran baseras på det faktum att ett konstant ”jag” inte existerar. Om du förstår att allt förändras är nästa steg att acceptera att även du förändras varje dag.
Hur använder du denna vetskap?
”Din värld är ett levande uttryck av hur du använder och har använt ditt sinne.”
-Earl Nightingale-