Betingad självkänsla

Det skulle vara bra att komma till världen med brandsäker självkänsla, särskilt eftersom många människor måste leva med den sortens familjer som paralyserar dem. Dessutom lever vi i ett samhälle som eftersträvar perfektion. Men tyvärr är vår självkänsla inte oövervinnerlig. Faktum är att uppfattningen du har av dig själv är betingad. Ta reda på mer här.
Betingad självkänsla
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 03 april, 2023

Tills för inte så länge sedan förstod vetenskapen självkänsla på två sätt. Man ansåg att de med hög självkänsla ansåg sig vara kapabla att uppnå vad de än tänkte göra. Å andra sidan trodde man att de med låg självkänsla tenderade att lida och även utveckla psykiska störningar. Men idag vet vi att självkänslan fluktuerar. Dessutom räcker det ofta inte med att ha hög självkänsla för att vara lycklig. Vidare finns det en variant som kallas betingad självkänsla. Denna ska vi kika närmare på i denna artikel.

Vissa människor har till exempel en utmärkt uppfattning om sig själva på arbetsplatsen men är osäkra när det kommer till deras fysiska image. I själva verket verkar det som om vi alla går på en lina när det gäller den psykologiska konstruktionen av självkänsla. Det finns alltid vissa områden där vi darrar och andra där våra fötter håller oss i perfekt balans.

I sin tur finns det ett faktum som inte kan förnekas. De övertygelser som vi bygger om oss själva är betingade och beror alltid på vår omgivning. Familj, vänner, lärare och till och med sociala medier formar, dag för dag, hur vi ser oss själva och den potential vi tror att vi har. Att förstå detta är viktigt för att förstå vilka budskap vi bör ge värde åt och vilka vi bör ignorera.

Den klassiska teorin som tittade på dimensionen av självkänsla för att bedöma om den var hög eller låg, fungerar inte längre. Den nya nyckeln är betingning.

Vänner som pratar om betingad självkänsla
Våra relationer och hur vi blir behandlade påverkar vår självkänsla.

Betingad självkänsla villkorar ditt liv

Hur skulle du säga att din självkänsla är just nu? Känner du dig tillräckligt kompetent och effektiv för att uppnå dina drömmar och de mål du satt upp för dig själv? Hur upplever du att du hanterar dina sociala relationer? Accepterar du din kropp eller skulle du må bättre i en annan? Att kontrollera dessa dimensioner då och då kan ge dig en uppfattning om var du är.

En av figurerna som först gav en realistisk och praktisk syn på självkänsla var William James. I sin tidskrift, The Principles of Psychology, förklarade han att denna dimension, långt ifrån att vara stabil, fluktuerar som svar på olika omständigheter, sammanhang och händelser.

Betingad självkänsla definierar hur du ser dig själv baserat på hur dina relationer är och hur samhället påverkar dig. Det är dock inte lätt att definiera vilka fenomen som undergräver grunden för din självkänsla. Det beror på att alla påverkas på olika sätt av olika upplevelser.

Familje- och partnerrelationerna är de interrelationella scenarierna som påverkar betingningen av självkänslan mest.

När du är bra på ett område och allt annat misslyckas

Alla har betingad självkänsla i större eller mindre utsträckning. Faktum är att du är beroende av vad som omger dig för att utveckla en mer eller mindre hälsosam självbild. Dessutom gör du bedömningar hela tiden, jämför dig själv och drar slutsatser om hur du ser på dig själv. Liksom om hur du tror att andra ser dig.

William James förklarade att människor gör sina värdebedömningar inom en mängd olika områden och domäner. Därför kan du känna dig kompetent i en dimension och bristfällig i en annan. Kanske baserar du din självkänsla på dina intellektuella förmågor och akademiska framgångar. På det sociala och känslomässiga planet kan du dock känna dig totalt misslyckad, vilket påverkar ditt välbefinnande.

University of Michigan i USA genomförde en studie som visade att betingad självkänsla betyder att vi alltid försöker validera våra förmågor och egenskaper. Det betyder att du behöver andra människor och samhället för att göra dig synlig, förstärka dig och värdesätta den du är. Först då får du närvaro och utvecklar en bra självbild. Problemet är att detta inte alltid händer.

