Fem fascinerande fakta om klinisk psykologi
Klinisk psykologi är en gren av psykologi som sysslar med forskning, utvärdering, diagnostik och behandling av psykologiska och psykiska tillstånd. Människor som är specialiserade på detta område hjälper patienter att förstå sina beteenden, validerar hur de känner och ger dem verktyg för att hantera sina svårigheter och problem.
Dessutom är förebyggande och behandling av psykisk ohälsa bland de viktigaste uppgifterna för experter inom klinisk psykologi. Av denna anledning är dessa personers roll av yttersta vikt för folkhälsan, övrig vårdpersonals känslomässiga stabilitet och alla människor i allmänhet.
Fem fascinerande fakta om klinisk psykologi
Precis som med forensisk psykologi och organisationspsykologi är det viktigt att få en examen i psykologi för att specialisera sig inom det kliniska området. Dessa utbildningsprogram lär ut olika inriktningar av klinisk praxis som man använder vid behandling av psykologiska tillstånd. Till exempel kognitiv beteendeterapi, positiv psykologi och acceptance and commitment therapy, bland andra.
Nedan kommer vi att dela med oss av några intressanta fakta om klinisk psykologi.
1. Lightner Witmer var dess skapare
Den amerikanske psykologen Lightner Witmer (1867-1956) var föregångaren till klinisk psykologi. Faktum är att han var den första personen som myntade termen i en av sina uppsatser. Dessutom var han också en av pionjärerna inom psykologi tack vare sina stora bidrag och teoretiska och praktiska procedurer för att utvärdera och analysera mänskligt medvetande.
1896 grundade Witmer världens första barnpsykologiska klinik vid University of Pennsylvania. Här behandlades många barn med inlärningssvårigheter. Dessutom bekräftade Witmer att barns utveckling och kapacitet är starkt beroende av miljöfaktorer och deras socioekonomiska roll.
2. Klinisk psykologi har flera tillvägagångssätt och verktyg
Även om psykologi har många tydligt differentierade grenar (forensisk, utbildningsmässig, sexuell, affärsmässig etc.), är klinisk psykologi förmodligen den mest erkända. Inom detta kunskapsområde finns det flera tillvägagångssätt och verktyg som psykologer kan finslipa om de vill specialisera sig.
Till exempel kan en klinisk psykolog fokusera på klinisk barnpsykologi, neuropsykologisk rehabilitering, familjeintervention eller psyko-onkologi. Det är faktiskt ett faktum att alla människor, oavsett ålder, kan komma att behöva psykologisk vård någon gång i livet. Därför finns det kvalificerade specialister för varje typ av fall.
3. Det skiljer sig från psykiatrin i sin akademiska utbildning
Även om klinisk psykologi ofta förväxlas med psykiatri, involverar de två disciplinerna i verkligheten olika akademisk utbildning. En psykiater studerar medicin och specialiserar sig därefter på psykisk ohälsa. Å andra sidan tar en klinisk psykolog först examen i psykologi och specialiserar sig sedan på psykisk hälsa.
En annan stor skillnad mellan de två studieområdena är att en psykiater är den enda typen av specialist som kan skriva ut farmakologiska läkemedel. En klinisk psykolog är ansvarig för att diagnostisera och behandla psykiska sjukdomar och tillstånd genom psykologisk rehabilitering eller psykoterapi.
4. Det möjliggör förståelsen av mänskligt beteende
Varje individs beteende är resultatet av dennes interaktion med omgivningen. Även om det finns yttre faktorer som kan påverka personliga attityder, finns det dock även en inre kraft som driver individer att bete sig på ett visst sätt. Det är viktigt att ta reda på mer om dessa aspekter om vi vill förstå våra egna personliga universum.
Detta uppnås genom dialog och psykoterapisessioner. Terapeuten förstår, förutsäger och kontrollerar så småningom sina patienters beteende. Kognitiva tekniker och terapier, som läggs till interventionsprogram, möjliggör förståelsen av varifrån patientens inlärda vanor kommer. Dessutom lär sig patienten vad denne kan göra för att bryta dessa beteendemönster.
5. Internet är en av dess största allierade idag
På grund av hälsonödsituationen med covid-19 blev tillgång till psykologiska behandlingar ansikte mot ansikte (både för vårdpersonal och människor i allmänhet) ofta omöjlig. Därför blev andra alternativ som användes i liten utsträckning tidigare nu högt efterfrågade. Bland dem var användningen av internet för att psykologer skulle kunna ge rådgivning och terapi på distans.
Idag används psykoterapi online som ett komplement till terapi ansikte mot ansikte. Dessutom är det ibland, på grund av avstånd eller hälsoproblem, det enda säkra sättet att säkerställa fullgott psykologiskt stöd. Därför har chattar, e-postmeddelanden, videosamtal och till och med virtuell verklighet blivit allierade inom mental hälsa idag.
Klinisk psykologi ger stora hälsofördelar
Psykvården har fått stor relevans de senaste åren. Att söka professionell hjälp är faktiskt det första steget vi kan ta för att förstå våra känslor. Vi uppnår detta genom att lyssna på åsikten från en expert som bara finns där för att hjälpa.
Om du behöver en klinisk psykologs uppmärksamhet, hittar du en på ditt närmaste sjukhus som du kan avlasta alla dina tankar och bekymmer till. Genom intervjuer, en genomgång av din kliniska historia och vissa livsstilsförändringar kommer du att kunna lindra och förhindra utvecklingen av många typer av tillstånd.