AVATAR-terapi för behandling av anorexia nervosa

Tillämpningen av virtuell verklighet vid behandling av anorexia nervosa är ett faktum. Vad är AVATAR-terapi? I den här artikeln berättar vi!
AVATAR-terapi för behandling av anorexia nervosa
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2024

AVATAR-terapi är ett tydligt exempel på tekniska framsteg på psykoterapiområdet. Samhället tenderar att förändras med vetenskapliga framsteg, vilket resulterar i uppkomsten av nya behandlingsformer. En av 2000-talets stora framgångar har varit tillämpningen av virtuell verklighet på psykoterapiområdet i allmänhet, och på anorexia nervosa i synnerhet. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på den första (och hittills enda) publicerade forskningsstudien om AVATAR-terapi.

Denna terapi designades ursprungligen för behandling av hörselhallucinationer vid psykos. Den har dock anpassats för behandling av anorexia nervosa med ett mål: externalisering. Mer specifikt handlar det om att hjälpa patienten att skilja sin identitet (sitt jag) från det faktum att denne lider av anorexi.

Vi kommer att förklara det med ett specifikt fall. Andrea lider av anorexia nervosa. Hon kallar sig anorektiker. För henne är anorexi helt enkelt en del av hennes identitet. Ett av målen med AVATAR-behandlingen är externalisering. Med andra ord, att få Andrea att inse att hon är mycket mer än bara anorexi.

“Externalisering är separationen av en persons identitet från problemet denne upplever.”

-Alistair Thompson-

Flicka med anorexi
AVATAR-terapi behandlar det inre språk som personer som lider av anorexia nervosa beskriver sig själva med.

Ett förhållningssätt till begreppet anorexi

I den elfte upplagan av Världshälsoorganisationens publikation International Classification of Diseases (ICD-11), definierar man anorexia nervosa som ett kliniskt tillstånd som kännetecknas av låg vikt (kroppsmasseindex lägre än 18,5) utöver beteenden som syftar till att undvika viktökning. Dessa kan vara:

  • Begränsning av intag. Till exempel långvarig fasta eller utrensning (självframkallade kräkningar, laxermedel etc.)
  • Ökad energiförbrukning. Till exempel genom ansträngande träning.

Till detta kommer försämringen av den drabbades uppfattning om sin kroppsbild. Denna nedvärdering är så intensiv att den utgör ett av de mest centrala inslagen vid anorexia nervosa. Faktum är att både viktunderskottet och nedvärderingen av kroppen är två klart definierade aspekter av sjukdomen.

Överdriven oro för sin egen form och vikt är en process som i slutändan yttrar sig i den dialog som patienten har med sig själv. Alistair Thompson kallar det “ätstörningsrösten”. Det är en negativ emotionell dialog som är påträngande för den drabbade.

“Det är vanligt att patienter uppvisar sorg, irritabilitet, social isolering och minskad libido.”

-Amparo Belloch-

AVATAR-terapi distanserar den drabbade från anorexins röst

Psykologen Alistair Thompson, från King’s College London (som tillhör University of London), har nyligen publicerat en anpassning av det ursprungliga AVATAR-terapiprogrammet för psykos till anorexia nervosa (AN). Som vi nämnde tidigare är syftet med denna terapi att säkerställa att patienter med anorexi kan separera sin egen entitet från sjukdomen.

AVATAR-terapi använder en “visuell entitet”, gjord med hjälp av virtuell verklighet, på vilken en konstgjord röst appliceras. Den konstgjorda rösten är terapeutens. Den är dock anpassad till hur patienten uppfattar rösten i sitt eget sinne. Den är också så snarlik som möjligt vad gäller ton och rytm.

Den bearbetas av ett toppmodernt mjukvarusystem för virtuell verklighet. Detta resulterar i AVATAR: en digital representation.

Rösten av anorexia nervosa

Utan tvekan är AVATAR en extraordinär anpassning. Dess senaste implementering vid behandling av anorexi kommer sig av att det tidigare varit framgångsrikt för att behandla röster som uppstår hos personer med psykos. Därför bestämde sig forskarna för att prova AVATAR för att ingripa i det inre språk som patienter med anorexi beskriver sig själva med.

“Röstätstörning har kopplats till negativa ätattityder och kompenserande beteenden, såsom utrensning.”

-Alistair Thompson-

Kvinna som genomgår virtuell verklighetsterapi
Rösten som utgör det inre språket vid anorexi kretsar kring självprat om vikt, kroppsform och mat. AVATAR-terapi, som fokuserar på denna röst, har uppvisat goda resultat.

Att tillämpa AVATAR-terapi vid anorexi

Patienterna som följde denna virtuella modalitet gav den genomsnittsbetyget sju (på en skala från noll till tio). Uppenbarligen var de anmärkningsvärt nöjda med resultatet. Dessutom behövde de bara sex AVATAR-terapisessioner för att få resultat.

En av effekterna av den inre rösten vid anorexia nervosa (“Jag är tjock”, “Min kroppsform är ljusår från vad jag vill ha”, “Jag borde äta mindre” etc.) är ångest. Detta symptom var ett av de vars minskning var mer anmärkningsvärd med AVATAR-behandling.

Frekvensen med vilken patienterna refererade till sig själva i negativa ordalag och i relation till anorexi minskade också. När det kommer till biverkningar visade dessutom resultaten en frånvaro av negativa upplevelser.

Slutligen är den huvudsakliga slutsatsen av denna forskning att AVATAR-terapi är en bra behandling när den används för att intervenera i den inre rösten vid anorexia nervosa. Detta tack vare dess effektivitet och säkerhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Thompson, A. (2022). AVATAR therapy adapted for anorexia nervosa: testing feasibility, safety and acceptability using a single case experimental design (Doctoral dissertation, King’s College London).
  • Llorens Hervas, M. (2021). Programa de intervención cognitivo-conductual junto con terapia avatar aplicada a las alucionaciones auditivas en personas con transtorno mental grave.
  • CIE-11. (2021). https://icd.who.int/es
  • Belloch, A. (2023). Manual De Psicopatologia. Vol. Ii (2.a ed.). MCGRAW HILL EDDUCATION.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.