Hur familjen och sociala nätverk skapar en betingad självkänsla

Att ha betingad självkänsla innebär att du lever ditt liv på ständig vakt. Så småningom kommer det en punkt där du inser att vissa relationer och situationer kränker dina styrkor och din identitet. Du binder dig till andra i hopp om att de inte kommer att skada dig och att de kommer att fungera som validerande agenter för din självuppfattning och självbild.

När du nådde vuxen ålder kanske du kom till insikt om hur din familj bidrog till att cementera många av dina osäkerheter. Därför försökte du hitta andra betingningar. Med andra ord människor som behandlade dig väl och fick dig att känna dig trygg och inte misslyckad.

Det är dock omöjligt att inte prata om hur sociala medier och den digitala världen formar och utmanar de ungas självkänsla. Gilla-markeringar och följare ger dem inte bara status utan avslöjar också hur mycket de är värda för andra. Detta kan vara förödande för dem.

Att ha en sund självkänsla som inte är alltför betingad (beroende av andra) är nyckeln till välbefinnande och tillfredsställelse med livet.

Kvinna som har övervunnit betingad självkänsla
Även om sättet andra behandlar oss alltid kommer att påverka vår självkänsla, kan vi utveckla styrkor så att dessa effekter inte ogiltigförklarar oss fullständigt.

Att ersätta betingad självkänsla med en hälsosam

Betingad självkänsla kommer alltid att finnas hos dig på ett eller annat sätt. När allt kommer omkring är du som människa en social varelse, och du är beroende av hur andra behandlar eller ser dig. Ja, ibland kan det enkla faktumet att förlora ett jobb avsevärt påverka din självkänsla, på samma sätt som att bli förrådd av en vän eller din partner.

Det kommer alltid att finnas vändpunkter i ditt liv som kommer att påverka denna psykologiska konstruktion i större eller mindre utsträckning. Du kan inte helt befria dig från detta yttre beroende. Men du kan utveckla sannare, starkare och mer motståndskraftig självkänsla. Den sort som inte är så beroende av hur människor behandlar dig eller sociala situationer i sig själva.

Här är några av de dimensioner du bör utveckla:

Självrespekt

Kom ihåg att du förtjänar att bli omhändertagen, värderad och respekterad. Dessa dimensioner måste tillhandahållas av dig i första hand, så de bör inkluderas i din dagliga rutin. Se till att du prioriterar och uppmärksammar dig själv.

Självgodkännande

Allt du är och hur du är är bra. Godkänn ditt sätt att vara, dina behov, färdigheter och styrkor såväl som din fysiska image. Det kan finnas aspekter av dig själv som du inte gillar, och det är okej. Avvisa dem dock inte, acceptera dem för att de tillåter dig att vara du.

Motståndskraft

Motgångar existerar och du har dina brister. Du kommer att göra misstag och det kommer att finnas dagar då allt går fel för dig. Men din självkänsla kommer att bli starkare om du accepterar dessa otrevligheter. Att anpassa sig och främja förändring är nyckeln. Utveckla din motståndskraft och du kommer att känna tillfredsställelse.

Du är du, de andra är de andra

Varför ska man alltid vilja vara som andra för att känna sig accepterad? Världen är full av jämlikar. Att omfamna din unikhet gör dig ibland ännu mer unik och mer självförstärkande. Sluta fokusera på det du saknar och värdesätt personen du är.

Sammanfattningsvis kommer dessa dimensioner att låta dig stärka din självkänsla så att den inte försvagas lika lätt. Detta är ett dagligt arbete som du måste engagera dig i. Faktum är att ditt välbefinnande beror på det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Crocker, Jennifer; Katherine M. Knight (2005). “Contingencies of Self-Worth”. Current Directions in Psychological Science. 14 (4): 200–203. doi:10.1111/j.0963-7214.2005.00364.x
  • Wolfe, C., & Crocker, J. (2003). What does the self want? Contingencies of self-worth and goals. In S. J. Spencer, S. Fein, M. P. Zanna, & J. M. Olson (Eds.), Motivated social perception: The ninth Ontario Symposium (pp. 147-170). Mahwah, NJ: Erlbaum.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.