9 vanor hos lyckliga personer, av Jameson L. Scott

9 vanor hos lyckliga personer, av Jameson L. Scott

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2024

“Vad är lycka och varför vill vi ha det?” Detta är från ett av de första kapitlen i boken Los 9 hábitos de la gente feliz (9 vanor hos lyckliga personer) av Jameson L. Scott. Som författaren föreslår så kommer lycka främst från förmågan att få vad man vill ha och att lösa problem i våra liv.

Så vi vill ha lycka eftersom det innebär personlig utveckling och att man blir nöjd som person. Varje person når sin egen lycka på sitt eget sätt, men i denna bok ger Scott oss ett par riktlinjer som lyckliga personer har följt under historiens gång.

Författarens rekommendationer

Denna bok uppmanar till individuell handling istället för att vara en självhjälpsbok. Utav denna anledning informerar författaren oss om riktlinjerna i boken och att du måste lämna din komfortzon. Det är det enda sättet att integrera de 9 vanorna i livet.

Din komfortzon

Han anser att man efter att ha läst denna bok och följt riktlinjerna inte kommer att behöva läsa fler självhjälpsböcker. Han inbjuder oss till att gå igenom en process av självupptäckt och påminner oss om att det enda sättet att vara lycklig är att leva sitt liv.

“Lyckans dörr öppnas inte inåt, så att man kan öppna den genom att rusa genom den; den öppnas utåt, och därför kan ingen göra något åt det.”

-Søren Kierkegaard-

Lyckliga personer älskar sig själva och lever i nuet

Dessa vanor hos lyckliga personer inkluderar att de:

  • Socialiserar utan att söka bekräftelse. De vet att man för att vara lycklig måste vara hel. De kan inte vara det som andra vill att de ska vara, för det skulle ge dem makt och deras liv skulle guidas av vad andra tänker. De tar inte på sig en falsk bild och de vet att de inte kan vara alla till lags.
  • Älskar sig själva. Lyckliga personer tar hand om sig själva, behandlar sig själva bra och gör sig starka. De spelar inte offer, förolämpar inte sig själva och stöter inte bort sig själva. De vet sin potential och de försöker att uppnå det som de kan uppnå.
Händer
  • Accepterar sina omständigheter och söker det de vill ha. De tror på förändringar och kämpar istället för att ge upp. De förbättrar även sig själva konstant, uppskattar livet och drar nytta av det så mycket som de kan.
  • Ansluter till nuet. Detta är en av de mest fundamentala vanorna hos lyckliga personer. De försöker att leva i nuet och glömmer bort dåtiden. För att göra så ägnar de varje dag åt att meditera och tänka på vad de gör.
  • Gör saker som gör dem rädda och går efter det som de vill ha. Med andra ord drar de nytta av möjligheter och utmaningar för att komma över sina rädslor. De vet nämligen vad som ger dem panik och de tar initiativ till att bemöta detta. Dessa personer har rädslor precis som du och jag, men deras rädslor stoppar dem inte, och de har kunnat använda dem som en källa för motivation.

“Att vara dum, självisk och ha en bra hälsa är tre krav för lycka, men om dumheten inte finns så är allt förlorat.”

-Gustave Flaubert-

Vanor hos lyckliga personer inkluderar också att lära sig nya saker, sova ordentligt och tänka på sin hälsa

Lyckliga personer:

  • Lär sig från allt runt omkring dem. De erkänner fel och lär sig till nästa gång. De vet nämligen att de för att kunna lära sig måste handla och skaffa sig styrka och självförtroende.
  • Sover ordentligt. De sover mellan 6 till 8 timmar per natt och kopplar av från sina göromål under 2 timmar varje dag. De sover utan mobilen och surfplattan vid sängen.
Att sova ordentligt är en av dessa vanor hos lyckliga personer
  • Har en balanserad kost och tränar. De anser nämligen att deras anslutning till kroppen är en fundamental kanal för kommunikation för deras välmående, så de är uppmärksamma på detta och tar hand om den.
  • Har en bra hållning och andning. Lyckliga personer har alltså observerat att vissa hållningar begränsar ens handlingar och kommunikation. De lägger även mycket fokus på andning och på det sätt som luften kommer in i kroppen.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.