Musik och Alzheimers: att väcka känslor

Musik och Alzheimers: att väcka känslor
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2023

Det finns en märklig men fascinerande koppling mellan musik och Alzheimers. De patienter som befinner sig i ett senare skede av denna sjukdom kan uppleva ett känslomässigt uppvaknande när de får lyssna på en sång från sin barndom. Musiken har förmågan att låsa upp minnen och fantastiska känslor…

Vissa säger att det är ett mysterium. Neurologerna säger att det har att göra med att områden i hjärnan är länkade till ett musikminne, men att vi ännu inte vet hur detta fungerar. Psykologer, terapeuter samt de familjemedlemmar som dagligen tar hand om sina närstående med Alzheimers vet å andra sidan att musiken är en tröst för personer som lider av denna förödande sjukdom.

Att lyssna på musik eller att sjunga kan ha en positiv emotionell påverkan på personer med Alzheimers och andra typer av demens.

Det är många som känner igen namnet Glen Campbell. Han var en ikon inom countrymusiken i USA under 1960- och 70-talet. Campbell dog för inte så längesedan efter en lång kamp mot Alzheimers. Han hade levt ett liv fullt av framgång och oförglömliga upplevelser, men fick gå igenom en sjukdom som raderade allt detta från hans minne.

Från ett kliniskt perspektiv har dock fallet med Glen Campbell varit väldigt intressant: han slutade aldrig sjunga eller spela på sin gitarr. När han spelade och sjöng lyckades han även återhämta sig temporärt till den grad att han kunde turnera. Under sina spelningar pratade han ibland med publiken och sade att han hade lyckats undvika alkohol, men inte den där “avskyvärda” sjukdomen.

Det är ett fascinerande fall och en historia som får oss att ställa frågan: vad finns det för koppling mellan musik och Alzheimers?

Glen Campbell med gitarr.

Musik och Alzheimers, ett mysterium som håller på att lösas

Vetenskapen har alltid varit medveten om att det finns en speciell koppling. Den progressiva nedbrytningen av hjärnan påverkar inte de strukturer som är relaterade till musikminnet. Det var inte förrän nyligen som man tack vare nya tekniker för att ta neurobilder observerade något intressant:

Enligt en studie som utfördes vid Max Plancks institut för kognition och hjärnvetenskap i Leipzig i Tyskland lyckades forskarna för första gången lokalisera de områden i hjärnan som är relaterade till musikminnet. Som väntat upptäckte de att detta område var nästan helt intakt.

Forskningsledaren, Dr. Jörn-Henrik Jacobsen, sa att man fram tills nyligen hade trott att våra musikaliska förmågor fanns i temporalloben. Testerna visade dock något annat: musikminnet finns i hjärnans motoriska centra, och Alzheimers har väldigt liten inverkan på denna del av hjärnan.

Hjärna med Alzheimers.

Det finns även en annan intressant aspekt. Då sjukdomen förstör alltmer av de kognitiva processerna så är det som att hjärnan försöker rädda sig själv och personens essens genom att aktivera de områden som är relaterade till musik och känslor.

Hjärnan ligger där och väntar på att musiken ska väcka känslorna till liv och få oss att återigen få tillbaka de där tappade minnena…

Fördelarna med musik för patienter med Alzheimers

När en person med Alzheimers hör en melodi som denne känner igen uppstår följande:

Hur kan jag hjälpa en närstående?

När vi nu vet att det finns en positiv och direkt relation mellan musik och Alzheimers så kanske några av våra läsare vill hjälpa en familjemedlem med Alzheimers med musik. De vill göra personen lycklig igen och få denne att le.

Låt oss gå igenom några riktlinjer för hur man kan lyckas med detta på bästa sätt:

  • Vad för slags musik tycker personen om att lyssna på? Vad fanns det för låtar, melodier, ballader eller konserter under personens uppväxt?
  • Låt personen lyssna på musiken under en tid på dagen när personen är avslappnad.
  • Förbered en bekväm och lugn miljö.
  • Låt personen använda hörlurar, då detta förbättrar den musikaliska upplevelsen.
  • Hjälp personen att följa rytmen och försök att dansa med personen om detta går.
Kvinna med blommor på huvudet.

Tänk även på att uppmärksamma personens reaktioner. Det kan vara så att personen inte tycker om en viss typ av musik och att det finns en annan typ av musik som kommer ge ett mer positivt resultat. Det viktigaste är att vi finns där och att personen känner detta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.