Eutymi vid bipolär sjukdom: lugnet efter stormen
I större eller mindre utsträckning föreställer vi oss att bipolär sjukdom kännetecknas av extrema humörsvängningar, som kan sträcka sig från depression till mani. Men något mindre känt är det faktum att dessa två ytterligheter inte ständigt växlar med varandra. I själva verket finns det en lugn period av skenbar normalitet mellan dem. Detta lugn mellan stormarna är det som kallas eutymi vid bipolär sjukdom.
I motsats till vad många tror, och till skillnad från andra tillstånd, som till exempel borderline personlighetsstörning, är förändringar i humöret hos bipolära patienter inte plötsliga eller tillfälliga. Med andra ord, personen upplever inte variationer under en dag. Faktum är att både maniska och depressiva episoder ofta kan pågå i veckor eller månader. Dessutom finns det en period mellan episoderna när personen är fri från symtom.
Men vad är egentligen eutymi och hur länge varar dessa lugna episoder? Är patienterna verkligen i ett normalt tillstånd liknande det som föregick sjukdomens debut? Finns det något man kan göra för att förlänga eutymins period? Vi behandlar dessa frågor nedan.
Eutymi vid bipolär sjukdom
Bipolär sjukdom kännetecknas av förekomsten av olika typer av episoder som drastiskt påverkar humöret. Under maniska episoder upplever patienten hypertymi. Detta manifesterar sig som ett onormalt positivt humör. Det åtföljs av eufori, överaktivitet, svada och okontrollerat risktagande.
Å andra sidan uppträder under depressiva episoder en hypotymisk stämning. Detta visar sig som förlust av glädje och intresse, skuldkänslor, sömn- och aptitstörningar och till och med tankar på självmord. Dessutom är det möjligt att blandade episoder kan inträffa, som kombinerar manifestationer av de två.
Därför hänvisar eutymi vid bipolär sjukdom till perioderna mellan hypotymi och hypertymi. Det är en period när patienten är helt fri från symtom och i ett tillstånd av lugn och normalitet.
Eutymi kommer från ett grekiskt ord som betyder ‘god anda’. I denna fas är patienterna i ett tillstånd av välbefinnande och avslappning, och har kontroll över sina egna känslor. De har kontroll över sina mentala förmågor och sociala färdigheter och de fungerar normalt.
Innebär eutymi frånvaron av symtom?
Under eutymi stabiliseras humöret och patienterna normaliseras. På detta sätt kan man säga att de återhämtar sin känslomässiga nivå före sina bipolära episoder och bibehåller normal daglig funktion. Vissa studier har dock funnit bevis som väcker tvivel kring denna idé.
Faktum är att forskningen tyder på att bipolära patienter även vid eutymi kan uppvisa någon form av bromsning eller kognitiv försämring. Koncentrations-, inlärnings- och minnesproblem uppstår faktiskt även under dessa mellanperioder.
Det är dock ännu inte klart fastställt om dessa kognitiva förändringar är resultatet av sjukdomen, patienternas egen disposition eller någon bieffekt av deras medicinering.
Hur förlänger man detta tillstånd?
Ett av huvudmålen i arbetet med dessa patienter är att upprätthålla eutymifasen vid bipolär sjukdom. Det är dock viktigt att betona att det inte är möjligt att uppnå absolut stabilitet. Eutymi är faktiskt inte en period för läkning eller återhämtning. Faktum är att dessa patienter alltid kommer att ha en tendens att uppleva olika känslomässiga tillstånd med större intensitet.
Men betydelsen av bra behandling är mycket relevant här. Faktum är att lämplig farmakologisk behandling tillsammans med psykoedukation kan hjälpa personen att både upprätthålla och förlänga eutymins tillstånd.
Att förstå sjukdomen och ha hjälpsamma personliga verktyg för att hantera den kan göra en betydande skillnad. Därför är det oerhört viktigt för patienterna att följa den föreskrivna behandlingen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Benítez, M. J., Fernández, S., Robles, I., Másmela, S. M., Jaramillo, C. L., Valencia, J. G., … & Duque, J. O. (2003). Características neuropsicológicas del trastorno bipolar I. Revista Colombiana de Psiquiatría, 32(4), 357-372.
- García, J. A. B. (2010). Alteraciones de memoria en la fase eutímica del trastorno bipolar de inicio en la adolescencia: estudio de dos casos. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 10(3), 489-498.