Folksångerskan Mercedes Sosa: en biografi över "Latinamerikas röst"

Mercedes Sosa var en kvinna med en fantastisk röst som började sin karriär vid 15 års ålder. Därefter gick allt framåt och hon skördade den ena framgången efter den andra. Utöver detta var hon engagerad i frågor som rörde rättvisa och mänskliga rättigheter och hon svek aldrig sina övertygelser.
Folksångerskan Mercedes Sosa: en biografi över "Latinamerikas röst"
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 08 augusti, 2020

Folksångerskan Mercedes Sosa gav två konserter under vilka hon hade svårt att hålla tillbaka sina känslor. Den första ägde rum i Barcelona 1973 och var hennes första framträdande i Spanien. Landet styrdes som en diktatur av Francisco Franco och det var strängt förbjudet att göra reklam för konserter. Men massor av människor kom för att sjunga med till hennes sånger och “La Negra” (den svarta), som man kallade henne, brast ut i gråt på scenen.

Den andra av dessa oförglömliga konserter hölls i februari, tio år senare. Återigen uppträdde hon i sitt hemland Argentina, efter att ha genomlidit en bitter exil. Argentinarna sjöng också hennes sånger och Mercedes tillstod att hon inte ens kunde se på publiken, för i så fall hade hon inte kunnat hålla tillbaka sina tårar.

Det berättas att amiral Carlos Alberto Lacoste efter konserten ställde frågan: Vem gav Mercedes Sosa tillstånd att uppehålla sig i mitt land?

Folksångerskan Mercedes Sosa, “Latinamerikas röst”, var en kvinna av blygsam härkomst som aldrig kompromissade när hon konfronterades med maktmissbruk och som fick betala ett högt pris för sina orubbliga principer. Hon var också, och framför allt, en vidunderlig röst som gjorde sin sång till ett medel för att berätta för hela världen hur det var att leva i Latinamerika.

Folksångerskan Mercedes Sosa är känd för sitt engagemang för mänskliga rättigheter

Folksångerskan Mercedes Sosa – en ödmjuk kvinna

Hennes officiella namn var Haydée Mercedes Sosa, även om hennes föräldrar hade kommit överens om att hon skulle heta Marta Mercedes. Det var hennes far som registrerade henne och han beslöt att ändra planerna i sista momangen. Trots detta blev hon kallad Marta inom familjen under hela sitt liv.

Hon föddes den 9 juli 1935 i San Miguel de Tucumán, Argentina. Hennes födelse- och dödsdatum omgärdas av ett par egendomligheter.

Mercedes föddes samma dag som Argentina firar sin självständighet vilken, märkligt nog, undertecknades i hennes hemstad. Runt 74 år senare avled  “La Negra” den 4 oktober, vilket var Violeta Parras födelsedag. Violeta Parra var en kvinna som blivit världsberömd tack vare Mercedes Sosa.

Sosa var dotter till en simpel sockerbruksarbetare och en kvinna som livnärde sig på att tvätta kläder åt välbeställda familjer. Hennes föräldrar var trogna peronister och den 17 oktober 1950 reste de till Buenos Aires för att fira peronistiska lojalitetsdagen.

Samma dag var sånglärarinnan på hennes skola frånvarande och hon blev utvald att sjunga Argentinas nationalsång. Detta var hennes första offentliga framträdande.

Inledningen till en framgångsrik karriär

Några av hennes skolkamrater övertygade henne att bege sig till en lokal radiostation, för att denna just då höll en sångtävling. Mercedes gick med på detta och när hon hade avslutat sitt sångnummer tillkännagav ägaren av radiostationen att tävlingen nu var över eftersom de redan utsett en vinnare.

Efter detta började Mercedes att regelbundet sjunga på radion. År 1957 gifte hon sig med Oscar Matus, en folkmusiker, och de flyttade båda till Mendoza, en argentinsk provins som hon höll mycket kär.

En tid senare födde hon en son, Fabián Matus. Tillsammans med sin make och poeten Armando Tejada Gómez skapade hon den nya latinamerikanska sångrörelsen.

Äktenskapet varade bara i åtta år och hennes make övergav henne för en annan kvinna. Mercedes flyttade till Buenos Aires och samma år hände något nästan mirakulöst. Under festivalen för nationell folklore i staden Cosquín, som är den viktigaste i sitt slag i Argentina, bjöd musikern Jorge Cafrune henne att sjunga på scenen, trots att hon inte var officiellt inbjuden. Hon accepterade hans inbjudan och publiken blev genast som hypnotiserad.

Mot slutet av sitt liv experimenterade folksångerskan Mercedes Sosa med rockmusik

Folksångerskan Mercedes Sosa – Latinamerikas röst

Från och med den stunden upphörde Mercedes Sosa aldrig att göra succé. Först erövrade hon sitt hemland, därefter hela Latinamerika och till slut hela världen.

Hon fann en ny partner, “Pocho” Mazzitelli, en musikerrepresentant, som aldrig lämnade henne. Detta var en lycklig tid för henne och hon tvekade inte att kalla sin andre make “sitt livs stora kärlek“.

Efter militärkuppen i Argentina genomlevde hon en svår period. Till att börja med blev hennes album bannlyst, och hon blev uppförd på diktaturens svartlista.

Under en konsert i La Plata 1978 avbröt militären ett av hennes uppförande. Några officerare gav henne en örfil inför publiken och häktade sedan henne och övriga åskådare. Denna händelse gjorde att hon flydde landet, först till Paris och senare till Madrid.

Exilen var en bitter erfarenhet för henne, i synnerhet som den sammanföll med hennes andre makes död. Hon uppgav att det tog henne nio år att förlika sig med denna förlust. Men trots förlusten gjorde publikens beundran och hennes sång att hon återfick livslusten.

Det ledde till nya konserter och till och med experimentering med rockmusik. Hon dog vid 74 års ålder den 4 oktober 2009 på ett sjukhus i Buenos Aires. Hon lämnade efter sig en makalös karriär och en absolut odödlig röst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Braceli, R. E. (2003). Mercedes Sosa: la negra. Sudamericana.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.