Fem bra filmer som berör Alzheimers sjukdom

Att behandla patienter med Alzheimers sjukdom är ett komplicerat jobb och många av filmerna som berör detta tema täcker inte riktigt problemen. I dessa fem filmer har skaparna dock gjort ett mycket bra jobb. Dessa filmer innehåller verkliga historier.
Fem bra filmer som berör Alzheimers sjukdom
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Bra filmer som berör Alzheimers sjukdom bör återspegla den oro som uppstår i åkommans spår. Den drabbar allt fler människor för varje år som går. Specialister inom demens och sjukdomar med minnesförlust påpekar vikten av ärliga och realistiska redogörelser om problemen kring dessa störningar. Naturligtvis skiljer sig deras åsikter från den hos många filmkritiker om vad en bra film är inom ämnet, samt vad som inte är det.

Filmindustrin skildrar i allmänhet inte Alzheimers sjukdom på ett exakt vis. Detta kan förstärka stereotyper som människor har om de drabbade. Vissa filmer försöker dock ta itu med dessa svåra frågor i dagens samhälle. Vissa har gjort det med största möjliga noggrannhet och respekt.

De bästa filmerna som berör Alzheimers sjukdom

Denna lista med filmer ger dig möjlighet att lära dig mer om Alzheimers sjukdom. Du kommer också att få bevittna några fantastiska skådespelarprestationer.

De flesta av dessa filmer återspeglar också aktuell information om Alzheimers sjukdom utan att förstärka stigman. Glöm dock inte att det här rör sig om spelfilmer, inte dokumentärer om Alzheimers eller demens.

Away from her (2006)

Den här filmen är en anpassning av boken av Alice Munro, den kanadensiska nobelpristagaren. I början av filmen uppvisar Fiona (Julie Christie) redan tecken på Alzheimers sjukdom. Du får aldrig träffa den saknade, friska Fiona. Du hör bara hennes historier och minnen.

Julie Christie nominerades till en Oscar som bästa skådespelerska för sitt framträdande i Away from Her. Hon vann också en Golden Globe för sin rollprestation. Historien kretsar kring äktenskapet mellan Fiona och Grant. De är ett par som lider av effekterna av Fionas försämrade minne. Dessa kognitiva problem med hennes minne får paret att gemensamt besluta att hon ska flytta in på en institution där vårdpersonal kan ta hand om hennes behov.

Efter en obligatorisk inledande separation på 30 dagar – vilket rekommenderas av personalen på vårdhemmet för att underlätta acklimatiseringen till de nya levnadsförhållandena – besöker Grant Fiona och upptäcker då att hans fru verkar har glömt bort honom. Hon har istället utvecklat en nära relation till en annan man på anläggningen. Grant avfärdar till en början denna förändring, men gör senare personliga uppoffringar så att hans fru kan vara lycklig.

Filmer om Alzheimers sjukdom: Iris (2001)

Med storstjärnor som Judi Dench, Jim Broadbent och Kate Winslet återberättar Iris den verkliga historien om den brittiska romanförfattaren Iris Murdoch och hennes man. Som du säkert vet kan Alzheimers sjukdom orsaka allvarliga kommunikationsproblem. Det beror på att den får de drabbade att gradvis glömma bort sitt ordförråd samt hur man artikulerar det.

Som ett resultat av denna typ av demens lider patienterna av afasi (oförmågan att förstå ord), agnosi (oförmågan att känna igen bekanta objekt) och apraxi (oförmågan att använda dessa föremål på ett korrekt sätt).

Den här filmen dokumenterar denna kvinnas liv. Hon var en professionell författarinna men hon tappade gradvis sin förmåga att göra det hon kunde bäst. Att se en levande, intellektuell kvinna bli en skugga av sitt tidigare jag är smärtsamt. Filmen visar tydligt denna förlustprocess.

Filmen är väldigt ärlig om sjukdomens effekter, både fysiska och mentala. Du kan nästan ”känna” sjukdomen. Men den här filmen gör också att du reflekterar över allt annat som har att göra med tillståndet: önskningarna, drömmarna och motivationen hos den drabbade.

Nader och Simin – en separation (2011)

Nader och Simin – en separation är ett genuint mästerverk. Den tar upp många viktiga frågor som familj, religion, kvinnors roll, iransk kultur och rättvisa. Alzheimers sjukdom är en motiverande faktor i hela bilden. Regissören Asghar Farhadi har berättat att han byggde hela historien kring bilden av en son som hjälpte sin far att bada.

Nader och Simin håller på att gå igenom en skilsmässa. De har dock vissa beslut att fatta angående sin dotter samt Naders far, som lider av Alzheimers sjukdom.

Filmen är en studie av familjevärden, värdighet och stolthet som många relaterar till modern tid. Ömheten med vilken sonen behandlar sin far, liksom hur han stöder honom genom hans sjukdom, skapar en förebild för reflektion.

Poesi (2010)

Mija (Jeong-hie Yun) är en 66-årig kvinna som uppfostrar Wook (Lee Da-wit), sitt tonåriga barnbarn. Mija arbetar deltid som städare samt tar hand om en förmögen strokepatient (Kim Hira). En dag på sjukhuset ser hon en kropp placerad i en ambulans. Det är en ung kvinna som hittats i floden efter att hon begått självmord.

Att se denna deprimerande scen berör Mija djupt. På impuls registrerar hon sig för en poesikurs på det lokala kulturcentret och börjar upptäcka en ny värld av möjligheter. Denna process är ganska svår för Mija eftersom en läkare har sagt till henne att hennes problem med minnet på senare tid är ett resultat av Alzheimers sjukdom.

Mija blir mycket upprörd när hon får veta att hennes barnbarn tillsammans med fem andra tonåringar upprepade gånger har våldtagit flickan som begått självmord. Filmen är en skildring av moralisk skönhet och fulhet, som berör sinnena.

Amour (2012)

Det här är Michael Hanekes mest sentimentala film. Den har vunnit Guldpalmen, en Oscar för bästa utländska film, flera Caesarpriser samt en mängd andra utmärkelser. Kritikerrosad som få är den en intensiv berättelse där det som är det viktigaste vi har ställs på prov: kärleken.

Den handlar inte specifikt om Alzheimers sjukdomsrelaterade demens utan snarare om demens orsakad av en stroke. Georges och Anne är ett välutbildat par i åttioårsåldern. Båda är pensionerade lärare för klassisk musik och har en dotter, också hon musiker, som bor utomlands. De konfronteras med den största utmaningen i sitt förhållande då Anne drabbas av en stroke som resulterar i permanenta men.

Även om Georges också lider av de problem som ålderdomen medför, försöker han lägga dem åt sidan för att ta hand om sin fru. Han är fast besluten att hålla sitt löfte till sin fru att aldrig ta henne tillbaka till sjukhuset. Från det ögonblicket testar den dagliga verkligheten deras kärlek till varandra. Filmen är lika svår som den är vacker; en visuell glädje som är mycket sevärd.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.