Den fascinerande signalsubstansen kväveoxid

Har du någonsin hört talas om signalsubstansen kväveoxid? Tja, din kropp skulle inte klara sig utan den eftersom den spelar en roll för sömn, styrka och till och med sex.
Den fascinerande signalsubstansen kväveoxid
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Signalsubstansen kväveoxid har flera viktiga funktioner. Till exempel hjälper den vårt minne, påverkar vår sömnkvalitet och kan till och med främja våra sexuella relationer.

I den här artikeln undersöker vi hur den fungerar i detalj. Miljontals ämnen cirkulerar kontinuerligt genom våra kroppar. Några av dem är signalsubstanser, som bland annat reglerar vårt beteende.

Idag kommer vi specifikt att tala om signalsubstansen kväveoxid, som är en ganska okänd förening.

I deras bok Neuroscience: Exploring the Brain förklarar Mark F. Bear, Barry W Connors och Michael A. Paradiso att signalsubstansen kväveoxid (NO) produceras från aminosyran arginin och fungerar som en intercellulär budbärare.

I själva verket är kväveoxid en typ av exotisk kemisk budbärare. Det är en liten substans i vårt nervsystem som är permeabel för cellmembranet. Den sprids mer fritt än andra sändarmolekyler.

Faktum är att “den tränger igenom celler och påverkar andra bakomliggande celler” (Bear, Connors & Paradiso, 2016, s. 162).

Utöver detta är det en lipidlöslig molekyl, och i vårt nervsystem fungerar den som en signalsubstans. Den är även relaterad till flera av våra kroppsfunktioner.

På grund av detta har dess upptäckt lett till olika typer av forskning.

Exempelvis har Duarye, Espinoza, Díaz, Sánchez, Lee Eng, Mijangos och Barragán studerat dess kliniska implikationer och publicerat en vetenskaplig artikel i Journal of Internal Medicine of Mexico.

Sammansättningen av kväveoxid.

Vad är vikten av signalsubstansen kväveoxid?

Vi kan se hur viktig denna gasformiga molekyl är när vi förstår funktionerna den utför i vårt nervsystem. Låt oss titta på några av dem:

  • Det förbättrar vårt immunsystem.
  • Det gynnar dynamiken i våra minnesprocesser.
  • Kväveoxid hjälper oss att använda sinnen som lukt.
  • Det hjälper till att minska inflammation och blodkoagulation.
  • Det ger våra muskler större uthållighet och hjälper till att utveckla och stärka dem.
  • Slutligen spelar det en viktig roll i gastriska funktioner.

Vissa författare menar att kväveoxid inte uppfyller alla nödvändiga kriterier för att vi ska kunna kalla det en signalsubstans. Och det finns andra som hävdar att denna gasformiga molekyl utför neuromodulerande funktioner.

Roliga fakta om signalsubstansen kväveoxid

Kväveoxid deltar inte bara i de funktioner som beskrivs ovan, utan har också andra överraskande funktioner. Kväveoxid är viktigt i erektilvävnader och hjälper oss även att få vilsam sömn.

Dess inflytande vid samlag

Beträffande erektilvävnader fungerar kväveoxid i kombination med acetylkolin, som är en annan signalsubstans.

Vasoaktiv tarmpeptid frisätts av parasympatiska nervterminaler, och det orsakar avslappning av glatta muskelceller i artärerna i klitoris och penis.

Som ett resultat fylls artärer som normalt är slappa med blod, vilket leder till att organen vidgas. Med andra ord sväller våra könsorgan tack vare kväveoxid.

På grund av detta är det viktigt för samlag med tanke på det inflytande det har på klitoris och penis.

Till och med läkemedlen som används för att hantera erektil dysfunktion drar fördel av kväveoxidens funktioner, vilket gynnar flödet av blod till penis.

Idag är Viagra det mest kända av alla dessa läkemedel, och det hjälper kväveoxid att släppas ut i nervändarna.

Dess inflytande på vår sömn

Den andra fördelen, som vi nämnde ovan, är att kväveoxid påverkar vår sömns kvalitet och varaktighet. Men hur gör det det?

I själva verket fördröjer det meddelanden från att nå vissa neuroner, och därmed bidrar det till att försena aktivering av hjärnan, vilket skulle leda till att den skickar signalen för att väcka oss.

En kvinna som sover.

Funktionen hos denna signalsubstans för att främja sömnkvalitet kan vara lite komplex att förstå eftersom halterna av denna gasformiga molekyl är högst under vakenheten. De stiger också snabbt vid sömnbrist.

Lite mer tekniskt uttryckt: vad denna gasformiga molekyl gör är att utlösa frisättningen av adenosin – ett ämne som främjar sömn utan REM, och det är det som undertrycker aktiviteten hos nervceller som gynnar vakenheten.

Sammanfattningsvis är kväveoxid lika viktig som andra signalsubstanser. Det utför flera funktioner i vårt nervsystem och hjälper det att fungera på ett hälsosamt sätt. Är det inte rätt fantastiskt?

Tack vare kväveoxid koaguleras vårt blod på rätt sätt, vi kan sova bra, bli starkare, försvara oss, känna igen flera typer av aromer och till och med nå orgasm lättare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bear, M. F. Connors, B. W., PAradiso, M.A. Nuin, X.U., Guillén, X.V & Sol Jaquotor, M.J. (2008). Neurociencias la exploración del cerebro. Wolters Kluwer/Lippicott Williams & Wikins.

  • Duarte Mote, J., Espinoza López, R.F., Díaz Meza, S., Sánchez Rojas, G., Lee Eng, V. E., Mijangos Cháves, J.M., Barragán Garfias, J.A. (2008). Óxido nítrico: metabolismo e implicaciones clínicas. Revista de Medicina Interna de México, 24 (6), pp. 397-406.

  • Kandel, E. R., Schwartz, J. H., & Jessel, T.M. (2001). Principios de neurociencia. Madrid: McGrawHill Interamericana.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.