Den märkliga tvillingstaden i Brasilien

Den här staden i Brasilien har en hög förekomst av tvillingfödslar. Naziexperiment eller en genetisk nyck? Upptäck det här!
Den märkliga tvillingstaden i Brasilien
Guillermo Bisbal

Skriven och verifierad av antropologen Guillermo Bisbal.

Senaste uppdateringen: 16 maj, 2023

Tvillingfödslar är inte så vanliga. Trots allt är det bara 1 på 250 födslar som blir tvillingar. Men i den brasilianska kommunen Cândido Godói i delstaten Rio Grande do Sul finns den högsta proportionen i världen. När du reser in i tvillingstaden ser du en välkomstskylt som lyder “Cândido Godói – Tvillingstaden”.

Globalt sett känner folk till den här staden som “tvillingarnas världshuvudstad”. Detta eftersom 1 på 10 har fött tvillingar där.

Cândido Godói: tvillingstaden

Den så kallade tvillingstaden ligger i en avlägsen sydlig kommun i Brasilien som har en befolkning på cirka 6500 människor. Staden ligger i delstaten Rio Grande do Sul intill Argentina.

90 tvillingar lever för närvarande i staden. Speciellt i området Linha São Pedro, där det finns 44 tvillingar. Mellan 1959 och 2014 var 35% av födslarna i Cândido Godói tvillingar.

I den här staden föder 1 av 10 kvinnor tvillingar. Därmed skryter området med att ha den högsta andelen tvillingar i hela världen. En annan sak som är slående med den brasilianska staden och dess tvillingar är att de flesta av de identiska tvillingarna är blonda och blåögda.

Invånarna i Cândido Godói är väl medvetna om denna märklighet. De håller en tvillingfestival varje år där de för samman alla tvillingar i regionen.

Folket i staden kan dock inte förklara vad som försiggår i deras stad. Vissa säger att det kan vara resultatet av olämplig användning av kärnkraft. Andra tror att det kan vara något i vattnet. Andra håller fast vid en teori om “utomjordiskt inflytande”. För närvarande står två teorier ut som de mest troliga. En involverar en känd nazidoktor och den andra baseras på en genetisk teori som kallas grundareffekten.

Välkommen till Tvillingstaden

Hypotes 1: Naziläkarens experiment

Den här hypotesen följer den argentinske historikern och journalisten Jorge Camatasas efterforskningar. Detta arbete är sammanfattat i hans bok Mengele: The Angel of Death in South America. Den här boken beskriver experimenten som naziläkaren Josef Mengele utförde på 1960-talet. Speciellt diskuterar den hans experiment i Brasilien, som han utförde efter att han flytt till Latinamerika efter andra världskrigets slut.

Naziläkaren var ansvarig för Auschwitz koncentrationsläger. Där använde han judarna som försökskaniner för sina avskyvärda experiment. Hans mål var att bevisa den påstådda överlägsenheten av den ariska rasen. På grund av hans grymma handlingar minns folk honom idag som Dödsängeln.

Mengele var besatt av både en- och tvåäggstvillingar. Han ansåg att det var nödvändigt att upptäcka hemligheten bakom flerfödslar så att han kunde öka den ariska befolkningen.

Han förvandlade den lilla staden till ett mänskligt laboratorium i det syftet. Sedan han anlände 1961 har andelen tvillingfödslar ökat i Cândido Godói. Några vittnen säger att de kommer ihåg hans tid där. De hävdar att de sett doktorn behandla vissa av de gravida kvinnorna med konstiga drycker och injektioner.

Hypotes 2: Grundareffekten

Omfattande genetiska studier av befolkningen i Cândido Godói visade dock att Mengeles experiment inte är anledningen till varför så många tvillingar föds där. De flesta människorna i staden kom från en liten grupp av förfäder. Detta innebär att nästan alla invånare är besläktade på något sätt. På så vis delar de samma genetiska karaktärsdrag.

Experterna kallar detta grundareffekten. Den hänvisar till ett skapande av en ny befolkning genom ett fåtal individer. Det är inte särskilt vanligt inom den mänskliga rasen. Det finns några exempel genom historien. I vissa fall är det frivilligt och i andra är det påtvingat.

Tvillingar

Genen som många av stadsborna i Cândido Godói delar är TP53. 43 av kvinnorna som fått tvillingar har den här genen. Experten har länkat den här genen till fertilitet och högre sannolikhet att få tvillingar. Detta är dock inte den enda faktorn som bestämmer detta. Genen främjar flerbarnsfödsel hos vissa kvinnor.

Förutom det visade studierna att det höga antalet tvillingfödslar föregick Mengeles ankomst. Faktum är att det alltså är möjligt att stadens egenhet var anledningen till att naziläkaren beslutade sig för att stanna i Cândido Godói från första början.

På det sättet kan inte existensen av den mystiska tvillingstaden förklaras av Mengeles förmodade experiment. Istället ligger svaret i de biologiska och genetiska karaktärsdragen hos befolkningen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.