3 komplimanger som förstör självförtroendet hos barn
I många självhjälpsböcker talas det om hur viktigt det är med komplimanger under barndomen; något som utan tvekan höjer vår självkänsla och som hjälper oss att forma vår personlighet. Komplimanger kan vara väldigt enkla: vi ger dem när barnen har klarat ett prov i skolan, när de har gjort något bra, när de har ritat något fint etc. Men är det verkligen bra att ge komplimanger för allt? Blir barnen verkligen mer säkra på sig själva, gladare och fulla av självförtroende? Elller kan det vara så att vissa komplimanger faktiskt förstör självförtroendet hos barn?
“Man kan försvara sig mot attacker; mot en komplimang finns inget försvar.”
-Sigmund Freud-
Komplimangernas dolda ansikten
Komplimanger kan utan tvekan vara bra. Ett positivt ord ger bättre självförtroende och hjälper en person att fortsätta, att fortsätta utveckla sin förmåga för att kunna uppnå något och göra saker bättre. Om man klarar ett prov och får beröm kommer detta uppmuntra till en ännu bättre insats nästa gång.
Men vad händer om man repeterar komplimanger alltför många gånger? Vad händer när man alltid förväntar sig en komplimang, och sedan inte får en? Komplimanger kan leda till att vi tar den enkla vägen istället för att förbättra oss själva och övervinna svårigheterna vi möter på vägen.
De kan leda till att vi flyr från saker som vi inte tycker om. Vi kanske även bara försöker uppnå ett resultat eftersom vi vill ha en komplimang, men detta innebär inte att vi tycker om det som vi sysslar med.
Det är viktigt att barnen inte tänker på belöningen som en anledning till att göra något. Komplimangen bör vara ett komplement och inte huvudanledningen till att de gör något.
Barnen bör förstå ansvaret när det kommer till prestationer. För att avgöra om en komplimang är på sin plats måste man titta på barnens ansträngningar i relation till uppnådda resultat.
“Den som gör bra ifrån sig utan intresse för komplimanger och kompensation, kommer i slutändan få bådadera.”
-William Penn-
Komplimanger som förstör självförtroendet hos barn
När det kommer till komplimanger vi ger till våra barn finns det tre varianter som vi tror kommer att förbättra deras självförtroenden, men som egentligen gör det motsatta.
1. Komplimanger gällande kapacitet och inte möda
Detta är ett väldigt stort misstag som kan orsaka stora problem. Det är själva arbetet du lägger ned som kommer att ge resultat. Du kan vara väldigt intelligent, men om du inte lägger ner möda på det som du gör kommer du inte lyckas med något.
Har du någonsin hört om den där studenten som hade mycket kapacitet för att uträtta något men som aldrig gjorde något? Att vara disciplinerad och lägga ner arbete är det som räknas. Välj därför alltid att ge komplimanger gällande mödan.
2. Överdrivna abstrakta komplimanger kan förstöra självförtroendet hos barn
Det finns vissa som är väldigt överdrivna. Exempelvis “Du är ett geni”, “Du är en stjärna” etc. Dessa kan ha en kontraproduktiv verkan på barn när det kommer till att höja och stärka deras självförtroende.
Välj istället mer realistiska varianter som “Jag tycker om…”, “Vad bra du gjorde detta!” etc.
3. Att lägga till mer press är inte lösningen
Då vi berömmer barnen sätter vi ibland mer press på dem än vi borde. Om de får höra att de är genier kan de börja känna att de alltid måste uppnå denna status. Utsätt inte dina barn för onödig press.
Det är viktigt att de lär sig att bli bättre, men att pressa är inte detsamma som att motivera. Det är viktigt att barnen känner sig motiverade och inte pressade. Annars kommer detta att leda till ångest.
“Vi bör inte tro alltför mycket på komplimanger. Det är ibland nödvändigt att kritisera.”
-Dalai Lama-
Även om komplimanger kan vara något positivt kan de få en negativ effekt om vi ger dem på fel sätt eller vid fel tillfällen. Lär dig att ge dem på rätt sätt, och tänk på att det inte är bra att överdriva.
Ge komplimanger, men på ett sätt som motiverar och inte sätter press! Överdriv inte. Det är viktigt att det krävs en ansträngning för att uppnå något, för endast då kommer vi se om barnen har ett verkligt intresse för uppgiften ifråga.
Bilder av Claudia Tremblay.