Digital detox: sammankoppla med den verkliga världen

Digital detox hjälper till att lindra stress och sammankoppla med verkligheten.
Digital detox: sammankoppla med den verkliga världen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Låt oss vara ärliga: vi är nästan alltid uppkopplade, vare sig det är via vårt smarta telefon, dator eller surfplatta. Den digitala världen har blivit en fundamental del av vår dagliga rutin. Våra smarta telefoner är faktiskt vanligtvis det första och sista vi ser varje dag. Därför är det så viktigt med en digital detox då och då.

Är vi ens medvetna om hur mycket tid vi spenderar i detta digitala universum? Kanske inte, för om vi var det skulle vi förmodligen ta till åtgärder för att undvika relaterade problem.

Vad skulle hända om vi beslutade oss för att spendera mindre tid på sociala nätverk? Vissa personer oroar sig av blotta tanken att inte kunna kolla sina konton på daglig basis. Men hur var livet innan denna digitala galenskap började?

Det är viktigt att notera att vi inte säger att man måste eliminera sociala interaktioner från våra liv; men det är vitalt att vara ansvarsfull när det kommer till att använda sociala medier. Vi måste använda dem med måtta och inte låta dem ta över våra liv.

“Teknologiska framsteg är som en yxa i händerna på en patologisk brottsling.”

-Albert Einstein-

Det är okej att frigöra oss själva från teknologi då och då. Varför känner vi oss desperata nog att behöva vara online hela tiden? Det kommer till en punkt när vi blir helt beroende av teknologi. Av denna anledning är det en bra idé att försöka genomgå en digital detox, där man kopplar bort från teknologin för att sammankoppla med verkligheten, oss själva och dem omkring oss. Låt oss gräva lite djupare i detta.

Stäng av notifikationerna

Vad är digital detox?

En digital detox är att ta en paus från den digitala världen. Det handlar om att koppla bort från sociala nätverk, internet och nya teknologier. Dess mål är att bryta det digitala beroende som får oss att känna ångest när vi inte har kollat telefonen på några timmar (till och med minuter för vissa). Detta beroende har ökat så mycket att vi har slutat ta hand om oss själva och våra ansvar.

Ordet detox kommer från engelskan detoxification, som betyder avgiftning. Det handlar alltså om att extrahera giftigheten som lever inuti en organism – i detta fall är giftet teknologi. En sak är säker: även om teknologi ofta är väldigt hjälpsam och underhållande, har den även många negativa sidor.

Det handlar inte om att avsluta vår relation till teknologi, utan om att vara medveten om hur vi använder den. Vi måste vara uppmärksamma på mängden tid vi spenderar online och alla de saker som vi skjuter åt sidan på grund av detta beroende.

Nycklarna till digital detox

Att överväga att avgifta sig från den digitala världen låter enkelt, men är inte det. Vi har vant oss vid att ständigt vara online och det är en del av vår dagliga rutin. Därför krävs det mycket ihärdighet och hängivelse. Följande nycklar kommer hjälpa dig med digital detox:

  • Planera din digitala detox. Detta är ett väldigt personligt steg, eftersom det beror på varje individs schema. Det kan vara på helgerna, en viss tid på dagen… Det viktiga är att börja, det spelar ingen roll om det bara är några minuter om dagen. Kom ihåg att vi etablerar vanor sakta men säkert, så det är okej om du inte gör allt på en gång.
  • Ta det steg för steg. Var inte rädd för att expandera dig själv och dina tankar samt känslor. Detta kommer hjälpa dig förstå varför du känner behovet att vara konstant uppkopplad. Finns det något du försöker undvika? Känner du dig ensam i livet? Det viktigaste är att vara medveten om att du kan koppla bort från den digitala världen och fortfarande ha ett bra liv.
  • Säg farväl till dina notifikationer! Notifikationer blir ofta till en ständig plåga. Ibland utlöser de varandra en efter en, vilket hindrar oss från att koncentrera oss på våra aktiviteter. Att aktivera notifikationerna kan leda till ångest och förvärra behovet att alltid vara online.
  • Leta efter alternativa planer. Vad sägs om att ta en kopp kaffe med en vän, läsa en bra bok eller utöva en sport? Leta efter saker att göra! Tveka inte att prova något bortom din komfortzon. Håll dig själv distraherad så att du inte behöver tänka på sociala nätverk så mycket.
  • Var mer empatisk. Att sätta oss själva i andras skor är fundamentalt. Om vi alltid stirra på en skräm när vi är med vänner eller familj så respekterar vi dem inte. Du vill garanterat bli hörd när du talar, eller hur? Gör då samma för andra. Respektera och uppmärksamma dem.

“Det sanna problemet är inte huruvida maskiner tänker, utan huruvida människor gör det.”

-B. F. Skinner-

Å andra sidan är det även en god idé att undvika att lämna telefonen nära dig när du sover. Att göra det kan göra dig ängslig, medan lite avstånd kan resultera i högre sömnkvalitet och mer avslappning.

Men vissa personer behöver mer än bara en enkel detox. Somliga har utvecklat ett stort beroende, till den punkt där de behöver professionell hjälp. Detta eftersom de djupt förlitar sig på detta digitala universum och inte kan koppla bort.

Få tid över för vänner

Fördelar med en detox

Digital detox har många fördelar:

  • Det låter dig lindra stress.
  • Du kan spendera mer tid med dig själv.
  • Du lär dig att bättre distribuera din tid.
  • Din empati ökar.
  • Du gör plats för relationer med andra och sammankopplar med dem på en djupare nivå.
  • Digital detox låter dig bygga mer autentiska relationer.
  • Du får mer fritid.
  • Känslor av lugn och avslappning ökar.
  • Du lär dig mer om dig själv.

En digital detox främjar bättre relationer med världen, andra och dig själv. Det gör det möjligt för oss att göra andra typer av planer och etablera prioriteringar, istället för att spendera all tid med att skrolla genom Instagram eller se på videor. En digital detox är en chans att sammankoppla med verkligheten och maximera vår fritid.

“Teknologi är en användbar tjänare och en farlig mästare.”

-Christian Lous Lange-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ugur, N. G., & Koc, T. (2015). Time for digital detox: Misuse of mobile technology and phubbing. Procedia- Social and Behavioral Sciences, 195, 1022-1031.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.