Att ge tröst: Balsam för själen

Att ge tröst till andra är en del av att vara människa. Det innebär att lindra deras smärta och få dem att må bättre.
Att ge tröst: Balsam för själen
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Redaktionen

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Det finns tillfällen då du känner dig ledsen och olycklig och behöver en annan persons stöd. Någon kommer och ger dig en kram eller lägger sin hand på din axel och det verkar lindra din känslomässiga smärta. Att ge tröst är i själva verket en handling som lindrar mottagarens smärta samtidigt som den också får givaren att må bra.

När du ser någon gråta tenderar du att få en automatisk impuls att erbjuda personen hjälp, även om du inte känner denne. Denna situation verkar väcka en märklig beskyddarinstinkt hos dig och du känner att personen behöver hjälp.

Detta behov av att hjälpa varandra grundar sig i våra instinkter som sociala varelser. Vi behöver varandra för att överleva. Det är därför du söker en balsam från andra människor för att lindra din smärta när livet ger dig ett slag.

Lär dig att ge tröst åt andra

Kvinna som tröstar en annan med en kram

Även om det kan verka extremt enkelt, är det viktigt att veta hur man tröstar på ett effektivt sätt. Det finns ingen magisk formel, men det finns en rad riktlinjer att ta hänsyn till när du erbjuder din hjälp till någon annan.

Du kanske tycker att det är obehagligt att möta andra människors lidande eftersom du inte vet hur du ska agera eller bete dig. Eller så tar du i din iver att hjälpa andra till fraser eller gester som istället för att lindra situationen faktiskt förvärrar den.

Det viktigaste är att veta hur man lyssnar på andra utan att döma dem. Få dem att se och känna att du bryr dig om dem och vill deras bästa.

“Det största objektet i universum, enligt en viss filosof, är en god man som kämpar med motgång, men det finns ett ännu större, vilket är den goda mannen som kommer för att lindra den.”

-Oliver Goldsmith-

Specialister rekommenderar att vi undviker fraser som “Var inte ledsen” eller “Gråt inte”. Men faktum är att det ibland är nödvändigt att gråta. Det har en gynnsam effekt eftersom det låter smärtan flöda.

Empati och närhet

Empati är en annan resurs som hjälper dig att trösta andra. I praktiken är detta ett positivt steg där du sätter dig själv i den andras sits och funderar ut vad du kan göra för att hjälpa utan att bli tillfrågad.

Empati säkerställer att du inte ställer för många frågor och tynger ner mottagaren, eftersom detta inte är särskilt gynnsamt när du försöker trösta personen. Du behöver helt enkelt bara förmedla till personen att denne inte är ensam i denna svåra stund.

“Empati är att se med någon annans ögon, att lyssna med någon annans öron och känna med en annans hjärta.”

-Alfred Adler-

Fysisk beröring är också oerhört positivt när det kommer till att lindra andra människors smärta. Att smeka eller krama personen eller hålla dennes hand medan du lyssnar eller denne lyssnar på dig, förstärker känslor av närhet och trygghet.

Lär dig hur du tröstar dig själv

Flicka som ger sig själv en kram

Tyvärr hittar du inte alltid en axel att gråta mot för att lindra din egen sorg. Ibland måste du möta livets upp- och nedgångar ensam. Du måste med andra ord söka din egen tröst.

Under dessa omständigheter måste du blicka inom dig själv och hitta de nödvändiga resurserna för att övervinna situationen.

Det är tillåtet att gråta, men du måste också söka distraktion och tillflykt i de aktiviteter du tycker om som får dig att glömma din sorg. Att promenera, läsa, måla, leka med ditt husdjur eller idrotta är några terapeutiska alternativ du kan prova.

“Gråt. Förlåt. Lär dig. Gå vidare. Låt dina tårar vattna fröna till din framtida lycka.”

-Steve Maraboli-

Tröst är en handling av generositet, oavsett om det ges till andra eller till dig själv. Att lindra någons sorg börjar med att inte lämna personen ensam. Det innebär att finnas där för personen och förstå denne. Att ge och dela. Det är det som är konsten att trösta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.