Albert Einstein och hemligheten med att lära dig vad du vill lära dig

Den 4 november 1915 skickade Einstein ett brev till sin 11-årige son Hans Albert. I det gav han honom några underbara råd om att lära sig som barnet utan tvekan aldrig skulle glömma. Ta reda på vilka det var här.
Albert Einstein och hemligheten med att lära dig vad du vill lära dig
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 28 april, 2023

För att lära dig det du vill lära dig behöver du mer än bara en hög IQ. Albert Einstein blev faktiskt en av de mest exceptionella figurerna av fler anledningar än bara sin stora intelligens. Det sägs faktiskt att han skaffade sig sina språkkunskaper ganska sent. Faktum är att han inte började prata förrän han var tre.

Han sades vara en tillbakadragen och långsam pojke. Han älskade att göra träkreationer med såg, var en rebellisk student och avslutade knappt sin akademiska utbildning. Dessutom var det delvis tack vare hans familj som han fick jobbet som teknisk assistent på det schweiziska patentverket i Bern.

Så hur lyckades relativitetsteorins fader publicera sådana exceptionella teorier och otaliga vetenskapliga artiklar? Vilka tekniker och mentala tillvägagångssätt använde Einstein i sitt dagliga liv? Sanningen är att han använde sig av en rad strategier som psykologin har studerat under en längre tid.

“Jag har ingen speciell talang. Jag är bara passionerat nyfiken.”

-Albert Einstein-

Hjärna som representerar hur man lär sig vad man vill
Bortom intelligens ligger fokus, uppmärksamhet och en passion för att lära sig själv.

För att lära dig vad du vill, följ råden från Albert Einstein

Förutom Albert Einsteins teoretiska arv finns hans personliga arkiv. Bland dem finns breven han skrev till sina barn. Några av dessa brev finns i 2008 års bok med titeln Posterity: Letters of Great Americans to their Children.

År 1915 var Einstein försjunken i sitt arbete i ett ödsligt Berlin efter kriget. Under tiden bodde hans fru Mileva – som han skulle skiljas från kort efter – och deras två söner, Hans Albert och Eduard ‘Tete’, i ett säkrare Wien. Einstein hade precis utvecklat relativitetsteorin, som skulle leda till hans framgång och världsberömmelse.

Glad över sina prestationer blev han inspirerad att skriva till sin äldste son som svar på ett brev som pojken själv hade skickat till honom. I dessa rader upptäcker vi en rad extremt tydliga tips som syftar till att motivera sonens akademiska utveckling.

Brevet

Min kära Hans Albert,

Igår fick jag ditt kära brev och blev mycket glad för det. Jag var redan rädd att du inte skulle skriva till mig alls längre. Du sa till mig när jag var i Zürich att det är jobbigt för dig när jag kommer till Zürich. Därför tror jag att det är bättre om vi träffas på en annan plats, där ingen kommer att störa vår komfort. Jag kommer i alla fall att uppmana till att vi varje år spenderar en hel månad tillsammans, så att du ser att du har en pappa som bryr sig om dig och som älskar dig.

Du kan också lära dig många bra och fina saker av mig, något andra inte enkelt kan erbjuda dig. Det jag har uppnått genom så mycket idogt arbete ska inte bara finnas där för främlingar, utan speciellt för mina egna pojkar. I dagarna har jag slutfört ett av mitt livs vackraste verk och när du blir äldre ska jag berätta allt om det.

Jag är mycket glad att du tycker om att spela piano. Detta och snickeri är enligt mig de bästa sysslorna för din ålder, bättre än skolan till och med. För det är saker som passar en ung man som dig väldigt bra. Spela främst de stycken som tilltalar dig på pianot, även om läraren inte tilldelar dig dem. Det är det rätta sättet att lära sig så mycket som möjligt. När man gör något med sådan njutning att man inte märker att tiden går. Jag är ibland så upptagen i mitt arbete att jag glömmer middagen…

Kramar från Pappa.

Hälsa mamma och Tete

Du behöver nyfikenhet och fritt lärande för att lära dig vad du vill

Att ha höga intellektuella färdigheter är värdelöst om sinnet inte också är nyfiket och passionerat när det kommer till att lära sig. Fantasi, som Einstein själv sa, är intelligens som har kul. Av denna anledning rådde han sin son att spela de musikstycken han föredrog, även om hans lärare inte gav honom i uppgift att spela dem.

Som vi nämnde tidigare passade relativitetsteorins fader aldrig in i sin skolmiljö. Den stela, strukturerade och guidade undervisningen från några av hans lärare stämde inte överens med hans behov. Han föredrog ett friare och mer autonomt lärande, styrt av hans mycket kreativa förhållningssätt; det som fick honom att fördjupa sig i matematikens universum från en mycket tidig ålder.

För att lära dig vad du vill måste du använda dig av ett öppet och nyfiket tänkesätt. Använd den typ av mentalt tillvägagångssätt som inte bara tar in ytlig information, utan som tillåter sig själv att gå längre. Var autonom i ditt lärande.

Kvinna som funderar
Optimalt lärande kräver god koncentration.

Flow: konsten att njuta av uppgiften

Som Einstein sa, det bästa sättet att lära dig är att njuta av din inlärning så mycket att du inte märker att tiden går. Han visste det inte då, men den där beskrivningen, att uppfatta att timmarna går medan sinnet är fokuserat på en uppgift, definierades någon gång senare inom ramen för flow-teorin.

Faktum är att det var den amerikanske psykologen Mihaly Csikszentmihalyi som beskrev detta koncept på 1990-talet i sin bok Flow: The Psychology of Optimal Experiences. Dessa är tillstånd där ditt medvetande arbetar på en annan nivå, din koncentration är större och du upplever också en fantastisk känsla av harmoni och välbefinnande.

Att nå tillståndet av flöde betyder inte att du bara arbetar med uppgifter som du gillar eller som motiverar dig. För att uppnå högsta koncentration mitt i en uppgift måste du också offra vissa saker. Du måste ta bort eventuella distraktioner och minska din stress och ångest. Faktum är att ett lugnt sinne är ett fokuserat sinne.

Tankeexperiment

Albert Rothenberg är en psykiater som är specialiserad på mänsklig kreativitet. I sin bok, Flight from Wonder: An Investigation of Scientific Creativity, analyserade han ett antal av de kognitiva och innovativa processer som Einstein använde sig av. Bland dem fanns vad Einstein definierade som “tankeexperiment”.

Einsteins passion för att snickra under barndomen och tonåren kom sig av den tillfredsställelse han fick genom att föreställa sig och skapa de mest geniala verk. Hans sinne älskade att experimentera med former och perspektiv, visualisera dem och arbeta med dem på det planet. Han tillämpade senare denna teknik när han utvecklade sin relativitetsteori, när han fördjupade sig i gravitationsfält.

Som du kan se förvärvas kunskap inte bara med papper och penna. Att föreställa dig koncept i ditt sinne, experimentera med dem och relatera dem till ditt tidigare lärande, kommer också att vara användbart.

Även om brevet som Einstein skrev till sin son var ganska kortfattat, var det fullt av lyckönskningar och användbara råd. Med sina ord visade han att äkta intelligens är aktiv, nyfiken, fantasifull och framförallt kreativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • McCullough Lawson, Dorie (2008) Posterity: Letters of Great Americans to Their Children. Anchor
  • Rothenberg, Albert, Flight from Wonder: An Investigation of Scientific Creativity (New York, 2014; online edn, Oxford Academic, 20 Nov. 2014), https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780199988792.001.0001, accessed 5 Aug. 2022.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.