Fem felaktiga uttalanden under historiens lopp

Fem felaktiga uttalanden under historiens lopp
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Sanningen är i många fall inte absolut. Det är en dynamisk verklighet. Vad som är sant idag kanske inte är sant imorgon. Det är framförallt relevant med allt som är kopplat till vetenskap, och något många människor glömmer. Det är därför de gör kategoriska uttalanden som senare visar sig vara falska. Detta har lett till många felaktiga uttalanden under historien.

Det finns många “absoluta sanningar” som har slitits i stycken av kunskapens och verklighetens utveckling. Människor har faktiskt bränt på bål eller fängslat personer som vågat säga saker som de anser vara falska. Senare upptäckte vi att dessa “kättare” hade rätt.

“Den mest filosofiska delen av historien är att peka ut dårskapen som begåtts av människan.”

-Voltaire-

Generellt är det intellektuella eller politiska figurer som vågar göra kategoriska uttalanden och tror att de säger sanningen. När de gör detta lyckas vi ofta bara förstå en del av verkligheten. Det är en del av det hela, ja, men dess ofärdiga natur leder oss till felaktiga slutsatser.

Det är alltid bra att komma ihåg att tänka två gånger innan man gör absoluta uttalanden. Att ha lite hälsosam skepsis om saker man tror är sanna är bra. Om du inte har det så riskerar du att ta plats bredvid alla de som gjort felaktiga uttalanden.

Att flyga är omöjligt – felaktiga uttalanden som gått till historien

Lord Kelvin, chef för Royal Society i London, sade berömt att “Flygmaskiner tyngre än luft är omöjliga”. Han trodde inte att han spekulerade, men tiden bevisade att så var fallet.

Wright-bröderna var bekanta med cyklar, men inte med Lord Kelvins expertutlåtande. Det var därför de inte tvekade att experimentera. Och till slut lyckades de, som vi vet, uppfinna flygplanet.

Första flygplanen

Felaktiga uttalanden om radions “nytta”

“Den trådlösa musiklådan har inget tänkvärt kommersiellt värde. Vem skulle betala för ett budskap som inte skickas till någon specifik?” Detta citat tillskrivs företaget David Sarnoff and Associates. Man tror att de gjorde uttalandet när någon föreslog att de skulle investera i radion på 1920-talet.

De hade ingen aning om att de skulle gå till historien för detta felaktiga uttalande. Detta är otvivelaktigt ett av de mest felaktiga uttalandena i historien. Idag vet vi att radion förändrade världen.

Britten utan behov av en telefon

“Amerikanerna har behov av telefonen, men vi har inte det. Vi har gott om budbärare.”  När William Preece, ingenjörschef vid den brittiska posttjänsten, hörde talas om telefonen år 1878, var detta hur han svarade. Han var övertygad om att det rörde sig om en värdelös uppfinning.

Detta sker ofta med chefer och handläggare. De är vana vid att kontrollera sina omgivningar och att saker går som de vill. Denna arrogans leder ofta till misstag, precis som i detta berömda fall.

Telefon

När TV:n inte hade någon framtid

Darryl Zanuck var en filmexpert i USA. År 1946 berättade folk för honom om TV:n. Han var säker på att uppfinningen skulle misslyckas. Ett av hans uttalanden var att folk “snart kommer tröttna på att stirra på en plywood-låda varje kväll”.

Detta är ett utmärkt exempel på önsketänkande. Gamle Zanuck var troligen rädd för att uppfinningen skulle driva bort folk från biograferna. Och han hade till viss del rätt i det, men inte om framtiden för TV. Vi har även sett att hans rädslor var något ogrundade eftersom biograferna idag fortfarande tuffar på.

Raketpost

Arthur Summerfield var en amerikansk politiker. Han var även chef för USA:s posttjänst. Han var en nyfiken och optimistisk man, men som även verkar ha gjort ett väldigt felaktigt uttalande.

1959 sade han följande: “Innan människan når månen kommer er post levereras inom timmar från New York till Australien via guidade missiler. Vi står på randen till raketpost.”

Summerfield skickade faktiskt ett brev fastsatt på en U-båtsmissil, men hans lilla uppfinning bar aldrig frukt. Istället skrev han historia med sin imponerande felprognos.

Det gjordes felaktiga uttalanden om raketpost

Sanningen är nyckeln till kunskap

Ju mer du vet, desto mer kommer du inse hur mycket du inte vet. Överdriven självsäkerhet när det kommer till dina åsikter och kunskaper kan leda till misstag som gränsar till det absurda.

Sanningen är ett lurigt och flyktigt fenomen. Det är viktigt att komma ihåg att vi oftast bara kan se en liten del av hela sanningen. Ha det i åtanke så att du inte gör felaktiga uttalanden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.