Lära sig älska i balanserade och hälsosamma relationer

Autonomi, aktivt lyssnande och mycket empati är några av nyckelingredienserna i en sund relation.
Lära sig älska i balanserade och hälsosamma relationer
Laura Reguera

Skriven och verifierad av psykologen Laura Reguera.

Senaste uppdateringen: 13 februari, 2024

Två främlingar passerar varandra på ett tåg. Deras ögon möts och magi uppstår direkt. Men det uppstår en serie missöden som separerar dem. Deras familjer kommer inte överens; de hittar jobb i olika städer. Men i slutändan utför en av de två en heroisk handling och lyckas återförena dem igen, mot alla odds, och de lever lyckliga i alla sina dagar. Idag kommer vi prata om balanserade och hälsosamma relationer.

Låter detta för bra för att vara sant för dig? Det hade kunnat vara handlingen i många av de romantiska filmer som kommer ut varje år runt om i världen. Passar då dessa historier in i en realistisk idé av vad kärleken handlar om? Främjar de en balanserad och hälsosam relation eller leder de till giftiga beroenderelationer?

“Aldrig över dig. Aldrig under dig. Alltid bredvid dig.”

-Walter Winchell-

Hur influerar samhället balanserade och hälsosamma relationer?

Det är först och främst viktigt att vi väcks från den där idealiserade romantiska kärleken som har omgett oss sedan barndomen. Det kan verka trivialt, men faktum är att låtar, böcker och filmer har lärt oss orealistiska historier och perspektiv om hur en relation bör vara. Samhället är en medbrottsling när det kommer till att sprida dessa historier.

“Kärlek beslagtar inte, utan ger frihet.”

-Rabindranath Tagore-

Par som slappnar av.

När vi växer upp så får vi en uppfattning om vad det innebär att bli kär och vad vi bör förvänta oss när detta händer. Vi får också en uppfattning om hur vi bör bete oss och vem vi bör vara attraherade av. Vem har exempelvis sagt till oss att smalare personer är mer attraktiva? Det var inte det “universella” för några hundra år sedan.

Det går inte att förneka: kultur och uppfostran har haft en stor påverkan på de relationer som vi har. Det är därför viktigt att man ändrar på sitt perspektiv. Det där perspektivet där man tror att endast kärleken gör att det är värt besväret. Vi har fått höra att om man blir kär så kommer det att vara för evigt. Att vi måste ge allt för att hitta kärleken; annars kommer det innebära att vi har misslyckats.

Den generella uppfattningen är att vi bör finna en person som ska komplettera oss, och att ingen annan kommer kunna göra detta om vi förlorar denna person. Så vi gör allt vi kan för att få den där partnern att stanna kvar hos oss.

Detta skapar inte balanserade och hälsosamma relationer, utan giftiga relationer där det emotionella beroendet blir extremt. Alla måste glömma sitt tidigare liv och nu bara göra saker tillsammans. Men är detta verkligen kärlek?

Nyckeln är förstärkt autonomi

I en giftig relation ställs den andra personens hälsa och lycka framför din egen. Svartsjuka är allmänt förekommande, och man tenderar dessutom att undvika vänner och familj och bara spendera tid med partnern.

Detta är giftiga, beroende relationer som endast skapar problem och smärta inom livets alla områden. De kan även leda till övergrepp, och det är därför av största vikt att vi byter ut dessa romantiska uppfattningar om kärleken mot mer realistiska.

“Ingen av personerna i en kärleksrelation bör känna att han eller hon måste ge upp en viktig del av sig själv för att det ska fungera.”

-Mary Sarton-

Om vi vill ha balanserade och hälsosamma relationer så måste vi behandla dem bra. Vi måste vara medvetna om att när vi blir förälskade i någon, så blir vi inte en enda varelse. Varje person har fortfarande rättigheter och behov som inte endast har att göra med relationen.

Par som håller hand.

Ni måste såklart känna er bekväma med varandra, ha intima möten och bygga upp förtroende. Ni måste dock inte göra allting tillsammans. Det är möjligt att vara självständig och samtidigt befinna sig i en balanserad och hälsosam relation.

Vi bör därför sätta upp hälsosamma gränser och arbeta med tillit och öppenhet samtidigt som vi bevarar vår egen individualitet och frihet. Varje person måste känna att han eller hon kan spendera tid med andra eller sig själv.

Detta innebär att man vet hur man ger, men också att man vet hur man tar emot. Det handlar om att finna en balans där varje halva upplever glädje både individuellt och inom relationen. Kärleken är också något som du lär dig!

Bilder: Anthony Mapp, Ezra Jeffrey och Jen Palmer


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.