Facial feedback-teorin

Ansiktsuttryck visar de känslor som kan vara på väg att uttryckas hos varje individ. Men om vi skulle ta på oss ett ansiktsuttryck för att simulera våra känslor, skulle detta kunna påverka vårt humör?
Facial feedback-teorin
Cristian Muñoz Escobar

Skriven och verifierad av psykologen Cristian Muñoz Escobar.

Senaste uppdateringen: 06 augusti, 2023

Våra känslor har flera sätt att manifestera sig genom kroppsliga uttryck, särskilt när det kommer till de i våra ansikten. Facial feedback-teorin säger att hjärnan tar emot sensorisk information genom aktivering av ansiktsmuskler, vilket orsakar känslomässiga upplevelser hos individen.

Det är normalt att våra känslor, när de bearbetas kognitivt, genererar stimuli kopplade till känslor. Som ett resultat antar våra ansikten motsvarande uttryck.

Facial feedback-teorin föreslår dock att ett uttryck också kan generera sin motsvarande känsla. Vi kommer att prata om detta unika fenomen och hur våra ansiktsuttryck genererar känslor utan inflytande av yttre stimuli.

En kort historik över facial feedback-teorin

1873 publicerade Charles Darwin The Expression of the Emotions in Man and Animals, och betonade känslornas adaptiva roll. Han var en föregångare till disciplinerna etologi och psykologi. I själva verket var han den första att använda empirisk observation i studiet av känslor, med stöd av den vetenskapliga metoden.

Senare, på 1960- och 1970-talen, återupplivades studiet av känslor och deras förhållande till ansiktsrörelser av Tomkins, Plutchik, Ekman och Izard. Dessa forskare hade för avsikt att bekräfta Darwins teoretiska postulat, och till och med gå bortom dem.

Uttrycket av känslor är medfött. De representerar en grundläggande aspekt av vår sociala och kulturella anpassning. För närvarande är sex grundläggande känslor allmänt erkända:

  • Ilska
  • Avsky
  • Rädsla
  • Lycka
  • Sorg
  • Förvåning

Känslor uppstår när vi kognitivt bearbetar en stimulans, kopplad till en känsla, som producerar ansiktsreaktioner. Emellertid föreslår facial feedback-teorin, som lagts fram av Tomkins (1962), att ansiktsrörelser kan generera direkt sensorisk feedback till hjärnan.

Enligt denna teori kan ansiktsmusklerna få oss att uppleva den känsla som ansiktet anammar eller simulerar. Är detta möjligt?

Afroamerikansk kvinna ler vid solnedgången
Facial feedback-teorin säger att ansiktsmusklernas reaktion motsvarar känslorna.

Genererar ansiktsmusklerna känslor?

Enligt facial feedback-teorin genererar ansiktsmuskler känslor. Det nära sambandet mellan kognition och känslor är faktiskt obestridligt. Till exempel kan det senare avsevärt betinga det förra, precis som det kognitiva hjälper till att reglera våra känslovärldar.

När facial feedback inträffar skapar ansiktets muskler känslomässiga tillstånd utan att kognitionen ingriper. Faktum är att hypoteser som de av Tourangeau och Ellsworth, 1979, visar att proprioceptionen (rörelse- och positionssinnet) genererar emotionell modulering.

Psykologen Carroll Izard föreslog att facial feedback-teorin kan förklaras på följande sätt:

  1. En väg är ansvarig för att skicka hjärnimpulser till ansiktsmusklerna.
  2. En annan väg handlar om feedback. Som sådan returnerar den informationen som kommer från musklerna i ansiktet till hjärnan. Detta är vad som skapar den känslomässiga upplevelsen.

Ett experiment

1988 genomförde Fritz Strack en studie med Leonard Martin och Sabine Stepper. De bad en grupp deltagare att hålla en penna i munnen på ett sätt som antingen hämmade eller underlättade för de muskler som vanligtvis förknippas med leende. De ombads sedan titta på några roliga tecknade serier. Deltagarna uppvisade mer intensiv humor under de underlättande jämfört med de hämmande förhållandena. Faktum är att de som höll en penna mellan tänderna och framkallade ett leende, bedömde tecknade serier som roligare än de som höll en penna mellan sina läppar och framkallade en rynkad panna.

Enligt detta är ansiktsaktiviteten förknippad med ett leende direkt kopplat till ansiktets muskulatur. Därför kan ett ansiktsuttryck kopplat till en känsla förvandla den subjektiva upplevelsen av känslan, även om individen är omedveten om faktumet.

En chef med en penna mellan tänderna
Vissa forskare menar att facial feedback anpassar sig efter sammanhanget.

Facial feedback-teorin och humöret

Enligt den tidigare studien kan ansiktsuttryck, förknippade med specifika känslor, få oss att ändra vår syn på vår miljö.

Låt oss titta på ett specifikt scenario. Om du intar en optimistisk hållning med ett leende, påverkar det din syn på din omgivning? Beroende på vilken position dina ansiktsmuskler intar kommer det i viss mån att påverka ditt humör och därmed hur du uppfattar din omgivning.

Ett exempel på detta kan ses i ett experiment utfört av psykologen och matematikern Eric-Jan Wagenmakers. Han ogillar experimentet ovan. I sin studie använde han en kamera för att spela in deltagare som höll i pennorna, vilket inte skedde i experimentet av Strack, Martin och Stepper. Resultatet blev att facial feedback inte uppvisades lika tydligt som i föregående experiment.

Därefter upprepade Tom Noah, Yaacov Schul och Ruth Mayo studien i två delar. I den ena använde de en kamera och i den andra inte. Facial feedback inträffade när inga elektroniska enheter spelade in eftersom deltagarna inte var oroade över att bli bevakade. När enheterna däremot var närvarande för att spela in deras aktiviteter, uppvisades inte facial feedback. Forskarna drog slutsatsen att vi anpassar oss till sammanhanget beroende på om vi blir observerade eller inte.

Till sist, fråga dig själv, hur medveten är du om dina ansiktsuttryck? Vet du hur många muskler ditt ansikte har?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Izard, Carroll E. (1979). The maximally discriminative facial movement coding system (MAX). Newar. Instructional Resources Center, University of Delaware.
  • Tourangeau, R. & Ellsworth, P. (1979). The role of facial response in the experience of emotion. Journal of Personality and Social Psychology, 37 (9), 1519–1531. https://psycnet.apa.org/record/1981-00499-001
  • Real Academia Española. Propiocepción. https://dle.rae.es/propiocepci%C3%B3n?m=form
  • Strack, F., Martin, L. L., & Stepper, S. (1988). Inhibiting and facilitating conditions of the human smile: A nonobtrusive test of the facial feedback hypothesis. Journal of Personality and Social Psychology, 54(5), 768–777. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0022-3514.54.5.768&utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https:%2F%2Fyandex.com%2Fnews

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.